Πλέον δίνουμε σημαντικά ποσά για τη χρηματοδότηση της έρευνας, τόσα όσα δεν δόθηκαν σχεδόν ποτέ. Αυτό είπε, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024, o γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Θανάσης Κυριαζής, σύμφωνα με τον οποίο μόνο η γενική γραμματεία Έρευνας διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 1,8 δισ. από ΕΣΠΑ, εθνικούς πόροτς, Ταμείο Ανάκαμψης και από τη Δίκαιη Μετάβαση. Είναι μια γενική γραμματεία που βρίσκεται στον πυρήνα της έρευνας και της ανάπτυξης, τόνισε.

«Στόχος είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να έχουν εφαρμογή στην ανάπτυξη της χώρας», είπε ο κ. Κυριαζής δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της γενικής γραμματείας.

Ακόμη, ο επικεφαλής της γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι πράγματι υπάρχουν εμπόδια και καθυστερήσεις στην προώθηση του έργου της γενικής γραμματείας, ακόμα και για λόγους που άπτονται εσωτερικών διαδικασιών. Οι λόγοι αρκετοί, είπε ο ίδιος, εξηγώντας ότι συνδέονται με το σύστημα ενός έργου, τη διαδικασία την ίδια, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εξήγησε, είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι αξιολογητές που δεν θα έχουν conflict, γιατί οι ίδιοι οι αξιολογητές μπορεί να συμμετέχουν σε έρευνα.

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ είναι έτοιμο από τη γ.γ. όπως είπε ο κ. Κυριαζής και αναμένεται η έγκριση της διαχειριστικής αρχής και του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 300 εκατ. ΕΣΠΑ. και 465 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης. Τα μισά περίπου από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δοθεί για έργα υποδομών στα ερευνητικά κέντρα, που σημαίνει νέα κτήρια να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για υποδομές με τα νέα συστήματα που θα έρθουν. «Με αυτόν τον τρόπο θα εξοπλίσουμε τα ερευνητικά μας κέντρα με ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει για τα επόμενα 10 χρόνια. Όταν ζητάς από κάποιον να έρθει να δουλέψει στην Ελλάδα είτε είναι Έλληνας είτε όχι, το θέμα δεν είναι μόνοι οι αμοιβές για τους ερευνητές, αλλά να τους δώσεις τις υποδομές. Και αυτό φροντίζουμε», είπε .

Ακόμη, πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις είχαν να κάνουν κυρίως με το προηγούμενο Ερευνώ- Δημιουργώ – Καινοτομώ. Τώρα, έχουν επιτάχυνση των εγκρίσεων και πολύ καλή απορροφητικότητα. Έχουμε 90% περίπου απορροφητικότητα. Είμαστε στις τελευταίες πληρωμές. Υπήρξαν, ωστόσο, πολλές καθυστερήσεις

Επίσης, όσον αφορά την εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας διευκρίνισε ότι από τη γ.γ. είναι έτοιμο το σχέδιο και βρίσκεται σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Οι 8ι περιοχές που θα χρηματοδοτηθούν είναι αγροδιατροφή, βιοτεχνολογία, υγεία, φάρμακα, logistics, κυκλική οικονομία, ενέργεια, τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργικές βιομηχανίες, κτηριακά και υποδομές.

Όλο αυτό θα είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο μήνα ώστε να πάρει τον δρόμο γα τη Βουλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News