Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης, έκρουσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνοντας έκκληση για ισχυρότερη και πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα, τονίζοντας ότι η ήπειρος δεν πρέπει να γίνει υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με μόλις τρία χρόνια απομένουν από τη δεύτερη και τελευταία του θητεία, και αφού έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία το 2022, ο Μακρόν, 46 ετών, θέλει να δείξει στους επικριτές του ότι διατηρεί την ενέργεια και τη φρέσκια σκέψη που τον βοήθησαν στην προεδρία το 2017.
«Υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει η Ευρώπη μας. Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους», είπε ο Μακρόν στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, προειδοποιώντας ότι στρατιωτικές, οικονομικές και άλλες πιέσεις θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν και να κατακερματίσουν την ΕΕ των 27 εθνών.
Γαλλία: Μια «τέλεια καταιγίδα» για τον Εμανουέλ Μακρόν
Το «στοίχημα» της άμυνας
Ο Μακρόν είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία και κάλεσε για ενίσχυση της ικανότητας κυβερνοασφάλειας της Ευρώπης, στενότερους αμυντικούς δεσμούς με τη Βρετανία μετά το Brexit και δημιουργία ευρωπαϊκής ακαδημίας για την εκπαίδευση υψηλόβαθμου στρατιωτικού προσωπικού.
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς αμυντική βιομηχανία… είχαμε δεκαετίες υποεπενδύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προτιμούν την αγορά ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Πρέπει να παράγουμε περισσότερα, πρέπει να παράγουμε πιο γρήγορα και πρέπει να παράγουμε ως Ευρωπαίοι», είπε ο Μακρόν.
Η Ευρώπη «πρέπει να δείξει ότι δεν είναι ποτέ υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι ξέρει επίσης πώς να συνομιλεί με όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου», είπε.
Ο Μακρόν έχει ζητήσει από καιρό ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία» που συνεπάγεται λιγότερη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια στάση που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση ενόψει της ανανεωμένης προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ και ορισμένοι υποπτεύονται ότι ο Μακρόν πιέζει για την προώθηση των γαλλικών βιομηχανικών συμφερόντων.
Οικονομικές προκλήσεις
Όπως γράφει το Reuters, o Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω οικονομικά σε ένα πλαίσιο όπου οι παγκόσμιοι κανόνες ελεύθερων συναλλαγών αμφισβητούνται από μεγάλους ανταγωνιστές και είπε ότι θα πρέπει να στοχεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, τους κβαντικούς υπολογιστές, το διάστημα, τις βιοτεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει με εξαιρέσεις από τους δικούς της κανόνες ανταγωνισμού, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πράσινη ενέργεια ενόψει των «υπερεπιδοτήσεων» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερο κατακερματισμένες αγορές για την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και πρέπει επίσης να μειώσει τη γραφειοκρατία, πρόσθεσε.
Ο Γάλλος ηγέτης ελπίζει ότι η ομιλία του θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με μια παρόμοια ομιλία στη Σορβόννη που έκανε πριν από επτά χρόνια, η οποία προέβλεπε ορισμένες σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ.
Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει, με μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στη Γάζα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ.
Η ομιλία της Πέμπτης χαρακτηρίστηκε από τους συμβούλους του Μακρόν ως η συμβολή της Γαλλίας στη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ατζέντα πρόκειται να αποφασιστεί μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα παζαρέψουν για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ.
Latest News
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων οδηγεί υψηλά το κόστος δανεισμού
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η απασχόληση στις ΗΠΑ - Στο 4,1% η ανεργία
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Καλιφόρνια: Η μεγάλη φυγή των ασφαλιστικών και η προσπάθεια δελεασμού για να επιστρέψουν
Οι κανόνες που στοχεύουν να πείσουν τις ασφαλιστικές να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο
Γυρίζουν την πλάτη στην Καλιφόρνια οι ασφαλιστικές εταιρείες - Η φωτιά θα επιδεινώσει το πρόβλημα
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν την κάλυψη σε περιοχές της Καλιφόρνια μετά τις πυρκαγιές του 2017 και του 2018
«Ψήνεται» mega deal στην μόδα - Η Prada φλερτάρει με την Versace
Τι θα σημαίνει για την αγορά πολυτελείας η συμφωνία Prada με Versace - Γιατί «κόπηκε» η συμφωνία με την Tapestry και την Coach
Η Ινδία θα... πληρώσει - Οι παγκόσμιες εταιρείες αλκοόλ απαιτούν 466 εκατομμύρια δολάρια
Diageo, η Pernod Ricard και η Carlsberg, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζητούν τις οφειλές από την Ινδία - Ο ρόλος της κατανάλωσης
Ποιες αναδείχθηκαν οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2024 - Η θέση της Αθήνας
Στις 25 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς συμπεριλήφθηκε και η Αθήνα για το 2024 - Ποιες είναι οι χειρότερες στη λίστα
Η διώρυγα των «στεναγμών» - Ο Τραμπ ανεβάζει το θερμόμετρο για τον Παναμά [γράφημα]
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της επιρροής της Κίνας στη διώρυγα του Παναμά