Στο Walk AUTh Innovation Accelerator του ΑΠΘ και στη σημασία του όσον αφορά την προώθηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα και τη μεταφορά τεχολογίας, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του κέντρου, Βύρων Χρυσοβέργης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό το κέντρο έχει ονομαστεί Walk AUTh Innovation Accelerator, το Walk είναι εμπνευσμένο από την περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη, και ο σκοπός του είναι να ενισχύσει το επιχειρηματικό κομμάτι της τρίτης αποστολής του πανεπιστημίου (1. εκπαίδευση – 2. έρευνα – 3. μεταφορά τεχνολογίας).
Ένα κομμάτι της μεταφοράς τεχνολογίας είναι οι τεχνοβλαστοί, είπε, επισημαίνοντας: Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις εταιρείες που θα προκύψουν από τους κόλπους των πανεπιστημίων και να αναδείξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας του πανεπιστημίου και να υποστηρίξουμε τους φοιτητές, τους αποφοίτους χωρίς περιορισμό χρονικό και τους ερευνητές να μεταφέρουν τις ιδέες τους ή την τεχνολογία που αναπτύσσουν στην αγορά με επιχειρηματικούς όρους.
Θέλουμε να πάμε στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοβέργης.
Το κέντρο συμπλήρωσε τις προηγούμενες μέρες τον πρώτο λειτουργίας και τώρα τρέχει τον γ’ κύκλο επιτάχυνσης.
Πρόκειται, όπως ανέλυσε ο υπεύθυνος του κέντρου, για ένα δομημένο τρίμηνο πρόγραμμα, στα πρότυπα άλλων πανεπιστημίων του εξωτερικού, που προσπαθεί να επιταχύνει την επιχειρηματική ωρίμανση των ομάδων, οι οποίες είναι σε πολύ αρχικό στάδιο της ιδέας. Προσπαθούμε να τους κάνουμε μέσα σε μερικούς μήνες να είναι σε θέση να την παρουσιάσουν σε πελάτες, επενδυτές κ.λπ. τα σχέδιά τους και να αποδειχθεί εάν τελικά είχε νόημα η ιδέα που είχαν εξ αρχής. Πάμε, συνεπώς, να πιάσουμε το πολύ αρχικό κομμάτι. Δεν έχουμε επομένως σαν walk αυτήν τη στιγμή εταιρείες που να έχουν βγει στην αγορά, αλλά έχουμε τεχνοβλαστούς σαν ΑΠΘ.
Σε αυτό το πλαίσιο ως μια αξιόλογη ιδέα που προέκυψε μέσα από το πρώτο πρόγραμμα, ανέφερε μια ομάδα που κέρδισε σε έναν εθνικό διαγωνισμόπου έτρεξε το ΑΠΘ με την ονομασία Invent for the Planet και είναι κομμάτι ενός διεθνούς διαγωνισμού που τρέχει από το πανεπιστήμιο του Τέξας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα open innovation challenge. Δηλαδή έρχονται εταιρείες από την Αμερική με προβλήματα και φοιτητές από όλον τον κόσμο προσφέρουν λύσεις. Φοιτητές από την Ελλάδα πήγαν στο ΑΠΘ και η ομάδα του ΑΠΘ που κέρδισε τον διαγωνισμό δημιούργησε ένα concept για την αλιεία, με το οποίο θα είναι δυνατό να μην αλιεύονται ψάρια που δεν πρέπει. Αυτή η ιδέα πήγε στο Τέξας, κρίθηκε ως μια από τις 5 καλύτερτες στον κόσμο και οι φοιτητές την προηγούμενη εβδομάδα πήραν την 4η θέση στον τελικό.
«Τα περισσότερα που έρχονται ως καινοτόμες ιδέες δεν έχουν έδαφος. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι εντάξουμε την επιστημονική προσέγγιση στην επιχειρηματικότητα. Γιατί, όταν εγώ σκέφτομαι κάτι, αυτό βασίζεται κυρίως σε υποθέσεις. Αυτές τις υποθέσεις προσπαθούμε μέσα από επιχειρεηματικά πειράματα είτε να τις απορρίψουμε είτε να τις επιβεβαιώσουμε και να προσφέρουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία μια γνώση που θα είναι χρήσιμη σε όλη τους τη ζωή», κατέληξε ο κ. Χρυσοβέργης, δίνοντας το στίγμα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ΑΠΘ.