Σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη, συμμετείχε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η φρεγάτα Ύδρα. Κατόπιν τούτου, η φρεγάτα έριξε με πυροβόλο όπλο κατά δύο drones, παρέχοντας προστασία στο πλοίο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας, η φρεγάτα κατάφερε να καταρρίψει το ένα drone, ενώ το άλλο απομακρύνθηκε. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή που εκτελεί. Πρόκειται για την δεύτερη εμπλοκή της φρεγάτας στην επιχείρηση «Ασπίδες».
Πότε έγινε η πρώτη εμπλοκή
Τον Μάρτιο του 2024 έγινε η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα». Τότε, η φρεγάτα έβαλε με πυροβόλο όπλο κατά δύο drone παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο. Μετά το επεισόδιο, τα drones απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε τα κάτωθι:
« Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «HYDRA», στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρά με πυροβόλο όπλο εναντίον 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η δράση που εκτέλεσε το «HYDRA» ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία.
Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική αποστολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που αποτελεί στόχο επιθέσεων στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε αντίδραση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι αναγκαία, αναλογική και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο.»
Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στην αποστολή
Μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκρότησε την EUNAVFOR ASPIDES, η οποία έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή την προστασία, την δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και είναι σε στενή συνεργασία με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, χωρίς όμως να συμμετέχει στο σκέλος εκείνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επιθέσεις και στο έδαφος της Υεμένης για την εξουδετέρωση της απειλής των Χούτι.
Ακόμη, η Αθήνα διεκδίκησε ενεργό ρόλο με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να προτείνει να διατεθεί το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, ως Στρατηγείο της Επιχείρησης, πράγμα το οποίο έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες.
Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο οποίος στη συνέχεια με απόφαση του ΚΥΣΕΑ προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου. Επιχειρησιακός Διοικητής της αποστολής της ΕΕ ορίστηκε ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επι του πεδίου.
Σημειώνεται ότι η αρχική εντολή της EUNAVFOR ASPIDES είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες είναι 8 εκατομμύρια ευρώ.
Ποιες χώρες συμμετέχουν στην αποστολή
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει 16 πυραύλους ESSM,για τις εισερχόμενες απειλές, διαθέτει δυο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones.
Στην αποστολή συμμετέχει, το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio», το οποίο είναι ένα πλοίο 7.700 τόνων με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής διαθέτει 3D ραντάρ SPY-790, 48 πυραύλων Aster 15 & 30. Διαθέτει ακόμη 3 πυροβόλα Oto Melara 76 & 62mm, αναβαθμισμένα σε Strales καθώς και πυραύλους επιφανείας Teseo Mk2/A. Το ιταλικό αντιτορπιλικό είναι εφοδιασμένο με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η γερμανική φρεγάτα είναι η F-221 «Hessen» 5800 τόνων διαθέτει ραντάρ Smart-L, 32 κελιά, για 24 αμερικανικούς SM-2, τους RIM/162 ESSM και τους πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας. Επιπλέον η F-221 «Hessen» διαθέτει πυροβόλο 76 χιλιοστών και για την εγγύς προστασία της δυο Mauser 27mm.
Η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» διαθέτει δυο αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15 και τους MDCN, ενώ φέρει και Exocet κατά πλοίων επιφανείας. Διαθέτει επίσης το εξελιγμένο ραντάρ «Herakles».
Latest News
Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
Πύραυλος ATACMS έπληξε στρατιωτικό στόχο στο Μπριάνσκ μεταδίδουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ξημερώματα της Τρίτης
Τι σημαίνει η άδεια Μπάιντεν για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς [γράφημα]
Ποιες είναι οι δυνατότητες των πυραύλων και ποιά τα όρια, της «άδειας» του αμερικανού προέδρου στην Ουκρανία, να πλήξει στόχους στη Ρωσία
Οι υποδομές, η αχίλλειος πτέρνα του τουρισμού - Νέα πυρά για το Airbnb
Ο ελληνικός τουρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2025 - «Αγκάθι» παραμένουν οι υποδομές
Ήρθε η ώρα για γερμανικούς πυραύλους Τaurus στο Κίεβο;
Aμηχανία στο Βερολίνο για το πράσινο φως, όπως όλα δείχνουν, της Ουάσιγκτον στο Κίεβο για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Τι θα κάνει η Γερμανία πριν από τις εκλογές;
Λίβανος: «Θετική» η Βηρυτός στην πρόταση των ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου με Ισραήλ
Ο Λίβνος μελετά πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και του Ισραήλ
Αναστολή πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ προτείνει ο Μπορέλ
Την αναστολή του διαλόγου με την ισραηλινή κυβέρνηση εισηγείται στο ΣΕΥ ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ τάσσεται υπέρ της χρήσης ευρωπαϊκών πυραύλων στο έδαφος της Ρωσίας
Πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία και αναβολή ένταξης στο ΝΑΤΟ προτείνει ο Ερντογάν στη G20
Με πρόταση για πρόσκαιρη εκεχειρία στην Ουκρανία και χωρίς αναφορές στο μέλλον της σύγκρουσης πηγαίνει ο Ερντογάν στη G20
Κικίλιας για Σαμαρά: Δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη η διαγραφή του
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σχολίασε τη διαγραφή Σαμαρά ως απαραίτητη ενέργεια αν και δήλωσε ότι τον ίδιο τον στεναχώρησε
Συνεχίζει τα πλήγματα σε Γάζα και Λίβανο – Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα
Από τις επιχειρήσει του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 43.846 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Πόλεμο στις Big Tech φέρνει ο νέος επικεφαλής για τις τηλεπικοινωνίες - Ποιον διάλεξε ο Τραμπ
Ο Τραμπ διάλεξε τον Μπρένταν Καρ, έναν «πολεμιστή υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» στο κρίσιμο αυτό πόστο