
Λένε ότι τα οικονομικά, δύσκολα μπορεί να συνδυαστούν με τη λογοτεχνία. Αριθμοί, στατιστικές, ποσοστά και αναλύσεις συχνά αλλάζουν τη δομή της σκέψης, όλων εμάς που έχουμε ταχθεί στο οικονομικό ρεπορτάζ.
Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να αντισταθώ και αποφάσισα να γράψω για ένα… βιβλίο. Μια κριτική για ένα βιβλίο σε ένα οικονομικό site…
Ίσως ήταν το θέμα, που με άγγιξε πολύ, ίσως η γραφή, ίσως πάλι ο συγγραφέας, που είναι ένα από πιο αγαπημένα μου πρόσωπα.
Ο λόγος για «Τα Αηδόνια της Σιωπής» του Στέφανου Δάνδολου.
Δυο αδελφών παιδιά, μεγαλωμένα το ίδιο σπίτι, παρακολουθώ τον μεγάλο μου ξάδελφο από τις πρώτες του συγγραφικές απόπειρες. Από τις πρώτες του εκθέσεις στο σχολείο, τις σκέψεις του σε διάφορα χαρτάκια (πολλά τα έχω κρατήσει) μέχρι τις αφιερώσεις του στα λευκώματα και το πρώτο του βιβλίο.
Μέχρι σήμερα είχα αποφύγει τη δημόσια κριτική στο συγγραφικό του έργο. Εξάλλου, υπάρχουν άλλοι πιο αρμόδιοι να το κάνουν αυτό, από μία δημοσιογράφο που ασχολείται με τα οικονομικά και ενίοτε με τα πολιτικά.
Ωστόσο αυτή τη φορά δεν κατάφερα να αντισταθώ στον πειρασμό.
Δεν θα σταθώ στην πλοκή, ούτε στην πολύμηνη μελέτη που σίγουρα έκανε ο Στέφανος για να πλαισιώσει και να τεκμηριώσει ιστορικά το νέο του βιβλίο. Εξάλλου, αυτά αναλύονται ήδη σε εκτενή αφιερώματα στον Τύπο αλλά και κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που γίνονται από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Θα μείνω στον λόγο του, στις λέξεις που επιλέγει για να αποτυπώσει στιγμές και συναισθήματα. Στα σχήματα που χρησιμοποιεί για να δώσει ζωή σε κάθε γράμμα και κάθε σημείο στίξης.
Και θα επισημάνω ιδιαίτερα τη συγγραφική του ωρίμανση. Ο Στέφανος (Στεφανάκος για μένα) κάνει σε κάθε αράδα του νέου του έργου μια κατάθεση ψυχής. Κι αυτό είναι το μεγαλείο αυτού του βιβλίου.
Μπορεί τα Αηδόνια της Σιωπής να αφηγούνται μια ιστορία αγάπης μέσα σε ταραγμένα χρόνια, ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι επίσης κάτι περισσότερο από ένα ιστορικό μυθιστόρημα.
Θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να πει ότι είμαι προκατειλημμένη και πως τα γραφόμενά μου στερούνται δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας. Ίσως! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το βιβλίο δεν είναι εξαιρετικό και αυτό φαίνεται καθώς φιγουράρει ήδη στα ευπώλητα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Κι εγώ από την πλευρά μου θα μπορούσα να γράψω ένα πιο «δημοσιογραφικό» άρθρο, όπως εξάλλου κάνω καθημερινά. Αλλά αν διαβάσετε τα Αηδόνια της Σιωπής θα καταλάβετε γιατί δεν μπόρεσα να το κάνω.
Ακόμα κι αν λένε ότι τα οικονομικά δεν ταιριάζουν με την λογοτεχνία!


Latest News

Πόσα χρήματα εξασφάλισε ο Ολυμπιακός από την ευρωπαϊκή του πορεία
Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην προκρίθηκε κόντρα στην Μπόντο Γκλιμτ, όμως πήρε μια σημαντική νίκη που τον φέρνει προ των πυλών του Champions League – Πόσα χρήματα εξασφάλισαν οι ερυθρόλευκοι από την ευρωπαϊκή τους πορεία…

«Οδύσσεια»: Και ο Ράιαν Χαρστ στο all-star cast του Κρίστοφερ Νόλαν
Η ταινία «Οδύσσεια» του Κίστοφερ Νόλαν βρίσκεται ήδη στην παραγωγή, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι το 2026.

Οι σεναριογράφοι του «Dungeons & Dragons» παίρνουν τα ηνία της επερχόμενης ταινίας «Monopoly»
«Είναι οι τέλειοι ‘αρχιτέκτονες’ για αυτό το Monopoly», δήλωσε η Έριν Γουέστερμαν, συμπρόεδρος της Lionsgate Motion Picture Group, για τους Οι Τζον Φράνσις Ντέιλι και Τζόναθαν Γκόλντσταϊν

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Εμμανουήλ Καραλής
Ο «Μανόλο» συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ολλανδία

100 χρόνια Ολυμπιακός- Ο χρυσός αιώνας του «Θρύλου»
Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα επικό τριήμερο εκδηλώσεων

Οι 3+1 λόγοι για να αλλάξει κάποιος δουλειά
Γιατί να αφήσει κάποιος τη δουλειά του για μια άλλη - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τα 100 εκατομμύρια του Στίβεν Έι Σμιθ και το… πέσιμο του «μπαμπά» Λεμπρόν Τζέιμς
Ο Στίβεν Έι Σμιθ θα έχει να το λέει με την χθεσινή μέρα να του επιφυλάσσει τα πάντα αφού υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με το ESPN αλλά είχε και επεισόδιο με τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Μήπως οι influencers… βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας;
Οι «ιατρικές» αναρτήσεις στα social media είναι συχνά παραπλανητικές. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους… σύγχρονους κομπογιαννίτες των social media;

Γυναίκες και καριέρα: Ο μακρύς δρόμος της επαγγελματικής ισότητας [γράφημα]
Αν και έχουν γίνει βήματα προς την κατάκτηση της ισότητας, η εξίσωση «γυναίκες και καριέρα» είναι δύσκολη - Oι τελευταίες έρευνες

Σπάνιες φανέλες των Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπι Μπράιαντ θα πωληθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ
Η αγορά συλλεκτικών αντικειμένων έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, όπου τα εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα -συχνά από τις πρώτες σεζόν των παικτών- έχουν ανέβει σε μια υψηλή στάθμη τιμών