Στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται αλλά και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ekip αναφέρθηκε ο Ragnar Siil, ιδρυτής και διευθυντής του Creativity Lab (www.creativitylab.eu), μιας κορυφαίας δεξαμενής σκέψης και παροχής συμβουλών για την πολιτιστική πολιτική και τις δημιουργικές βιομηχανίες στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μιλώντας στο μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στην κορυφαία έκθεση για την καινοτομία και την τεχνολογία Beyond 2024, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Ragnar Siil διετέλεσε επίσης υφυπουργός Τεχνών της Εσθονίας και πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς.
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ekip ακολουθεί τις αρχές της ανοιχτής καινοτομίας για τη δημιουργία μιας μηχανής συστάσεων πολιτικής, η οποία θα καθοδηγείται από εταίρους και δίκτυα: «Είναι μια νέα πρωτοβουλία της Κομισιόν είναι ένας νέος τρόπος της ΕΕ να σκέφτεται σύμφωνα με τους τομείς της καινοτομίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ γρήγορα, επομένως χρειαζόμαστε ένα ευρύτερο πλέγμα ανθρώπων, ενδιαφερόμενων φορέων αλλά και επιχειρήσεων. Ο κ. Ragnar Siil έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.
Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις
Τεχνητή νοημοσύνη
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις αλλά και την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης ο κ. Ragnar Siil είπε ότι ο τρόπος με τον οποίον σκεφτόμαστε για την ΑΙ και τη χρησιμοποιούμε, είναι σαν να τη θεωρούμε απειλή.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι όταν μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη: αυτοί που είναι τρομερά ενθουσιώδεις και είναι έτοιμοι να αλλάξουν τον κόσμο, και αυτοί που τη θεωρούν ως μία τραγική εξέλιξη που θα καταστρέψει τον κόσμο.
«Η πραγματικότητα είναι στη μέση. Και θα δημιουργήσει πράγματα και θα καταστρέψει. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι και όμορφη και άσχημη. Είναι και όμορφη και διαβολική. Όπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η σχέση με την πανδημία
Ο Ragnar Siil είπε ότι η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης μας οδηγεί σε ένα απλό συμπέρασμα το ίδιο όπως και με την πανδημία: όταν ξεκίνησε η πανδημία είχαμε μια ισχυρή αντίδραση, ωστόσο την αντιμετωπίσαμε και τελικά βγήκαμε ισχυρότεροι. «Πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει και με την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί».
Σύμφωνα με τον ίδιο η ΑΙ είναι απλώς ένα εργαλείο: «Αν έχουμε ένα πολύ καλό επιχειρηματικό μοντέλο, αρκετά ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται στις ραγδαίες εξελίξεις, τότε θα τα καταφέρουμε»
Και πρόσθεσε ότι αυτοί που έχουν είναι σωστά προετοιμασμένοι και θα τις σωστές δεξιότητες και τα σωστά μοντέλα θα βγουν νικητές, οι άλλοι θα μείνουν στο περιθώριο.