Για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί μια σύγχρονη εταιρεία ώστε να καταλάβει τη θέση της σε μια αναδυόμενη βιομηχανία ΑΙ μίλησε ο Θεόδωρος Ευγενίου, καθηγητής του INSEAD και συνιδρυτής της Tremau στo στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024.
Με εμπειρία από τα μεγαλύτερα business schools στον κόσμο, το INSEAD, που πάνω από 50 χρόνια εκπαιδεύει τα στελέχη του μέλλοντος και εστιάζει στην κατάρτιση ανώτατων στελεχών -με περίπου 1000 MBAs το χρόνο-, η έμφαση δίνεται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται παντού και κρύβει και κινδύνους.
Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις
«Στο INSEAD επικοινωνούμε τη γνώση σε ανώτατα στελέχη ακόμη και της C-suite, καθώς βλέπουμε πως το ενδιαφέρον για την ΑΙ αποκτά σάρκα και οστά, δεν είναι μόνο θεωρία», τονίζει ο κ. Ευγενίου.
«Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει διαφορετικές ενότητες με μαθήματα με φυσική παρουσία στα campus αλλά και με ασύγχρονο τρόπο, ειδικότερα διευθύνω τρία προγράμματα για executives AI από όλο τον κόσμο, όπου καμία εθνικότητα δεν έχει πάνω από 10% – ενδεικτικά υποδεχόμαστε 5 Έλληνες το χρόνο».
«Στο ίδιο επίπεδο, πριν από 2,5 χρόνια δημιουργήσαμε με αποφοίτους των προγραμμάτων την Tremau για τη διαχείριση της παρανομίας και της κυβερνοασφάλειας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα για εντοπισμό και επίλυση θεμάτων ασφάλειας και μέσα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης».
Τι εστί παρανομία;
Ένας χρήστης βλέπει κάτι στο Ίντερνετ που νομίζει ότι είναι παράνομο, οπότε κάνει report και το αίτημα αυτό το υποδεχόμαστε εμείς για λογαριασμό πελάτη μας, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, ή χρησιμοποιούμε εργαλεία ΑΙ που ψάχνουν συνεχώς το Ίντερνετ για να ανιχνεύσουν παρόμοιες απειλές.
Τι είναι όμως παράνομο; «Σε κάθε χώρα διαφέρει και αφορά φυσικά τι ορίζει ο εκάστοτε νόμος. Σίγουρα για τα φάρμακα, τα όπλα, την παιδική πορνεία και όλα όσα υπάρχουν στην σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου. Αυτοί οι πελάτες μας από την Αμερική, την Κίνα, τη Γαλλία, – είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το gaming, το betting, τα marketplaces και φυσικά τα social media».
Η συνέχεια ανήκει πάλι στο νόμο, καθώς από την στιγμή που εντοπιστεί το πρόβλημα, εφαρμόζεται άλλη νομοθεσία, που θεσπίστηκε πέρυσι, η Digital Services Act. «Σε δεύτερο επίπεδο, δίνουν έμφαση στην ασφάλεια του ΑΙ – όχι μόνο στο Ίντερνετ αλλά και γύρω μας, ενώ τέλος βοηθάμε εταιρείες και κυρώις C-suite, για να σκεφτούν στοχευμένα το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την ΑΙ και να σκεφτούν τη δική τους σχετική στρατηγική», πρόσθεσε ο κ. Ευγενίου.
Βιομηχανία πολλών δισ.
Η συγκεκριμένη βιομηχανία εκτιμάται σε πολλά δισ. παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αρχή της. Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, το AI Strategy εκτιμάται σε περίπου 10-15 δισ., ενώ το AI Safety ως μια ακόμη πιο νέα αγορά, ενδείκνυται για τις περίφημες στρατηγικές υποδομές, με εκτιμώμενους τζίους που θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. καθώς αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς.
«Η Ελλάδα δεν διαθέτει πλατφόρμες και μεγάλα μεγέθη, οπότε τη βλέπουμε μέσω του ΑΙ Strategy, ωστόσο διαβλέπουμε και τις προοπτικές για τις εταιρείες υποδομών, νερού, φυσικού αερίου που διαχειρίζονται ολόκληρα δίκτυα».
«Μπορεί να ακούμε παντού για ΑΙ, ωστόσο τώρα το 99% των εταιρειών σε όλο τον κόσμο ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν και δημιουργούν επιτροπές για να σκεφτούν την στάση τους στο κομμάτι αυτό. Δεν καταλαβαίνουν όλοι εξάλλου για τι ακριβώς μιλάμε, οπότε γι’ αυτό και αναζητούν κατάρτιση για να συνειδητοποιήσουν περί τίνος πρόκειται», κατέληξε.