
Η Ελβετία πάντα αποτελεί σημείο αναφοράς για την σταθερότητα της οικονομίας της, αλλά τα παγκόσμια γεγονότα συνεχίζουν να απειλούν τη σταθερότητα των τιμών της Ελβετίας παρά το ισχυρό ιστορικό της χώρας στον πληθωρισμό, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB) Τόμας Τζόρνταν.
«Στο τρέχον περιβάλλον η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη και νέα σοκ μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή», είπε στο Bloomberg. «Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε στενά τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του πληθωρισμού και θα προσαρμόσουμε ξανά τη νομισματική μας πολιτική εάν χρειαστεί».
Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες
Η SNB άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, ενώ δύο ακόμη κινήσεις αναμένονται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Ακόμα κι έτσι, ο Τζόρνταν – μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας στη Βέρνη – προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι θα διατηρηθεί η τρέχουσα ευνοϊκή προοπτική για τις τιμές καταναλωτή.
Ο ίδιος ο Τζόρνταν μπορεί να αποφύγει να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις, καθώς θα αποχωρήσει από την SNB στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από περισσότερα από 12 χρόνια στο τιμόνι της. Εάν η πρακτική του παρελθόντος αποτελεί ένδειξη, ο αντιπρόεδρος Μάρτιν Σλέγκελ είναι ο πιο πιθανός διάδοχος.
Η προοπτική αλλαγής της φρουράς στην κορυφή της SNB ώθησε ορισμένους επικριτές να ζητήσουν μια ευρύτερη ανανέωση του τρόπου λειτουργίας του ιδρύματος.

Δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Μπάρμπαρα Τζάνομ Στάινερ το ίδρυμα βρίσκεται σε καλή θέση για να εκπληρώσει την εντολή του στο μέλλον και δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας με τον Τζόρνταν στη συνέλευση των μετόχων, η Μπάρμπαρα Τζάνομ Στάινερ απέρριψε μια σειρά από επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά της SNB, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαφορετικότητας, της αδιαφορίας για τις κλιματικές ανησυχίες και του πολύ μικρού συμβουλίου καθορισμού των επιτοκίων.
«Οι απαιτήσεις που περιορίζουν την ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας ή αποδυναμώνουν το θεσμικό της πλαίσιο μειώνοντας την εντολή της ή κάνοντας αλόγιστες αλλαγές στην οργανωτική της δομή θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών και, τελικά, την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας», είπε.
Μίλησε σε μια εκδήλωση που έχει συχνά προκαλέσει διαμαρτυρίες του κοινού. Οι ακτιβιστές για το κλίμα, που επικρίνουν την επένδυση της SNB σε μετοχές ρυπογόνων εταιρειών, ήταν και φέτος παρόντες. Μπροστά από τον χώρο έστησαν δύο εικονικούς πύργους γεώτρησης πετρελαίου και μια αφίσα που έγραφε «Καμία οικονομική σταθερότητα χωρίς σταθερό κλίμα».
Προτεραιότητα στο μετοχικό κεφάλαιο
Πίσω στη συνάντηση, η Τζάνομ Στάινερ ενίσχυσε επίσης τη στάση της SNB ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο μετοχικό κεφάλαιο της σε σχέση με τις πληρωμές προς την κυβέρνηση. Η κεντρική τράπεζα ακύρωσε αυτές τις ετήσιες μεταφορές για δύο συνεχόμενα χρόνια λόγω ζημιών.
Ενώ το ίδρυμα ανέφερε κέρδος 58,8 δισεκατομμυρίων φράγκων (64 δισεκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο την Πέμπτη, οι απώλειες ολόκληρου του έτους 2022 ήταν τόσο σοβαρές που δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα είναι δυνατή η πληρωμή για το τρέχον έτος.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγάλα συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία της SNB ενισχύουν τα κέρδη καθώς και τις ελλείψεις. Η ισχύς του φράγκου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα μπορούσε να εξαλείψει τα τριμηνιαία κέρδη.
Η SNB είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, αν και τα δικαιώματα των μετόχων είναι περιορισμένα και δεν μπορούν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική. Περίπου το 55% των μετοχών της κατέχονται από ελβετικά καντόνια και τράπεζες καντονιών, ενώ οι υπόλοιπες διαπραγματεύονται στο δημόσιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας δεν κατέχει μετοχές.


Latest News

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς

Η Μόσχα επιταχύνει την «αρπαγή» περιουσιακών στοιχείων
Το ξεφάντωμα εθνικοποιήσεων έρχεται καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν φλερτάρει με δυτικές εταιρείες