
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης, έκρουσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνοντας έκκληση για ισχυρότερη και πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα, τονίζοντας ότι η ήπειρος δεν πρέπει να γίνει υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με μόλις τρία χρόνια απομένουν από τη δεύτερη και τελευταία του θητεία, και αφού έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία το 2022, ο Μακρόν, 46 ετών, θέλει να δείξει στους επικριτές του ότι διατηρεί την ενέργεια και τη φρέσκια σκέψη που τον βοήθησαν στην προεδρία το 2017.
«Υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει η Ευρώπη μας. Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους», είπε ο Μακρόν στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, προειδοποιώντας ότι στρατιωτικές, οικονομικές και άλλες πιέσεις θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν και να κατακερματίσουν την ΕΕ των 27 εθνών.
Γαλλία: Μια «τέλεια καταιγίδα» για τον Εμανουέλ Μακρόν
Το «στοίχημα» της άμυνας
Ο Μακρόν είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία και κάλεσε για ενίσχυση της ικανότητας κυβερνοασφάλειας της Ευρώπης, στενότερους αμυντικούς δεσμούς με τη Βρετανία μετά το Brexit και δημιουργία ευρωπαϊκής ακαδημίας για την εκπαίδευση υψηλόβαθμου στρατιωτικού προσωπικού.
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς αμυντική βιομηχανία… είχαμε δεκαετίες υποεπενδύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προτιμούν την αγορά ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Πρέπει να παράγουμε περισσότερα, πρέπει να παράγουμε πιο γρήγορα και πρέπει να παράγουμε ως Ευρωπαίοι», είπε ο Μακρόν.
Η Ευρώπη «πρέπει να δείξει ότι δεν είναι ποτέ υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι ξέρει επίσης πώς να συνομιλεί με όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου», είπε.
Ο Μακρόν έχει ζητήσει από καιρό ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία» που συνεπάγεται λιγότερη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια στάση που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση ενόψει της ανανεωμένης προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ και ορισμένοι υποπτεύονται ότι ο Μακρόν πιέζει για την προώθηση των γαλλικών βιομηχανικών συμφερόντων.
Οικονομικές προκλήσεις
Όπως γράφει το Reuters, o Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω οικονομικά σε ένα πλαίσιο όπου οι παγκόσμιοι κανόνες ελεύθερων συναλλαγών αμφισβητούνται από μεγάλους ανταγωνιστές και είπε ότι θα πρέπει να στοχεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, τους κβαντικούς υπολογιστές, το διάστημα, τις βιοτεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει με εξαιρέσεις από τους δικούς της κανόνες ανταγωνισμού, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πράσινη ενέργεια ενόψει των «υπερεπιδοτήσεων» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερο κατακερματισμένες αγορές για την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και πρέπει επίσης να μειώσει τη γραφειοκρατία, πρόσθεσε.
Ο Γάλλος ηγέτης ελπίζει ότι η ομιλία του θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με μια παρόμοια ομιλία στη Σορβόννη που έκανε πριν από επτά χρόνια, η οποία προέβλεπε ορισμένες σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ.
Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει, με μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στη Γάζα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ.
Η ομιλία της Πέμπτης χαρακτηρίστηκε από τους συμβούλους του Μακρόν ως η συμβολή της Γαλλίας στη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ατζέντα πρόκειται να αποφασιστεί μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα παζαρέψουν για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς