Η Ελλάδα έχει μπει στο κάδρο των διεθνών πρωτοβουλιών για ΑΙ. Έχουμε εταιρείες μεγάελου βελονεκούς που ασχολούνται με ΑΙ, πολύ καλό οικοσύστημα μικρών επιχειρήσεων που το εξελίσσουν, ενώ στο Top 1% των ερευνητών για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη προέρχοναι από την Ελλάδα.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στο στούντι του ΟΤ στην Beyond 2024 ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η ΑΙ δεν αφορά μόνο τους δύο κλάδους που ξέρουμε, την πληροφορική και τη νομική. Πλέον σταδιακά θα αφορά όλο και λιγότερο αυτούς ους κλάδους και περισσότερο την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία, τον τρόπο με τον οποίο γενικά θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία αυτή την εξελικτική τεχνολογία που ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί τις φέρνει.

«Η τεχνολογία αυτή είναι πλέον διεπιστημονική, τόνισε ο κ. Μαστρογεωργίου. Θα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβολίζουν μέσα τους αυτή την τεχνολογία και να “αρμέγουμε” ό, τι περισσότερο έχει να μας δώσει στην κοινωνία, στην ανάπτυξη, στην παραγωγικότητα κ.ο.κ.», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επίπεδο δημοσίου γίνεται εδώ και 4 – 5 χρόνια η ψηφιακή μετάβαση. Η ΑΙ μπαίνει μέσα στο gov επ’ ωφελεία των πολιτών και διακλαδώνεται αυτή η τεχνολογία σε υπηρεσίες του δημοσίου. Ο ιδιωτικός τομέας, πρόσθεσε, το κάνει ήδη.


Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαστρογεωργίου είπε ότι προκειμένου όλες αυτές οι δυνατότητες της ΑΙ να γίνουν οικονομία, να περάσουν από το πανεπιστήμιο στην έρευνα και στην εφαρμογή, σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος, κόπος και οργάνωση. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για την τεχνολογία της ΑΙ, ότι μπορεί να χαθούν θέσεις εργασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πάντα στη διάρκεια της εξέλιξης της τεχνολογίας καταργήθηκαν επαγγέλματα από αυτήν. Στο ισοζύγιο, όμως, δημιουργήθηκαν περισσότερες. Τη δουλειά θα μας την πάρει κάποιος που ξέρει να χειρίζεται τη νέα τεχνολογία, όχι η ίδια η τενολογία της ΑΙ».

Τέλος, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Αλλάζει άρδην ο τρόπος που θα ζούμε τα επόμενα χρόνια και αυτό μας αφορά όλους. Θα έχουμε ως συνεργάτη μια μηχανή, συνάδελφο το ΑΙ, σύντροφο κάτι που θα έχει να κάνει με το ΑΙ. Χρειάζεται να σπάσουν τα στεγανά φόβου, άγνοιας και επιφυλακτικότητας. Να ανοίξει ο ορίζοντας, να δούμε τις δυνατότητες της ΑΙ και φυσικά μετά να δούμε τα ρίσκα και τους κινδύνους που ενέχει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News