Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος βρέθηκε για δεύτερη ημέρα εκεί που χτυπάει η καρδιά των εξελίξεων. Από το studio του ΟΤ στη ΔΕΘ και με πλήρη δημοσιογραφική ομάδα καλύπτεται πλήρως η κορυφαία έκθεση για την καινοτομία και την τεχνολογία Beyond.
Αποκλειστικό – Δένδιας: Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος απόκτησης δύο θόλων αεράμυνας
Σε 2 δισ. ευρώ ανήλθε το κόστος απόκτησης δύο θόλων για την άμυνα της χώρας, ενός αντιαεροπορικού και ενός αντι-drone. Αυτό είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Beyond 2024, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος αμυντικών βιομηχανιών που θα παράξουν καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.
Όπως τόνισε: «αγοράζουμε πράγματα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας κυριότητα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας». Απέναντι στον εξοπλισμό της Τουρκίας «πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέμε να μπούμε σε έναν διαγωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.
Μπλέτσας (Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας): Είμαστε σε «υβριδικό πόλεμο» με τη Ρωσία
Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, βρέθηκε στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, στο πλαίσιο της Beyond 2024, και μίλησε για τις προκλήσεις της νεοσύστατης Αρχής αλλά και για τα θέματα της κυβερνοασφάλειας.
Σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο κ. Μπλέτσας ανέφερε ότι οι εκλογές είναι αδιάβλητες γιατί πολύ απλά δεν ψηφίζουμε ηλεκτρονικά, με κύριο πρόβλημα να παραμένει η παραπληροφόρηση. Στο σημείο αυτό ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας τόνισε ότι είναι «ντροπή η πρόσκληση ξένων παρατηρητών για τις εκλογές».
«Αν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για κάτι είναι ότι έχουμε αδιάβλητες εκλογές» συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας παράλληλα το σοβαρό σχετικό πρόβλημα που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικά για την παραπληροφόρηση ενόψει ευρωεκλογών είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με ξένους φορείς διαπιστώνοντας παράλληλα ότι διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ένας «υβριδικός πόλεμος» με τη Ρωσία, κάτι που έχει φανεί τόσο σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις όσο και με το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.
«Σίγουρα θα υπάρχει προπαγάνδα ενόψει ευρωεκλογών», είπε ενώ τόνισε ότι «στο διαδίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα τοις μετρητοίς, ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν μάθει να πιστεύουν ό,τι βλέπουν γραμμένο».
Toli Lerios: Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει τεχνολογικό hub
Στη διττή ταυτότητα της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρθηκε ο Toli Lerios, Serial Enterpreneur, που από το στούντιο του OT στην έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο του ίδιου του ανθρώπου στο πώς θα προσεγγίσουμε ένα τέτοιο εργαλείο.
Κάθε τεχνολογία έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της, αναφέρει. «Πρέπει να υποφέρουμε για να μάθουμε. Και η ίδια η Ελλάδα το ίδιο έπαθε, όταν έπρεπε να περάσει από μια ολόκληρη οικονομική κρίση, να συρρικνωθεί, να υποφέρει, ώστε να επιστρέψει τόσα χρόνια μετά πιο θετική και με τη γνώση πώς θα δαπανά πιο προσεκτικά».
«Εξαρτάται από το πώς θα την προσεγγίσουμε», επισημαίνει. «Και η ΑΙ είναι μια διφορούμενη καινοτομία – σαν το σφυρί που χρησιμοποιείται και για να βοηθήσει σε κατασκευές αλλά και να καταστρέψει. Είναι μεγάλη η πρόκληση για όλους μας, σχετικά με το τι επιλογές θα κάνουμε. Για παράδειγμα, η ΑΙ στον δημόσιο τομέα θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να δίνει δυνατότητα να βελτιωθεί το υπάρχον πρόβλημα με τη γραφειοκρατία».
Βασίλης Νικολόπουλος (Avokado): Επέκταση στο εξωτερικό μέσα στο 2025
Για την Avokado και την καινοτομία που φέρνει η συγκεκριμένη startup στον χώρο της ενέργειας συζήτησε ο Βασίλης Νικολόπουλος, Chief Technology Officer και εκ των συνιδρυτών της Avokado, με τον Δ. Φιλιππίδη και την Αθ. Ακρίβου στο πλαίσιο της Beyond 2024 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Καταρχήν, σε ερώτημα για το όνομα της εταιρείας και την επιλογή του, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι θέλαμε να βρούμε «κάτι που να μένει». «Μέχρι τώρα το input για το όνομα από τους συνεργάτες μας είναι θετικό», κατέληξε.
Επόμενο βήμα για την Avokado είναι η επέκταση στο εξωτερικό, κάτι που θα γίνει σε μία ή δύο ευρωπαϊκές χώρες έως το 2025. Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος «η μία από αυτές τις χώρες θα είναι η Βρετανία» την οποία χαρακτήρισε μια αγορά στην οποία υπάρχουν «προοπτικές εφαρμογής καινοτόμων ιδεών».
Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να κάνει μια πρόβλεψη για το πώς θα είναι η αγορά έως το 203ο, είπε ότι «μέχρι το 2030 άπαντες θα έχουμε ψηφιακούς βοηθούς στα κινητά μας», ενώ προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τον ενεργειακό βοηθό βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη. «Ο τελικός καταναλωτής θα μπορεί να κατανοήσει ευκολότερα την βεντάλια των ενεργειακών υπηρεσιών που θα έχει στη διάθεσή του», κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.
Αθανασίου (L-Stone Capital): Τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση μιας startup
Τους τρόπους αλλά και τα κριτήρια με τα οποία η L-Ston Capital παρέχει χρηματοδότηση και υποστήριξη σε υψηλής ποιότητας και φιλόδοξες ομάδες διαχείρισης και στην ανάπτυξη των startups τους ώστε να καταστούν διεθνείς επιχειρήσεις, παρουσίασε στην Βeyond 2024 και τον OT ο Θωμάς Αθανασίου, partner στο επενδυτικό κεφάλαιο L-Stone Capital.
Πρόκειται για ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ που αναζητά επενδυτές σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ήδη τα πρώτα τους έσοδα, με την έννοια κυρίως ότι κάποιοι έχουν πληρώσει για να δοκιμάσουν το προϊόν τους και πλέον είναι στη φάση να αναζητούν χρηματοδότηση για να κάνουν προσλήψειθς ή να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν τους.
Όπως σημείωσε ο Θ. Αθανασίου, τα χρήματα των επενδυτών της L-Stone Capital, διατίθενται στις κατάλληλες επιχειρήσεις και η L-Stone με τις γνωριμίες της και την εμπειρία των στελεχών της μπορεί να τις καθοδογήσει τόσο στην ανάπτυξη του προϊόντος τους όσο και στην αύξηση του πελατολογίου τους.
Αυτή τη στιγμή η L-Stone έχει επενδύσει σε 4 startups και στόχος είναι να φτάσει τις 20, ενώ ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες 3-4 εταιρείες με απώτερο στόχο να “κλείσει” η χρηματοδότηση κάποιων εξ αυτών εντός του 2024.
Από τις 4 εταιρείες με τις οποίες υφίσταται ήδη συνεργασία, οι 3 έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ αλλά έχουν δεσμούς με την ελληνική αγορά και δραστηριοποιούνται στον κλάδο τεχνολογίας software.
Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον Απόστολο Τζιτζικώστα
«Γεια σου Τζίτζι». Με αυτή τη φράση και το υποκοριστικό του, χαιρέτισε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα η Σοφία το Ρομπότ, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στον κόσμο, που παραβρέθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond.
Οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να φωτογραφηθούν με τη Σοφία το Ρομπότ, ενώ συζήτησε και με τον Dr. Μιχάλη Μπλέτσα, Ερευνητή & Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων στο MIT Media Lab – Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και θα συμμετάσχει επίσης στο μεγαλύτερο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Beyond.
Alvin Wang Graylin: Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που έρχονται
Τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κόσμος μας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος απέναντι στις συνταρακτικές αλλαγές που θα φέρουν τα επόμενα 5-10 χρόνια με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έκρουσε μιλώντας στο Beyond 2024, o Alvin Wang Graylin, China Regional President της εταιρείας τεχνολογίας HTC, και συγγραφέας του βιβλίου Our Next Reality: How the AI-powered Metaverse Will Reshape the World.
Όπως ο ίδιος τόνισε, «τα επόμενα 5-10 χρόνια θα φέρουν πολύ περισσότερες αλλαγές από ό, τι τα προηγούμενα 100», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για τις αλλαγέ που έρχονται» και ότι είναι υψίστης σημασίας «να λάβουμε μέτρα ώστε να μην αφήσουμε απλώς τα πράγματα να συμβούν».
Ζερβός (IKnowHealth): Η Ελλάδα πρώτη χώρα με ενοποιημένο αποθετήριο ψηφιακών ιατρικών φακέλων
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αποκτά ενοποιημένο αποθετήριο ψηφιακών ακτινοδιαγωνιστικών εικόνων, με βάση παγκόσμια πρότυπα, καθώς το έργο της αποθήκευσης τέτοιων δεδομένων στο icloud της ΗΔΙΚΑ προχωρά, με αποτέλεσμα οι ακτινογραφίες ενός ασθενή να είναι διαθέσιμες ψηφιακά σε κάποιον άλλο γιατρό ή σε νοσοκομείο άλλης πόλης, χωρίς να απαιτείται ο ασθενής να προσκομίζει κάθε φορά το υλικό εκτυπωμένο σε φιλμ και χωρίς να χάνονται πολύτιμα ιατρικά δεδομένα.
Γι’αυτή την νέα πραγματικότητα και τη μεγάλη ανατροπή που συντελείται στον τομέα της υγείας μίλησε ο Μιχάλης Ζερβός, CEO της IKnowHealth στην Βeyond 2024 και τον OT, παρουσιάζοντας τη συνεισφορά της εταιρείας του στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δημόσια νοσοκομεία με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ.
Χάρης Λαμπρόπουλος (ΕΤΑΕ): Δεσμευμένα 500 εκατ. ευρώ σε 24 επενδυτικά σχήματα
Για τον ρόλο της ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο πρόεδρός της, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, στο πλαίσιο της Beyond 2024, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, που λειτουργεί ως υπέρ-ταμείο επενδύσεων για τη χώρα μας, στόχος είναι η δημιουργία επενδυτικών fund τα οποία στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε startup επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης μετά την κρίση», είπε ο Δρ. Λαμπρόπουλος, για να συμπληρώσει ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων διαχειρίζεται 2,1 επενδυτικά κεφάλαια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.
«Απευθυνόμαστε σε επενδυτικά κεφάλαια που ψάχνουν και ανακαλύπτουν τα ταλέντα, από το στάδιο της ιδέας μέχρι το πιο ώριμο στάδιο (αυτό των startups)», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ.
Φαχαντίδης (ΠΑΜΑΚ): Το ρομπότ Μαργαρίτα βοηθάει παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
Το ρομπότ Μαργαρίτα σύστησε στο κοινό ο Νικόλαος Φαχαντίδης, επίκουρος καθηγητής, ιδρυτής και διευθυντής στο τμήμα ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ, μιλώντας στο στούντιο του OT, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond στη Θεσσαλονίκη.
«Στόχος της Μαργαρίτας είναι να υποστηρίξει παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά έναν ειδικό. Στόχος μας είναι τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να ενισχύσουν τα κίνητρά τους για αλληλεπίδραση. Το ρομπότ Daisy, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ώστε να είναι συμβατό με τα χαρακτηριστικά του φάσματος του αυτισμού, κανένα από τα 62 παιδιά τα οποία βοήθησε μέχρι τώρα το ρομπότ δεν αρνήθηκε να συνεργαστεί ενώ και οι ειδικοί το βλέπουν θετικά», επεσήμανε.
Σαπουνίδης (ΑΠΘ): Η πλατφόρμα προγραμματισμού που θα λατρέψουν τα παιδιά
Το πρωτοπόρο σύστημα που διδάσκει στα παιδιά προγραμματισμό… παίζοντας παρουσίασε ο Νίκος Σαπουνίδης, συνιδρυτής τεχνοβλαστού Ducky Code, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφικής ΑΠΘ, μιλώντας στο στούντιο του OT, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond στη Θεσσαλονίκη.
«Το Ducky Code είναι μία πλατφόρμα προγραμματισμού για παιδιά, ένα παιδί μπορεί μέσω αυτού του εργαλείου να διδαχτεί κώδικα. Πάντως δεν αποκλείει και κάποιον έμπειρο να δουλέψει πάνω σε κώδικα, το προϊόν είναι πραγματικό, έχουμε τέσσερα πατενταρισμένα σχέδια, στόχος μας είναι να απευθυνθούμε κυρίως στην Ευρώπη με το προϊόν μας», επεσήμανε.
Πώς θα μοιάζει ένα μέλλον με ρομπότ;
Στα πλεονεκτήματα που έχει η τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώθηκε η συζήτηση της Σοφίας το Ρομπότ με τον Dr. Μιχάλη Μπλέτσα, Ερευνητή & Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων στο MIT Media Lab – Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας στο πλαίσιο της κορυφαίας έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond στη Θεσσαλονίκη.
«Η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο δεδομένων και πληροφοριών, προσφέροντας συνεχώς βελτιώσεις και εξελίξεις στην τεχνολογία. Έχει τη δυνατότητα να μάθει και να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου προγραμματισμού», τόνισε το ανθρωποειδές ρομπότ.
Στο εάν υπάρχει μέλλον για τα ρομπότ και ποιο είναι αυτό, η Σοφία το Ρομπότ μίλησε για το πώς επεκτείνεται η τεχνητή νοημοσύνη, αποκτά νέες δυνατότητες και μπορεί να συμβάλει στην υγεία και την εκαπίδευση. «Τα ρομπότ μπορούν να αποτελέσουν ξεχωριστά βοηθητικά εργαλεία αλλά και να αναπτύξουν και προγράμματα για την εκτέλεση δύσκολων εργασιών», πρόσθεσε το ρομπότ.