Η βιομηχανία είναι ο κατ’ εξοχήν υποδοχέας της Έρευνας και της Τεχνολογίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Λουκία Σαράντη, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στην κορυφαία έκθεση για την καινοτομία και την τεχνολογία Beyond 2024, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Όπου υπάρχει έρευνα και τεχνολογία είναι βιομηχανία» τόνισε, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις της τεχνολογικής επανάστασης: «Η βιομηχανία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας , και όλα κουμπώνουν σε αυτήν».
Η κ. Σαράντη αναφέρθηκε στη φετινή έκθεση, τονίζοντας ιδιαίτερα την μεγάλη ανταπόκριση που έχει, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει διπλάσιες εγγραφές σε σχέση με πέρυσι.
Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις
Με αφορμή το γεγονός ότι ο ΣΒΕ εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος του Συνδέσμου υπογράμμισε ότι ως ΣΒΕ «αφουγκραζόμαστε την περιφέρεια»: «Η βιομηχανία στην περιφέρεια διψά να συνδεθεί με θέματα που αφορούν στην έρευνα και την τεχνολογία».
Σύμφωνα με την κ. Σαράντη η ψηφιακή αναβάθμιση είναι μια αναντίρρητος ανάγκη. Υπογράμμισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι μεν στοχευμένα και συγκεκριμένα, ωστόσο δεν επαρκούν ώστε να μπουν όλες οι επιχειρήσεις σε αυτά, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν όλες καθώς οι νέες τεχνολογίες είναι πολύ ακριβές.
Δεξιότητες
Η κ. Σαράντη ανέφερε ότι η έλλειψη σε συγκεκριμένες δεξιότητες είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην Ελλάδα: «Χρειαζόμαστε κυρίως στελεχιακό δυναμικό με συγκεκριμένες ψηφιακές δεξιότητες» υπογράμμισε.
Επεσήμανε μάλιστα ότι ο ΣΒΕ μαζί με την Deloitte πραγματοποίησαν έρευνα η οποία καταλήγει σε 13 πορίσματα σχετικά με το είδος των δεξιοτήτων που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις και να μπορέσει ο κλάδος να ακολουθήσει τις δραματικές αλλαγές που συντελούνται.
«Συνεχώς γεννιούνται νέες ειδικότητες, που δεν τις γνωρίζουμε καν» τόνισε.
Επαγγελματική κατάρτιση
Η κ. Σαράντη υποστήριξε ότι θα πρέπει παράλληλα να γίνει ανασχεδιασμός του συστήματος εκπαίδευσης αλλά και επαγγελματικής κατάρτισης, επισημαίνοντας ότι ο ΣΒΕ είναι ήδη σε επικοινωνία για το θέμα αυτό με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας: «Οι ανάγκες τρέχουνε πιο γρήγορα από τις αλλαγές που κάνουμε εμείς» είπε.
Τέλος, ερωτηθείσα για το μισθολογικό κόστος η πρόεδρος του ΣΒΕ είπε ότι πολλές επιχειρήσεις δίνουν υψηλούς μισθούς προκειμένου να να προσελκύσουν συγκεκριμένα ταλέντα και δεξιότητες.