Το ρομπότ Μαργαρίτα σύστησε στο κοινό ο Νικόλαος Φαχαντίδης, επίκουρος καθηγητής, ιδρυτής και διευθυντής στο τμήμα ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ, μιλώντας στο στούντιο του OT στην έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 2024 στη Θεσσαλονίκη.
Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις
«Στόχος της Μαργαρίτας είναι να υποστηρίξει παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά έναν ειδικό. Στόχος μας είναι τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να ενισχύσουν τα κίνητρά τους για αλληλεπίδραση. Το ρομπότ Daisy, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ώστε να είναι συμβατό με τα χαρακτηριστικά του φάσματος του αυτισμού, κανένα από τα 62 παιδιά τα οποία βοήθησε μέχρι τώρα το ρομπότ δεν αρνήθηκε να συνεργαστεί ενώ και οι ειδικοί το βλέπουν θετικά», επεσήμανε.
Κοινωνικές δεξιότητες
«Πάνω από 6 χρόνια χρειάστηκαν για να αναπτυχθεί η Μαργαρίτα, τώρα είναι στην τελική της μορφή και μπορεί να διατεθεί προς χρήση. Στόχος των εφαρμογών είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων, πάντα βέβαια μέσα από την εφαρμογή και την αξιοποίηση του ειδικού παιδαγωγού, του ψυχολόγου και όχι ως αυτόνομες οντότητες», σημείωσε.
Μέσω του «προσώπου» της Μαργαρίτας και των διαφορετικών της εκφράσεων, τα παιδιά μπορούν να ερμηνεύουν συναισθήματα ενώ λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής της, άλλοτε μπορούν να την πάρουν αγκαλιά ως λούτρινο παιχνίδι και άλλοτε να τη βάλουν να «καθίσει» στο καρεκλάκι της.
Στο τέλος της συζήτησης η Μαργαρίτα «δήλωσε»… κουρασμένη, αποχαιρέτησε και πήγε για ύπνο.