Καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, για κινητά τηλέφωνα, που ενισχύουν την ψυχική υγεία έρχονται στην Ελλάδα. Οι εφαρμογές αυτές, που θα μιλούν ελληνικά, ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο το επίπεδο ψυχοσωματικής ευεξίας του χρήστη και του προσφέρουν εξατομικευμένη καθοδήγηση ενώ παράλληλα προτείνουν τεχνικές για τη μείωση του στρες και τη διαχείριση συναισθημάτων.

Οι σχεδιαστές των εφαρμογών έχουν θέσει στο επίκεντρό τους εργαζομένους και φοιτητές καθώς οι πιλοτικές δοκιμές έδειξαν ότι η χρήση τους βελτιώνει τις επιδόσεις σε εργασιακό και γνωστικό επίπεδο. Η έλευση των εφαρμογών στην Ελλάδα ως το τέλος του τρέχοντος έτους ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών.

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι στρατηγικές και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ

«Την τελευταία δεκαπενταετία έχουμε αντιμετωπίσει ειδικά στην Ελλάδα, μια πλημμυρίδα ψυχοπιεστικών γεγονότων. Βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, πανδημία, ξέσπασμα πόλεμων χωρίς διαφαινόμενο τέλος, πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακή ανασφάλεια, ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Με απλά λόγια, η αβεβαιότητα είναι η νέα μας πραγματικότητα. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση», λέει ο Αντώνης Ντακανάλης, καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου και επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημιουργία αυτών των εφαρμογών.

«Συνεχής αλλαγή, συνεχής απειλή, τα αλάρμ του εγκεφάλου μόνιμα αναμμένα. Ολο αυτό το κλίμα, το οποίο λειτουργεί σωρευτικά και επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο και ένταση, επιβαρύνει την ψυχική υγεία και επιδεινώνει τους συλλογικούς δείκτες ευτυχίας. Διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε, τρώμε, λειτουργούμε, μαθαίνουμε, εργαζόμαστε και αποδίδουμε. Tο βλέπουμε καθημερινά στα ιατρεία και στα ψυχοθεραπευτικά μας κέντρα. Το δείχνουν οι πανευρωπαϊκές μελέτες και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών. Για αυτό και επειδή η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει το εργασιακό τοπίο και την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια, η προάσπιση της ψυχικής υγείας και η ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας όλων μας και κυρίως των εργαζομένων ήταν πολύ υψηλά στην ατζέντα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός», προσθέτει.

Με την ψυχική κατάσταση

Οπως εξηγεί ο δρ Ντακανάλης, αυτήν την ανθρώπινη ανάγκη έρχεται να καλύψει η δημιουργία πρωτοποριακών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που όχι απλώς εντοπίζουν εγκαίρως συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας και εξουθένωσης, αλλά και ενισχύουν την ψυχική υγεία και ευημερία των εργαζομένων.

«Οι εφαρμογές αυτές συλλέγουν δεδομένα, όπως το ιστορικό υγείας, τις συνήθειες του τρόπου ζωής, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται στενά με την ψυχική κατάσταση του χρήστη όπως η ποιότητα και ποσότητα ύπνου και διατροφής, τα επίπεδα στρες και ψυχολογικής εξουθένωσης και τις διακυμάνσεις της διάθεσης μέσω απαντήσεων σε απλές ερωτήσεις στο κινητό ή ακόμα και, σε πιο προχωρημένο επίπεδο, ανάλυσης των χαρακτηριστικών της ομιλίας μας, δηλαδή ρυθμό, τόνο και ένταση της φωνής, εστιάζοντας στον τρόπο και όχι στο περιεχόμενο της ομιλίας», εξηγεί.

«Μέσω της ανάλυσης αυτών των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, οι εφαρμογές, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις ευρωπαϊκές κανονιστικές οδηγίες για την προστασία δεδομένων, μπορούν όχι απλώς να εντοπίζουν με εγκυρότητα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας και εξουθένωσης, όπως άγχος, κατάθλιψη και το γνωστό burn-out, αλλά και να παρέχουν στοχευμένες συστάσεις, κλιμακωτή υποστήριξη και αποτελεσματικές παρεμβάσεις ευθυγραμμισμένες με τις εκάστοτε ανάγκες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη, για κάθε πτυχή της ζωής, σωματική, ψυχική, επαγγελματική και κοινωνική», προσθέτει.

«Φανταστείτε αυτές τις καινοτόμες εφαρμογές σαν ένα google map, που ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο το επίπεδο της ψυχοσωματικής μας ευεξίας, και που ανάλογα μας δίνει εξατομικευμένη καθοδήγηση για ποιοτικότερο ύπνο, ορθή ενσωμάτωση σωματικής δραστηριότητας και αλλαγή διατροφικών συνηθειών ή για τεχνικές μείωσης του στρες, ενδυνάμωσης συναισθηματικής αντοχής και διαχείρισης δυσλειτουργικών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών», λέει.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς οι καινοτόμες λύσεις και οι στρατηγικές ψηφιακής υγείας είναι και το μεγάλο στοίχημα για ένα βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερούν μέλλον».

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Δανία ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνες λύσεις AI στην Ευρώπη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Δανία ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνες λύσεις AI στην Ευρώπη

Επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί της Δανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταγράψουν τις κατευθυντήριες γραμμές που θα επιταχύνουν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)