
Ολο και περισσότεροι χρεωστικοί τίτλοι που εκδίδονται στη ζώνη του ευρώ και παγκοσμίως χαρακτηρίζονται ως πράσινοι, κοινωνικοί, βιώσιμοι ή συνδεδεμένοι με τη βιωσιμότητα. Συνολικά, ενώ το μερίδιο αγοράς έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2021, παραμένει μέτριο και οι κατοχές τέτοιων μέσων στη ζώνη του ευρώ αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% περίπου της συνολικής αγοράς. Ο δείκτης βιώσιμης χρηματοδότησης κάνει διάκριση μεταξύ των ομολόγων που είναι απλά δηλωμένα ως βιώσιμα και εκείνων που έχουν λάβει ανεξάρτητη γνώμη ότι είναι.
Ο δείκτης βιώσιμης χρηματοδότησης κάνει διάκριση μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών. Περίπου το 85% όλων των εκδόσεων βιώσιμων χρεογράφων της ζώνης του ευρώ έχουν λάβει μια τέτοια δεύτερη γνώμη. Τέτοιες πρόσθετες εκτιμήσεις παρέχουν στους επενδυτές περισσότερες πληροφορίες και ενδεχομένως τους διαβεβαιώνουν ότι τα πράσινα ομόλογα είναι αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι. Το «Greenwashing» – η πραγματοποίηση ψευδών ή παραπλανητικών δηλώσεων σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη ενός προϊόντος ή πρακτικής – αποτελεί ανησυχία για τους επενδυτές και τους χρήστες δεδομένων γενικά. Οι ανεξάρτητες εκτιμήσεις αυτές μειώνουν το περιθώριο για greenwashing, αυξάνουν τη διαφάνεια και συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις πράσινες χρηματοοικονομικές αγορές.
Οι δείκτες φυσικού κινδύνου της ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση του αντίκτυπου των φυσικών κινδύνων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές ή ανεμοθύελλες, στην απόδοση των δανείων, των χαρτοφυλακίων ομολόγων και μετοχών των τραπεζών. Βλέπουμε αυτό το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Από την αρχική δημοσίευση των δεικτών μας σχετικά με το κλίμα τον Ιανουάριο του 2023, έχουμε κάνει σημαντικές βελτιώσεις στην κάλυψη, τη χρονική συνέπεια και την ευαισθησία των δεδομένων. Αυτές οι βελτιώσεις είναι επίσης το αποτέλεσμα των σχολίων που λάβαμε. Ειδική στατιστική μελέτη παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τα δεδομένα, τις μεθοδολογικές επιλογές και τους υπόλοιπους περιορισμούς.
Βλέπουμε πρόοδο στην περίπτωση των βιώσιμων ομολόγων, της χρηματοδότησης των εκπομπών άνθρακα μέσω τραπεζικών δανείων και των μέτρων προστασίας από τις οικονομικές απώλειες από τις πλημμύρες. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται σε άλλη πρόσφατη ανάρτηση στο blog της ΕΚΤ, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.
Η εργασία μας για τα δεδομένα συνεχίζεται. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στα δεδομένα και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων εξακολουθεί να αποτελεί μέλημα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Ελπίζουμε ότι όσο προχωράμε θα μπορούν να απαντηθούν περισσότερες από τις δικές μας και δικές σας ερωτήσεις. Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να μας δίνετε σχόλια, καθώς αυτό συχνά ενθαρρύνει τις μεθοδολογικές μας βελτιώσεις. Συνολικά, η ομίχλη στα δεδομένα καθαρίζει, αλλά εξακολουθούμε να στοχεύουμε να πετύχουμε ακόμα καλύτερη ορατότητα.
Ο Αντριου Κανούτιν είναι επικεφαλής στατιστικολόγος της ΕΚΤ
Το παρόν αποτελεί μέρος από δημοσίευση στο Blog της ΕΚΤ
Πηγή: Premium Έκδοση Τα Νέα


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας