
Μικρή αποκλιμάκωση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τον Απρίλιο, πορεία ωστόσο που πιθανώς θα ανακοπεί τον Μάιο λόγω της ανοδικής τάσης των τιμών του φυσικού αερίου, προβλέπει ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «Φυσικό Αέριο» κ. Γιάννης Μητρόπουλος.
Όπως επεσήμανε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους, «πλέον μιλάμε για μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) για τον μήνα Απρίλιο της τάξης των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Μάρτιο ήταν στα 63 ευρώ». Η εικόνα όμως στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάιο μπορεί να ανατραπεί λόγω των «αναταράξεων» στις τιμές φυσικού αερίου.
Φυσικό αέριο: Με τις αποθήκες γεμάτες βγαίνει από τον Χειμώνα η ΕΕ
Αναφερόμενος στις διεθνείς τιμές του αερίου, ο επικεφαλής της «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σημείωσε τα εξής: «Είχαμε χαμηλές τιμές της τάξης των 23 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές Φεβρουαρίου. Αλλά πάλι καταγράφεται μια μικρή αύξηση. Βρισκόμαστε στα 29 με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα γεωπολιτικά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν δεν επιτρέπουν στο αέριο να πέσει σημαντικά κάτω από τα 30 ευρώ. Αλλά και πάλι κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι τα τελευταία δύο χρόνο», επεσήμανε. Και παρότι οι προβλέψεις στην ενεργειακή αγορά είναι δύσκολες, ο κ. Μητρόπουλος θεωρεί ότι οι τιμές αερίου θα συνεχίσουν να κινούνται στα τρέχοντα επίπεδα και ίσως ελαφρώς υψηλότερα τον Μάιο.
Όσο για τον Απρίλιο, σημαντικό ρόλο στη μερική αποκλιμάκωση των τιμών, σύμφωνα με τον ίδιο, έπαιξε η μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ειδικά στις αρχές του Απριλίου. «Γι΄ αυτό βιώσαμε τον τελευταίο καιρό και αρκετές μηδενικές τιμές, οι οποίες έριξαν το κόστος», τόνισε. Όπως εξήγησε, η μέση ΤΕΑ Απριλίου θα μπορούσε να κλείσει χαμηλότερα από τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα , αν δεν «τσιμπούσαν» οι τιμές λόγω του ψύχους στη Γερμανία, γεγονός που επηρέασε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς. «Ήδη η είσοδος των ΑΠΕ επηρεάζει τις ευρωπαϊκές αγορές. Στην Ισπανία η μέση τιμή το 2024 ήταν στα 38 με 39 ευρώ η μεγαβατώρα και τον Απρίλιο στα 5 με 6 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια πλέον κρίνονταν ασύμφορες. Θα το δούμε αυτό στην Ελλάδα; Είναι τόσο πολύπλοκη η λειτουργία της αγοράς που δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να δώσει μια απάντηση. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί», επεσήμανε.
Μισό το κόστος για τους χρήστες αερίου
Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι πλέον είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό με τις χονδρεμπορικές τιμές να κινούνται πλέον γύρω στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα ποσοστά εξοικονόμησης αγγίζουν το 50% για τους οικιακούς καταναλωτές και το 64% για τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, το αέριο κατά την φετινή περίοδο θέρμανσης (Οκτώβριος 2023 – Απρίλιος 2024) ήταν φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,5% για ένα νοικοκυριό με κεντρική θέρμανση και κατά 49% για ένα νοικοκυριό με αυτονομία.
«Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι οι καταναλωτές οι οποίοι χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, πλήρωσαν ακριβώς το μισό κόστος καυσίμου σε σύγκριση με μια πολυκατοικία η οποία χρησιμοποιούσε πετρέλαιο θέρμανσης. Έχουμε επανέλθει λοιπόν στις εξοικονομήσεις που είχαμε ακριβώς πριν από την ενεργειακή κρίση», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.
Ίδια είναι η εικόνα και για τις επιχειρήσεις. Ένα εστιατόριο που έκανε χρήση αερίου είχε εξοικονόμηση 64%, συγκριτικά με το κόστος εάν χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ για έναν φούρνο η εξοικονόμηση έφτασε το 42% σε σχέση με την κατανάλωση πετρελαίου κίνησης. Ακόμη και σε ορίζοντα δεκαετίας (2014-2024), σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Φυσικό Αέριο», μια πολυκατοικία έχει εξοικονομήσει 18.000 ευρώ, ενώ ένα διαμέρισμα 3.500 ευρώ.
Και όπως σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος, η εξοικονόμηση κατά την τρέχουσα περίοδο θέρμανσης θα ήταν μεγαλύτερη, εάν δεν υπήρχε μια αναταραχή στην αγορά αερίου το τελευταίο διάστημα.
Η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Όσον αφορά στη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας ο κ. Γ. Μητρόπουλος, υπογράμμισε ότι η Φυσικό Αέριο, το 2023 ήταν ο πάροχος που ήλθε πρώτος στις επιλογές των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και των Διαχειριστών Δικτύων Αερίου κατάφερε να αυξήσει την πελατειακή βάση κατά 34.722 συνδέσεις (συνολικά σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), ξεπερνώντας όλο τον ανταγωνισμό. Συνολικά η εταιρεία εξυπηρετεί 600.000 νοικοκυριά (333.948 συνδέσεις).
Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, για το σύνολο της χρήσης του 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε στα 584 εκατ. ευρώ από 883 εκατ. ευρώ το 2022, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών ρεύματος και αερίου ενώ ανακοινώθηκαν καθαρά κέρδη 32 εκατ. ευρώ, σχεδόν ίδια με το 2022 οπότε έφταναν τα 32,9 εκατ. ευρώ.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού