Να μην πιάνει τις αγορές πανικός, συστήνει η Capital Economics, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού. Όπως εξηγεί, ακόμη και αν η Federal Reserve καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας να κινηθούν νωρίτερα προς τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών.
Παρόλα αυτά, η Capital Economics παραδέχεται ότι οι τελευταίες εβδομάδες έφεραν μια αναταραχή δεδομένων και ομιλιών από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Αλλά είναι σημαντικό να μην δίνουν οι αγορές υπερβολική βαρύτητα σε ένα μόνο σημείο δεδομένων, ιδιαίτερα όταν τα στατιστικά λάθη στις εκτιμήσεις είναι αρκετά.
Οι αγορές αναπόφευκτα θα ανταποκριθούν στην καθημερινή άμπωτη και ροή δεδομένων, αλλά κατά κανόνα, η Capital Economics συστήνει να περιμένουν τρεις μήνες δεδομένων για να διαχωρίσουν το «σήμα» από το «θόρυβο».
Alpha Bank: Βαρόμετρο η αγορά εργασίας των ΗΠΑ για τις αποφάσεις της FED
Με αυτό κατά νου, τρία σημεία ξεχωρίζουν:
1. Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε πολύ πιο ισχυρή βάση από κάθε άλλη μεγάλη προηγμένη οικονομία
Η μετά-COVID εποχή η αμερικανική οικονομία παραμένει μια από τις μακροοικονομικές εξαιρέσεις. Ομολογουμένως, μετά από ένα ταραχώδες 2023, άλλες προηγμένες οικονομίες φαίνεται τώρα να βγαίνουν από το… δάσος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά από μια σύντομη (τεχνική) ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και η οικονομία της Γερμανίας σημείωσε μεγάλη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο (αν και λόγω των μεγάλων πτώσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο).
Αλλά στη μεγάλη εικόνα η αμερικανική οικονομία υπεραποδίδει. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση (ή 0,6% σε τριμηνιαία βάση) το πρώτο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά περίπου 0,3-0,4% στο τρίμηνο (ή 1,2-1,6% σε ετήσια βάση) και το ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν γενικά σταθερό
Αρκετές δυνάμεις οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η ίδια η δυνητική ανάπτυξη είναι υψηλότερη από ό,τι στην Ευρώπη, εξηγεί η Capital Economics. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στην ανάπτυξη συνήθως καθοδηγούνται από τις εξελίξεις στην πλευρά της ζήτησης των οικονομιών.
Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο. Πρώτον, η επικράτηση των στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο διάρκειας 30 ετών σημαίνει ότι τα νοικοκυριά των ΗΠΑ μπόρεσαν να κλειδώσουν χαμηλά επιτόκια κατά την εποχή της πανδημίας και ως εκ τούτου να προστατευτούν από τις επιπτώσεις της σύσφιξης της Fed.
Και δεύτερον, η δημοσιονομική πολιτική παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη στη ζήτηση στις ΗΠΑ.
Κάποια στιγμή, βέβαια η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα χρειαστεί να γίνει αυστηρότερη. Ο χρόνος και η κλίμακα της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων.
Προς το παρόν, ωστόσο, η στήριξη που παρέχεται από τη δημοσιονομική πολιτική φαίνεται να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η συνολική ζήτηση στις ΗΠΑ –και η οικονομική δραστηριότητα– είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες.
2. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό προκαλούν ανησυχία – αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού (ακόμα)
Υπάρχουν δύο σημαντικοί κανόνες κατά την ανάλυση των δεδομένων για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία σε ετήσια βάση συχνά δείχνουν περισσότερα για το τι συνέβαινε πριν από αρκετούς μήνες από ό,τι τώρα.
Αναλύοντας τα δεδομένα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας στο μέτωπο του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, το τριμηνιαίο ποσοστό του βασικού PCE αυξάνεται σαφώς. Εν τω μεταξύ, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις βασικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου ο πληθωρισμός –τον οποίο τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ ακολουθούν στενά– εξέπληξε ανοδικά τον Μάρτιο. Και η άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας τον περασμένο μήνα έχει επίσης αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια νέα άνοδο του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες.
Η διαδικασία αποπληθωρισμού δεν θα ήταν ποτέ ομαλή. Ο πληθωρισμός δεν έχει επιβραδυνθεί τόσο πολύ όσο περιμέναμε τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά δεν χρειάζεται πανικός, συμπεραίνει η Capital Economics.
3. Υπάρχουν καλοί λόγοι για την ΕΚΤ και την ΒοΕ να μειώσουν τα επιτόκια πριν από τη Fed
Όλα αυτά μας φέρνουν στην πολιτική απάντηση των κεντρικών τραπεζών. Η σωστή λήψη των προβλέψεων πολιτικής στη μετά τον Covid εποχή εξαρτήθηκε από τρία πράγματα:
-Η σωστή αξιολόγηση των προοπτικών για την ανάπτυξη (που γίνεται πιο δύσκολη από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αλλαγές στην πλευρά της προσφοράς των οικονομιών).
-Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η δυναμική του πληθωρισμού σε αυτόν τον κύκλο είναι διαφορετική και ότι η μετάβαση από την ανάπτυξη στον πληθωρισμό έχει συγκαλυφθεί από τον… θάνατο της καμπύλης Phillips.
-Η εκτίμηση της «συνάρτησης αντίδρασης» των κεντρικών τραπεζιτών (που γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός ότι η περίεργη κατάσταση αυτού του κύκλου έχει θέσει σε κίνδυνο τις δικές τους προβλέψεις).
Βλέποντας μέσα από αυτό το πρίσμα, είναι λογικό ότι η Fed θα αναλάβει τις μειώσεις των επιτοκίων έως τα τέλη του έτους. Άλλωστε, η ανάπτυξη είναι ισχυρή, ο πληθωρισμός στο μέτρο που προτιμά η Fed δεν έχει επιβραδυνθεί όσο αναμενόταν και οι αξιωματούχοι πιθανότατα έχουν τρομάξει από τις ανησυχίες σχετικά με τον επίμονο πληθωρισμό. Ελλείψει οικονομικού σοκ, δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση.
Αντίθετα, υπάρχει μια καλή περίπτωση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο περικοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο και, ειδικότερα, στην ευρωζώνη. Η ανάπτυξη σε αυτές τις οικονομίες είναι πιο αδύναμη, ο πληθωρισμός είναι πιο κοντά στον στόχο και, έχοντας κυνηγήσει το Fed up, υπάρχει κίνδυνος η πολιτική να γίνει πολύ αυστηρή καθώς περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναχρηματοδοτούν χρέος σταθερού επιτοκίου.
Οι ανησυχίες ότι η ΕΚΤ ή η BoE πρέπει να περιμένουν τη μείωση της Fed είναι υπερβολικές. Και οι δύο κινήθηκαν ανεξάρτητα από τη Fed στους προηγούμενους κύκλους. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού έχουν θολώσει τα νερά, αλλά η Capital Economics εξακολουθεί να αναμένει ότι η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσουν τα επιτόκια κατά περισσότερο από ό,τι τιμολογούν οι αγορές τους επόμενους 18 μήνες.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η ΕΚΤ και η BoE θα κινηθούν τον Ιούνιο – ακόμα κι αν η Fed περιμένει τώρα τον Σεπτέμβριο για να κάνει την πρώτη της κίνηση.
Latest News
H «ατμομηχανή» της Ευρώπης αγκομαχά - Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες