![Τεχνητή νοημοσύνη: Smartphones με ΑΙ θα ενισχύουν την ψυχική υγεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/smartphone26-4.jpg)
Καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, για κινητά τηλέφωνα, που ενισχύουν την ψυχική υγεία έρχονται στην Ελλάδα. Οι εφαρμογές αυτές, που θα μιλούν ελληνικά, ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο το επίπεδο ψυχοσωματικής ευεξίας του χρήστη και του προσφέρουν εξατομικευμένη καθοδήγηση ενώ παράλληλα προτείνουν τεχνικές για τη μείωση του στρες και τη διαχείριση συναισθημάτων.
Οι σχεδιαστές των εφαρμογών έχουν θέσει στο επίκεντρό τους εργαζομένους και φοιτητές καθώς οι πιλοτικές δοκιμές έδειξαν ότι η χρήση τους βελτιώνει τις επιδόσεις σε εργασιακό και γνωστικό επίπεδο. Η έλευση των εφαρμογών στην Ελλάδα ως το τέλος του τρέχοντος έτους ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών.
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι στρατηγικές και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ
«Την τελευταία δεκαπενταετία έχουμε αντιμετωπίσει ειδικά στην Ελλάδα, μια πλημμυρίδα ψυχοπιεστικών γεγονότων. Βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, πανδημία, ξέσπασμα πόλεμων χωρίς διαφαινόμενο τέλος, πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακή ανασφάλεια, ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Με απλά λόγια, η αβεβαιότητα είναι η νέα μας πραγματικότητα. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση», λέει ο Αντώνης Ντακανάλης, καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου και επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημιουργία αυτών των εφαρμογών.
«Συνεχής αλλαγή, συνεχής απειλή, τα αλάρμ του εγκεφάλου μόνιμα αναμμένα. Ολο αυτό το κλίμα, το οποίο λειτουργεί σωρευτικά και επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο και ένταση, επιβαρύνει την ψυχική υγεία και επιδεινώνει τους συλλογικούς δείκτες ευτυχίας. Διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε, τρώμε, λειτουργούμε, μαθαίνουμε, εργαζόμαστε και αποδίδουμε. Tο βλέπουμε καθημερινά στα ιατρεία και στα ψυχοθεραπευτικά μας κέντρα. Το δείχνουν οι πανευρωπαϊκές μελέτες και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών. Για αυτό και επειδή η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει το εργασιακό τοπίο και την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια, η προάσπιση της ψυχικής υγείας και η ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας όλων μας και κυρίως των εργαζομένων ήταν πολύ υψηλά στην ατζέντα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός», προσθέτει.
Με την ψυχική κατάσταση
Οπως εξηγεί ο δρ Ντακανάλης, αυτήν την ανθρώπινη ανάγκη έρχεται να καλύψει η δημιουργία πρωτοποριακών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που όχι απλώς εντοπίζουν εγκαίρως συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας και εξουθένωσης, αλλά και ενισχύουν την ψυχική υγεία και ευημερία των εργαζομένων.
«Οι εφαρμογές αυτές συλλέγουν δεδομένα, όπως το ιστορικό υγείας, τις συνήθειες του τρόπου ζωής, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται στενά με την ψυχική κατάσταση του χρήστη όπως η ποιότητα και ποσότητα ύπνου και διατροφής, τα επίπεδα στρες και ψυχολογικής εξουθένωσης και τις διακυμάνσεις της διάθεσης μέσω απαντήσεων σε απλές ερωτήσεις στο κινητό ή ακόμα και, σε πιο προχωρημένο επίπεδο, ανάλυσης των χαρακτηριστικών της ομιλίας μας, δηλαδή ρυθμό, τόνο και ένταση της φωνής, εστιάζοντας στον τρόπο και όχι στο περιεχόμενο της ομιλίας», εξηγεί.
«Μέσω της ανάλυσης αυτών των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, οι εφαρμογές, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις ευρωπαϊκές κανονιστικές οδηγίες για την προστασία δεδομένων, μπορούν όχι απλώς να εντοπίζουν με εγκυρότητα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας και εξουθένωσης, όπως άγχος, κατάθλιψη και το γνωστό burn-out, αλλά και να παρέχουν στοχευμένες συστάσεις, κλιμακωτή υποστήριξη και αποτελεσματικές παρεμβάσεις ευθυγραμμισμένες με τις εκάστοτε ανάγκες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη, για κάθε πτυχή της ζωής, σωματική, ψυχική, επαγγελματική και κοινωνική», προσθέτει.
«Φανταστείτε αυτές τις καινοτόμες εφαρμογές σαν ένα google map, που ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο το επίπεδο της ψυχοσωματικής μας ευεξίας, και που ανάλογα μας δίνει εξατομικευμένη καθοδήγηση για ποιοτικότερο ύπνο, ορθή ενσωμάτωση σωματικής δραστηριότητας και αλλαγή διατροφικών συνηθειών ή για τεχνικές μείωσης του στρες, ενδυνάμωσης συναισθηματικής αντοχής και διαχείρισης δυσλειτουργικών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών», λέει.
«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς οι καινοτόμες λύσεις και οι στρατηγικές ψηφιακής υγείας είναι και το μεγάλο στοίχημα για ένα βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερούν μέλλον».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
![Μασκ: Γιατί το δικό του AΙ τον θεωρεί κακό άνθρωπο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Grok-600x364.png)
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του
![Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην Τεχνητή Νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/Macron2-2-600x375.jpg)
Μακρόν: Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην AI
«Αυτό είναι το αντίστοιχο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το "Stargate"", δήλωσε ο Μακρόν, παραμονές της διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ξεκινά αύριο στο Παρίσι
![Google: Επεξεργάζεται ξανά διαφήμιση του Super Bowl μετά από «τυρογκάφα» της AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gemini-600x319.png)
Η καινούργια γκάφα ΑΙ της Google έχει να κάνει με τυρί
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google αναγκάζεται να απολογηθεί για τα σφάλματα εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης
![Αυτόνομα αυτοκίνητα: Μπορούν να μας σώσουν από τον εαυτό μας;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/zeekr-sea-m-waymo-2022-01-min-888x444-600x299.jpg)
Μπορούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα να μας σώσουν από τον εαυτό μας;
Οι κατασκευαστές που υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια έχουν ένα πρόβλημα: οι άνθρωποι οδηγοί θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη
![ΑΙ: Οι εταιρείες Big Tech διπλασιάζουν τις επενδύσεις τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/Artificial-General-Intelligence-768x432-1-600x338.jpg)
Ο αγώνας δρόμου για την ΑΙ μόλις ξεκίνησε - H Βig Tech διπλασιάζει τις επενδύσεις
Microsoft, Google και Meta Platforms έχουν προβλέψει αθροιστικά κεφαλαιουχικές δαπάνες τουλάχιστον 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων για to 2025