Για την πανευρωπαϊκή σύμπραξη ekip μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2024 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η Charlotte Lorentz Hjorth, επί 25 χρόνια επικεφαλής πλατφορμών καινοτομίας που συνεργάζονται μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου, βιομηχανίας και κοινωνίας.
Το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας συντονίζει την πανευρωπαϊκή σύμπραξη ekip, μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας που προωθεί τη διασταυρούμενη καινοτομία με τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Επιπλέον, η κα. Charlotte Lorentz Hjorth είναι επικεφαλής της πλατφόρμας καινοτομίας Future By Lund, για την ανάπτυξη του Lund ως μιας παγκοσμίως συνδεδεμένης περιοχής καινοτομίας.
Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις
Όπως είπε η ίδια πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποστολή έχει τη «δημιουργία πολιτικής για καινοτομία, για τις βιομηχανίες του πολιτισμού και της δημιουργίας». Σύμφωνα με την κα. Lorentz Hjorth συμμετέχουν πέντε πανεπιστήμια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Lund να έχει ρόλο συντονιστή.
«Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις κοινωνιολογικές σπουδές να έχουν συνεργασία με την τεχνολογία και τις προοπτικές ανάπτυξης», είπε η συντονίστρια του ekip. Στρατηγική του πανεπιστημίου είναι, σύμφωνα με την κα. Lorentz Hjorth, να συνδυάσει την τεχνολογία με τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές σπουδές.
«Πώς συνδυάζεται η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη με τον πολιτισμό» αναρωτήθηκε. «Τα οικοσυστήματα της τεχνολογίας εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία, τώρα η τεχνολογία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα χάρη στην AI και τροφοδοτεί κάποιες από τις βιομηχανίες πολιτισμού», είπε για να συμπληρώσει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η καινοτομία να μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με την τεχνολογία και το περιεχόμενο «και για αυτό χρειαζόμαστε να συμμετέχουν και οι κοινωνίες».
Μέχρι σήμερα «χρηματοδοτούσαμε μόνο την ανάπτυξη της τεχνολογίας, χρειάζεται όμως και ο πολιτισμός», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές η κα. Lorentz Hjorth είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει ευκαιρίες αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν και κάποιες δυσκολίες. «Είναι σημαντικό να βρούμε την ανθρωπιστική και πολιτιστική προοπτική της ανάπτυξης», σημείωσε.
Όπως είπε το ekip συνεργάζεται με πόλεις και με τοπικά συστήματα καινοτομίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της φιλοσοφίας, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που ακολούθησε αυτή την προσέγγιση.
Σχετικά με την παρουσία στην Beyond είπε ότι «έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με πολλούς και διαφορετικούς φορείς». Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι πάντα είναι μια χώρα της δημιουργίας και του πολιτισμού ενώ τόνισε ότι «θεωρώ ότι η τεχνολογία και οι κοινωνικές επιστήμες, μπορούν να αναπτυχθούν και εδώ».
Τέλος, αναφερόμενη στον φόβο γύρω από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είπε ότι είναι «ευκαιρία αλλά και απειλή για τα πανεπιστήμια».