Στην εξοικείωση του πολίτη με τις νέες τεχνολογίες μέσω των νέων υπηρεσιών του δημοσίου, επικεντρώθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024.
Όλοι μιλάνε σήμερα για ΑΙ. Και είμαστε ευτυχείς που στο gov.gr υπάρχουν σχετικές εφαρμογές τις οποίες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι οι πολίτες. Είναι σημαντικό ότι πολλοί μπήκανε στην πλατφόρμα, είδαν τον ψηφιακό βοηθό mAIgov, υπέβαλαν ένα ερώτημα και έλαβαν την απάντησή τους σε επίπεδο φυσικής γλώσσας», εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις
Η εξοικείωση
Είναι μεγάλη υπόθεση και για τον πολίτη και για την πολιτεία. «Έτσι είχαν την πρώτη τους επαφή και με μεγάλη επιτυχία πάρα πολλοί πολίτες – ήδη υποδεχτήκαμε πάνω από 700 χιλιάδες ερωτήματα από τον Δεκέμβριο οπότε και παρουσιάστηκε», τόνισε ο γενικός γραμματέας.
«Είναι ωραίο να εξοικειώνεσαι με αυτό τον τρόπου που δείχνει και πόσο χρήσιμο είναι τελικά καθώς παραθέτει και το link για να πάρει επιπλέον πληροφορίες. Μετά τη θετική αυτή ανταπόκριση, ετοιμάζει ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, να παρουσιάσει ένα bot για το Κτηματολογιο που είναι πολύ σύνθετο σαν τομέας ακόμη και ηλεκτρονικά.
Μέχρι φέτος είχαμε 1,45 δισ. συναλλαγές, σε σχέση με τις μόλις 40 εκατ. συναλλαγές ηλεκτρονικές του 2019. Στην πλειωψηφία τους πρόκειται για συναλλαγές που κάνει το Δημόσιο εσωτερικά για να εξυπηρετήσει τον πολίτη – πχ για το Fuel pass που υπήρχε πέρυσι, ο πολίτης δήλωνε την επιθυμία του να κάνει αίτηση και όλα τα υπόλοιπα έπρεπε να συλλεχθούν με τη ρητή συναίνεση του πολιτη, από τα μητρώα του Δημοσίου».
Η διαλειτουργικότητα
Αυτή η έννοια είναι που τα άλλαξε όλα, καθώς αναγνωρίστηκε εξάλλου και με το βραβείο στον Διεθνή Οργανισμό Πληροφορικής στο διεθνές συνέδριο στη Μαλαισία.
Για παράδειγμα το πιστοποιητικό γέννησης λέει ότι ένας πολιτης έχει γεννηθεί την χ ημερομηνία ή το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αναφέρεται στον αριθμό παιδιών που έχει. Κάθε φορά που ζητείται μεμονωμένη πληροφορία από αυτά, λαμβάνει το κράτος αυτόματα τα αιτήματα και χάρη στη διαλειτουργικότητα τα «τραβάμε» αυτόματα τα δεδομένα που χρειαζόμαστε.
Η ασφάλεια
«Φυσικά και μας απασχολεί, καθώς κυβερνοεπιθέσεις δέχονται και κρατικοί οργανισμοί. Υπάρχουν οδηγίες, κατευθύνσεις, πρότυπα και διεθνείς πρακτικές που ακολουθούμε. Αν υποθέσουμε πως υπάρχει κάποια απειλή που αναγνωρίζεται ως πρότυπο συνοδευτικό απειλής ή επίθεσης, τότε με τη βοήθεια της ΑΙ, μπορούμε να το σταματήσουμε.
Αυτό ισχύει και για το gov.gr και για όλα τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου – αν συμβούν τέτοιους είδους επιθέσεις και αναγνωριστούν, τότε αυτόματα τα συστήματα επεμβαίνουν – αυτά χτίζουμε και συνεχίζουμε, χωρίς να σταματάμε ποτέ», συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Το MyCoast
H νέα εφαρμογή MyCoast λειτουργεί σε περιβάλλον κινητής εφαρμογής όπως το περιβάλλον Google Maps, όπου θα φαίνεται το στίγμα του χρήστη, το μισθωμένο κομμάτι της παραλίας που έχει καθοριστεί επισήμως από την πολιτεία, ενώ αν βρεθεί καταπάτηση, η καταγγελία μπορεί να γίνεται επιτόπου.
«Όλα όσα δημιουργούμε και είναι εξελιγμένα τεχνολογικά, μας βοηθάει να τηρήσουμε την τάξη. Σε αυτά συμπληρωματικά θα λειτουργήσουν η τεχνολογία drone όπως και η λήψη δορυφορικών εικόνων για να ξέρουμε την πραγματική κατάσταση»