
Η Ελβετία πάντα αποτελεί σημείο αναφοράς για την σταθερότητα της οικονομίας της, αλλά τα παγκόσμια γεγονότα συνεχίζουν να απειλούν τη σταθερότητα των τιμών της Ελβετίας παρά το ισχυρό ιστορικό της χώρας στον πληθωρισμό, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB) Τόμας Τζόρνταν.
«Στο τρέχον περιβάλλον η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη και νέα σοκ μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή», είπε στο Bloomberg. «Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε στενά τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του πληθωρισμού και θα προσαρμόσουμε ξανά τη νομισματική μας πολιτική εάν χρειαστεί».
Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες
Η SNB άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, ενώ δύο ακόμη κινήσεις αναμένονται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Ακόμα κι έτσι, ο Τζόρνταν – μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας στη Βέρνη – προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι θα διατηρηθεί η τρέχουσα ευνοϊκή προοπτική για τις τιμές καταναλωτή.
Ο ίδιος ο Τζόρνταν μπορεί να αποφύγει να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις, καθώς θα αποχωρήσει από την SNB στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από περισσότερα από 12 χρόνια στο τιμόνι της. Εάν η πρακτική του παρελθόντος αποτελεί ένδειξη, ο αντιπρόεδρος Μάρτιν Σλέγκελ είναι ο πιο πιθανός διάδοχος.
Η προοπτική αλλαγής της φρουράς στην κορυφή της SNB ώθησε ορισμένους επικριτές να ζητήσουν μια ευρύτερη ανανέωση του τρόπου λειτουργίας του ιδρύματος.

Δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Μπάρμπαρα Τζάνομ Στάινερ το ίδρυμα βρίσκεται σε καλή θέση για να εκπληρώσει την εντολή του στο μέλλον και δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας με τον Τζόρνταν στη συνέλευση των μετόχων, η Μπάρμπαρα Τζάνομ Στάινερ απέρριψε μια σειρά από επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά της SNB, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαφορετικότητας, της αδιαφορίας για τις κλιματικές ανησυχίες και του πολύ μικρού συμβουλίου καθορισμού των επιτοκίων.
«Οι απαιτήσεις που περιορίζουν την ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας ή αποδυναμώνουν το θεσμικό της πλαίσιο μειώνοντας την εντολή της ή κάνοντας αλόγιστες αλλαγές στην οργανωτική της δομή θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών και, τελικά, την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας», είπε.
Μίλησε σε μια εκδήλωση που έχει συχνά προκαλέσει διαμαρτυρίες του κοινού. Οι ακτιβιστές για το κλίμα, που επικρίνουν την επένδυση της SNB σε μετοχές ρυπογόνων εταιρειών, ήταν και φέτος παρόντες. Μπροστά από τον χώρο έστησαν δύο εικονικούς πύργους γεώτρησης πετρελαίου και μια αφίσα που έγραφε «Καμία οικονομική σταθερότητα χωρίς σταθερό κλίμα».
Προτεραιότητα στο μετοχικό κεφάλαιο
Πίσω στη συνάντηση, η Τζάνομ Στάινερ ενίσχυσε επίσης τη στάση της SNB ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο μετοχικό κεφάλαιο της σε σχέση με τις πληρωμές προς την κυβέρνηση. Η κεντρική τράπεζα ακύρωσε αυτές τις ετήσιες μεταφορές για δύο συνεχόμενα χρόνια λόγω ζημιών.
Ενώ το ίδρυμα ανέφερε κέρδος 58,8 δισεκατομμυρίων φράγκων (64 δισεκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο την Πέμπτη, οι απώλειες ολόκληρου του έτους 2022 ήταν τόσο σοβαρές που δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα είναι δυνατή η πληρωμή για το τρέχον έτος.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγάλα συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία της SNB ενισχύουν τα κέρδη καθώς και τις ελλείψεις. Η ισχύς του φράγκου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα μπορούσε να εξαλείψει τα τριμηνιαία κέρδη.
Η SNB είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, αν και τα δικαιώματα των μετόχων είναι περιορισμένα και δεν μπορούν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική. Περίπου το 55% των μετοχών της κατέχονται από ελβετικά καντόνια και τράπεζες καντονιών, ενώ οι υπόλοιπες διαπραγματεύονται στο δημόσιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας δεν κατέχει μετοχές.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο