Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων: μια οικονομία με χαμηλή απόδοση, μια σύγκρουση υπερδυνάμεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημογραφικές προκλήσεις και σοβαρή πρόκληση παραγωγικότητας. Η πολιτική ανταπόκρισή της μέχρι στιγμής έχει βασιστεί σε κινήσεις που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες στο παρελθόν, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετές σήμερα. Κτυπημένες από όλες τις πλευρές, οι κινεζικές αρχές χρειάζονται το θάρρος και τη φαντασία για να επινοήσουν νέες λύσεις.
Παρά το γεγονός ότι είμαι πολύ αισιόδοξος για την Κίνα εδώ και 25 χρόνια, πρώτα ως επενδυτικός τραπεζίτης και πιο πρόσφατα ως ακαδημαϊκός, έχω γίνει πολύ πιο επιφυλακτικός σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία μου σχετικά με την αναντιστοιχία μεταξύ ισχυρών δομικών δυνάμεων και της παραδοσιακής αντικυκλικής εργαλειοθήκης της Κίνας.
Αυτή η πρόκληση πολιτικής υπογραμμίζει την ανάγκη της Κίνας να στραφεί από ένα μοντέλο ανάπτυξης που καθοδηγείται από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε ένα μοντέλο που καθοδηγείται όλο και περισσότερο από την ιδιωτική κατανάλωση. Στην πραγματικότητα, έχω επανειλημμένα τονίσει την επιτακτική ανάγκη της Κίνας να προχωρήσει σε εξισορρόπηση.
Πρώτον, η κινεζική κυβέρνηση χρειάζεται μια πιο διαφωτισμένη πολιτική απάντηση στις βαθιές αναπτυξιακές της προκλήσεις. Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Κίνας φαίνεται για άλλη μια φορά να καταφεύγουν στην ωμή δύναμη των μεγάλων εγχύσεων μετρητών για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αγορά ακινήτων, στη χρηματοδότηση της τοπικής κυβέρνησης και στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν ισχυρούς διαρθρωτικούς αντίθετους ανέμους.
Δεύτερον, οι βραχυπρόθεσμες αντικυκλικές τακτικές δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά ζητήματα που εμποδίζουν την εξισορρόπηση της Κίνας. Ο συνδυασμός των εξωτερικών πιέσεων και της χαμηλής κατανάλωσης των νοικοκυριών δεν αφήνει στην Κίνα άλλη επιλογή από το να ενισχύσει την παραγωγικότητα για να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους της.
Τέλος, έχει έρθει η ώρα για τις κινεζικές αρχές να μεταρρυθμίσουν το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας ως μέσο για την εκκίνηση της επανεξισορρόπησης με γνώμονα τους καταναλωτές.
Η πολιτική ατζέντα της Κίνας δεν μπορεί να πλαισιωθεί μεμονωμένα. Η μοίρα της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος εξαρτάται εξίσου από την Κίνα. Η κινεζο-αμερικανική σύγκρουση αποτελεί σημαντική απειλή για τους στόχους εσωτερικής πολιτικής της Κίνας. Οι μεγάλες χώρες είναι στα καλύτερά τους όταν αντιμετωπίζουν τρομερές προκλήσεις. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για την Κίνα σήμερα. Μια πιο επεκτατική προσέγγιση της οικονομικής διαχείρισης είναι πλέον απαραίτητη.
Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Δ’ Μέρος)
Διαδικασία και τρόπος εφαρμογής της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Νόμος Κατσέλη, προστασία κύριας κατοικίας και τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου
Απόφαση δικαστηρίου που έκρινε ότι ο τόκος δεν πρέπει να υπολογίζεται επί του συνολικού κεφαλαίου της οφειλής, αλλά επί της εκάστοτε μηνιαίας δόσης
Γιατί η επιβολή δασμών θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις υποσχέσεις του
Πώς αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης στην εκλογή Τραμπ
Οι Αμερικάνοι εξέλεξαν τον Τραμπ και η Wall Street έκανε πάρτι. Τι συμβαίνει στη Λεωφόρο Αθηνών;
Η ΔΥΠΑ πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ανεργίας
Επενδύουμε στην εξωστρέφεια με πρωτοβουλίες που συνάδουν και με τη μεταστροφή του προφίλ μας από έναν επιδοματικό οργανισμό, σε έναν φορέα συνώνυμο της απασχόλησης
Τραμπ και Ευρώπη
Οι επιπτώσεις σε γεωστρατηγικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο
Κατώτατος μισθός και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα
Ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος παρουσιάζει μακροπρόθεσμα προβλήματα και δεν ευνοεί την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα
Προβληματικοί για την Ελλάδα οι νέοι δείκτες κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
Τι δείχνουν οι νέοι συγκριτικοί δείκτες της World Bank; Μεταξύ 214 κρατών, η Ελλάδα μειώνει, για το 2023, αισθητά την επίδοση της στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Οι 3 κλάδοι που θα κερδίσουν από την εκλογή Τραμπ
Η ρητορική του Τράμπ φαίνεται να ευνοεί την αμερικανική οικονομία και Χρηματιστήρια στις ΗΠΑ - Οι αποδόσεις του έτους είναι ήδη εντυπωσιακές, και πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Τέλη κυκλοφορίας: Με δύο τρόπους η εκτύπωση - Βήμα βήμα η διαδικασία, πότε πληρώνονται
Στο myCar αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 - Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων