Αξιοσημείωτες αντοχές επιδεικνύει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο αμύνθηκε των ισχυρών πιέσεων της κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου εξαημέρου, αλλά προσπαθεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο ταμπλό, με τη βοήθεια τόσο της Alpha Bank όσο και της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,06% στις 1.447,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.531,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,17% στις 1.262,40 μονάδες.
Το ταμπλό… μίλησε
Η “κορδέλα” του ελληνικού Χρηματιστηρίου “μίλησε” στις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 13 ετών και αφήνοντας πίσω του για την ώρα τα επίπεδα ρευστοποίησης που οφείλονται στην σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφαινόμενη υποχώρηση του γεωπολιτικού κινδύνου αλλά και ο “μπαλαντέρ” των Επιτοκίων που μπορούνε να “παίξουνε” οι Κεντρικές Τράπεζες όταν “γίνεται η στραβή” στο διεθνές οικονομικό ή στρατιωτικό περιβάλλον, ανακουφίζουν τους longs και βάζουν “μαξιλάρι ασφαλείας” κάτω από τις μετοχικές αποτιμήσεις.
Στο ΧΑ, η συνολική κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε εκ νέου το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ιδιαίτερα δεδομένου του πρόσφατου παρελθόντος, από την άλλη όμως επισημάνουμε ότι είναι ιδιαίτερα μικρό για τους διεθνείς Διαχειριστές Χαρτοφυλακίων οι οποίοι αναζητούν Αγορές υψηλής ρευστότητας.
Για τη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα αγοραστικά σήματα που το ίδιο το ΧΑ μέσω της διαδικασίας των τιμών προσφέρει. Στον αντίποδα, βέβαια, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη δυναμική που οι επόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ή και βιαστικής “εξόδου” από τις Κεφαλαιαγορές μπορούν να αποκτήσουν. Εφεξής αναμένουμε τη δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων στις αναπτυγμένες Οικονομίες, με την εν λόγω διαδικασία για τις ελληνικές εισηγμένες να πάσχει συχνά -δυστυχώς- από… χρονοκαθυστέρηση.
Διαγραμματικά, η αναζήτηση “κορυφών” για τα χρεόγραφα που επιτυγχάνουν νέα υψηλά είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κοστοβόρα. Για τον Γενικό Δείκτη, “κλειδί” θα είναι η μη παραβίαση των υψηλών του Μαρτίου, τα οποία πλέον αποτελούν κοντινές στηρίξεις.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο χάνει 1,05%, ενώ κάτω του 1% έχουν περιορίσει τις απώλειες τους οι ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy, Motor Oil, Aegean, Πειραιώς, Εθνική, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Quest, Autohellas, Eurobank, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα, στο +1,06% είναι η ΔΕΗ και στο +1,01% η Alpha Bank, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή είναι οι Coca Cola, Σαράντης, ΕΛΧΑ και Τιτάν.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου