Το πρωτοπόρο σύστημα που διδάσκει στα παιδιά προγραμματισμό… παίζοντας παρουσίασε ο Νίκος Σαπουνίδης, συνιδρυτής τεχνοβλαστού Ducky Code, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφικής ΑΠΘ, μιλώντας στο στούντιο του OT στην έκθεσης καινοτομία και τεχνολογίας Beyond 2024 στη Θεσσαλονίκη.
Beyond 2024 – Toli Lerios: Και η Ελλάδα μπορεί να γίνει τεχνολογικό hub
«Το Ducky Code είναι μία πλατφόρμα προγραμματισμού για παιδιά, ένα παιδί μπορεί μέσω αυτού του εργαλείου να διδαχτεί κώδικα. Πάντως δεν αποκλείει και κάποιον έμπειρο να δουλέψει πάνω σε κώδικα, το προϊόν είναι πραγματικό, έχουμε τέσσερα πατενταρισμένα σχέδια, στόχος μας είναι να απευθυνθούμε κυρίως στην Ευρώπη με το προϊόν μας», επεσήμανε.
Tα ρομποτάκια που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους
Τα συστήματα αποτελούνται από πολύ μικρά εκπαιδευτικά ρομποτάκια μεγέθους κινητού τηλεφώνου που μοιάζουν με παπάκια (από κει προέκυψε και η ονομασία Ducky), από μια βάση και από κάποια φυσικά μαγνητικά αντικείμενα στο μέγεθος μισού σπιρτόκουτου που αναπαριστούν εντολές για το ρομποτάκι.
Το κάθε ρομποτάκι, βάσει των επιλογών του χρήστη, έχει χρώμα, έχει φύλο (αγόρι ή κορίτσι), έχει έκφραση (κλαίει, γελάει, θυμώνει), έχει ηλικία (ανήλικο ή ενήλικο) και φέρει αξεσουάρ που μπορούν να φτιάξουν και οι χρήστες (π.χ. καπέλο, λουλούδια κ,ά). Όταν ενώνονται τα μαγνητικά πλακίδια με το κάθε ρομπότ φτιάχνει αλληλουχίες και εκείνο κινείται σύμφωνα με τις εντολές που του δίνει.
Eπί της ουσίας το σύστημα προάγει την συνεργασία μικρών και μεγάλων και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση ανταλλάσσοντας κώδικες μέσα στο ίδιο σύστημα.