
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων εάν το παγκόσμιο κόστος δανεισμού αυξηθεί περαιτέρω από τη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα.
Ο Ιταλός τραπεζίτης, και μέλος της ΕΚΤ, ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι εάν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές, ή ακόμη περισσότερο αν τα αυξήσει, είναι «πιθανόν να ενισχύσει την υπόθεση για μείωση επιτοκίων [από την ΕΚΤ ] αντί να την αποδυναμώσει».
Τα σχόλια του Πανέτα έρχονται σε σύγκρουση με τις προειδοποιήσεις άλλων φορέων καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ ότι θα πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολικές αποκλίσεις από τη Fed και υπογραμμίζουν πώς οι αμφιβολίες σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ δημιουργούν εντάσεις στην Ευρώπη.
Πανέτα – ΕΚΤ: Πλησιάζει η ώρα μείωσης των επιτοκίων
Τα στοιχήματα
Οι επενδυτές έχουν μειώσει τα στοιχήματά τους για το πόσες φορές η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Τζέι Πάουελ ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει στα υψηλά 23 ετών για περισσότερο από το αναμενόμενο, επειδή ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι προβλεπόταν αρχικά.
Κατόπιν τούτου, ορισμένοι Traders τιμολογούν ακόμη και αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους 12 μήνες.
Η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 6 Ιουνίου, εφόσον οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να εξασθενούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της.
Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με μια αυστηρότερη στάση της Fed έχουν ανεβάσει τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένουν φέτος.
Ο Πανέτα είπε σε εκδήλωση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ότι ήταν ένα «σημαντικό ερώτημα» σε ποιο βαθμό η πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να αποκλίνει από τη Fed και προειδοποίησε για τους κινδύνους της αποτυχίας να ληφθούν υπόψη οι «ισχυρές διαρροές» από τις κυρίαρχες αγορές ομολόγων των ΗΠΑ. σε αυτούς στον υπόλοιπο κόσμο.
«Εάν οι αγορές αναμένουν πτώση των επιτοκίων αλλά η Fed τα διατηρεί αμετάβλητα – για παράδειγμα με βάση τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό – ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει μια απροσδόκητη νομισματική σύσφιγξη», είπε. «Μια σύσφιξη στις ΗΠΑ έχει αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και την παραγωγή στην ευρωζώνη».
Πρόσθεσε ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές συνεπάγονται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο η νομισματική πολιτική να γίνει «πολύ αυστηρή» στο μέλλον».


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη