«Φωτιά» στο ράλι του χρυσού έβαλαν τεράστια στοιχήματα Κινέζων κερδοσκόπων, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από τους Financial Times, η οποία έδειξε ότι οι Ασιάτες traders αρχίζουν να επισκιάζουν τους δυτικούς ομολόγους τους στην αγορά χρυσού.

Οι θέσεις Long χρυσού που κατέχουν οι traders στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Shanghai Futures Exchange (SHFE) ανέβηκαν σε 295.233 συμβόλαια, που ισοδυναμούν με 295 τόνους χρυσού. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση σχεδόν 50% από τα τέλη Σεπτεμβρίου προτού κλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Χρυσός: Η Κίνα σέρνει τον χορό της εκτόξευσης ζήτησης και τιμής

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι long θέσεις έφτασαν στο ρεκόρ των 324.857 συμβολαίων νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg που χρονολογούνται από το 2015.

Μια εμπορική εταιρεία, η Zhongcai Futures, έχει συγκεντρώσει μια ανοδική θέση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού SHFE που ισοδυναμούν με λίγο περισσότερους από 50 τόνους μετάλλου — αξίας σχεδόν 4 δισ. δολαρίων και που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 2% των αποθεμάτων σε χρυσό της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.

Οι όγκοι χρυσού στο SHFE αυξήθηκαν σε περισσότερο από πέντε φορές τον μέσο όρο του περασμένου έτους, στα 1,3 εκατ. lots την ημέρα αιχμής της διαπραγμάτευσης την περασμένη εβδομάδα, μια φρενίτιδα συναλλαγών που σύμφωνα με αναλυτές εξηγεί το ράλι ρεκόρ του χρυσού σε πάνω από 2.400 δολάρια ανά ουγγιά αυτόν τον μήνα.

«Οι Κινέζοι κερδοσκόποι έχουν αρπάξει πραγματικά τον χρυσό από το λαιμό», σχολίασε στους FT ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Οι αναδυόμενες αγορές ήταν οι μεγαλύτεροι τελικοί καταναλωτές εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν μπόρεσαν να ασκήσουν τιμολογιακή ισχύ λόγω της Δύσης. Τώρα, φτάνουμε στο στάδιο όπου το κερδοσκοπικό χρήμα στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να έχει τιμολογιακή ισχύ».

Το ράλι του χρυσού

Ο χρυσός έχει σημειώσει ράλι περισσότερο από 40% από τον Νοέμβριο του 2022, υποστηριζόμενος από αγορές ρεκόρ από τις κεντρικές τράπεζες των Αναδυόμενων Αγορών που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους μακριά από το δολάριο ΗΠΑ.

Το μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος, έχει ενισχυθεί περαιτέρω από αίσθηση του ασφαλούς καταφυγίου που δίνει, μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας τον Οκτώβριο. Έτσι, άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών των 2.431 δολαρίων ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα κι έτσι, η κλίμακα του ράλι εξέπληξε πολλούς αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η άνοδος έρχεται σε αντίθεση με τις εκροές από αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αντίθετα, κάποιοι επισημαίνουν τη δραστηριότητα στο SHFE και στο Shanghai Gold Exchange – όπου οι όγκοι συναλλαγών σε ένα βασικό συμβόλαιο έχουν διπλασιαστεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι – ως βασικό μοχλό του ράλι, καθώς οι Κινέζοι επενδυτές στοχεύουν να διαφοροποιηθούν από την κρίση τους – δηλαδή τον τομέα των ακινήτων και την πτώση του χρηματιστηρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Commodities |

Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου