
Η Tesla ανακοίνωσε την Τρίτη πτώση 9% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2012, και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων μειώσεων τιμών.
Η μετοχή σημείωσε άλμα σε εκτεταμένες συναλλαγές αφού ο διευθύνων σύμβουλος Ίλον Μασκ δήλωσε στους επενδυτές ότι η παραγωγή νέων προσιτών μοντέλων EV θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ακολουθούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία σε σύγκριση με αυτά που ανέμενε η Wall Street, βάσει έρευνας αναλυτών της LSEG:

Κέρδη ανά μετοχή: 45 σεντς έναντι 51 σεντς που αναμενόταν.
Έσοδα: 21,30 δισ. δολάρια έναντι 22,15 δισ. δολαρίων που αναμένονταν
Τα έσοδα μειώθηκαν από 23,33 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και από 25,17 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 55% σε 1,13 δισ. δολάρια ή 34 σεντς ανά μετοχή, από 2,51 δισ. δολάρια ή 73 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Βυθίστηκαν οι μετοχές των Tesla – Li Auto μετά τις κόντρες μειώσεων στις τιμές
Πτώση πωλήσεων
Η πτώση των πωλήσεων ήταν ακόμη πιο απότομη από την τελευταία πτώση της εταιρείας το 2020, η οποία οφειλόταν στη διακοπή της παραγωγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Τα έσοδα της Tesla από την αυτοκινητοβιομηχανία μειώθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση στα 17,38 δισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.
Ο Μασκ δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή νέων μοντέλων «στις αρχές του 2025, αν όχι στα τέλη του τρέχοντος έτους».
Ο Μασκ αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις της Tesla σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με «μία μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία» για την αδειοδότηση του συστήματος υποβοήθησης οδηγού της, το οποίο διατίθεται στην αγορά των ΗΠΑ ως επιλογή Full Self-Driving ή FSD.
Στο πακέτο των μετόχων της, η Tesla επανέλαβε τις απαισιόδοξες προοπτικές για το 2024, ενημερώνοντας τους επενδυτές ότι «ο ρυθμός αύξησης του όγκου μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον ρυθμό αύξησης που επιτεύχθηκε το 2023».
Πριν από το άλμα 13%, οι μετοχές της Tesla είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2023, λόγω των ανησυχιών για τις αδύναμες παραδόσεις, τον ανταγωνισμό στην Κίνα και τις συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών της εταιρείας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Tesla ανακοίνωσε μείωση 8,5% σε ετήσια βάση στις παραδόσεις οχημάτων για το πρώτο τρίμηνο.
Η κατάσταση με τα EV
Η αύξηση των πωλήσεων σε όλα τα EV επιβραδύνεται και η Tesla και οι βασικοί ανταγωνιστές της έχουν μειώσει τις τιμές των EV για να προσπαθήσουν να τονώσουν τη ζήτηση. Τα μικτά κέρδη της Tesla έπεσαν κατά 18% το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των μειώσεων των τιμών φέτος.
Αφού συζήτησε τις επιχειρησιακές προκλήσεις του πρώτου τριμήνου, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού της Ερυθράς Θάλασσας, ο Μασκ δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ καλύτερο».
Η Tesla ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις περιλάμβαναν έσοδα από προηγούμενες πωλήσεις της επιλογής FSD. Η κυκλοφορία ενός χαρακτηριστικού που ονομάζεται Autopark στη Βόρεια Αμερική επέτρεψε στην εταιρεία να αναγνωρίσει τα αναβαλλόμενα έσοδα.


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Η Toyota λανσάρει στην Κίνα το φθηνότερο ηλεκτρικό όχημα
Θα μπορέσει να ανταγωνιστεί η Toyota με το νέο της EV την BYD στην Κίνα;

O Mασκ πέτυχε την... καταβαράθρωση της Tesla στη Γερμανία - Βουτιά 76% στις πωλήσεις
Ο Ιλον Μασκ υποστήριξε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και αυτό είχε επιπτώσεις στις πωλήσεις της Tesla στη χώρα

Πώς μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι 2.900 ευρώ τον χρόνο οι οδηγοί EV
Τι δείχνει μελέτη της Eurelectric-EY για την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη

Κομισιόν: Περιθώριο 3 ετών στην αυτοκινητοβιομηχανία για τους στόχους εκπομπών CO2
Στις 5 Μαρτίου η Κομισιόν να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή αυτοκινητονβιομηχανία - Οι προτεραιότητες που ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

O Τραμπ κόβει τις επιδοτήσεις για τα EV και απειλεί τα... κέρδη της GM
Το μερίδιο της GM στα EV στις ΗΠΑ, το τέταρτο τρίμηνο, έφτασε το 12% - ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα

Άλμα πωλήσεων για τα EV στην Ευρώπη, προβληματισμός για τα πρόστιμα - Τι θα ανακοινώσει η Κομισιόν
Οι εταιρείες κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμα δισ. ευρώ επειδή δεν θα επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων -