Την προηγούμενη εβδομάδα οι χονδρικές τιμές του ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία σχεδόν μηδενίστηκαν. Οι μέσες τιμές κινήθηκαν στα 3-4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν μέσα στην κρίση είχαν ξεπεράσει τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Γεγονός εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς το «δράμα» που ζήσαμε πριν από μόλις μία διετία με τις τιμές της ενέργειας.
Σε αυτά τα επίπεδα τιμών αναδύεται ωστόσο ένας άλλος κίνδυνος, ο οποίος δύσκολα περνάει από το μυαλό μας. Να κριθούν ασύμφορα και να ματαιωθούν ή να σταματήσουν να λειτουργούν δεκάδες έργα φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, καθώς αυτά τα επίπεδα τιμών κινούνται κάτω του κόστους.
Κινδυνεύει να ακυρωθεί η πράσινη στροφή και να αναβιώσουν τιμές της κρίσης όχι λόγω έλλειψης ενέργειας, αλλά λόγω του υπερπλεονάσματος παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγεί σε ζημιές τα υπάρχοντα projects. Ακόμα περισσότερο το ίδιο ισχύει για υφιστάμενα έργα με ανθρακούχο καύσιμο, όπως το φυσικό αέριο.
Αυτή είναι μια νέα ασύλληπτη πραγματικότητα, που απειλεί το εξελισσόμενο «θαύμα» των χαμηλών τιμών ενέργειας. Θα το δούμε άραγε στην Ελλάδα; Πολύ πιθανό λένε οι ειδικοί. Αλλοι λένε ότι το βλέπουμε ήδη με το τεράστιο έλλειμμα (449 εκατ. ευρώ) του ειδικού λογαριασμού που αποζημιώνει τα αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, καθώς η διαφορά μεταξύ των (μειωμένων) τιμών χονδρικής και των (υψηλότερων) εγγυημένων τιμών αποζημίωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεγαλώνει.
Οι δικές μας τιμές της χονδρικής συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Κινούνται ωστόσο αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία, κοντά στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Θα μπορούσαν να είναι και χαμηλότερα κάτω από τα 50 ευρώ, αλλά το ακριβό γερμανικό ρεύμα (λόγω λίγων Ανανεώσιμων) επιβαρύνει τις γύρω χώρες και μέσω διασυνδέσεων φτάνει να επιβαρύνει και τις τιμές του ηλεκτρικού της Ελλάδας.
Σε όλο αυτόν τον σύνθετο κόσμο που ζούμε, οι επενδύσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών απειλούνται και από άλλους παράγοντες. Παράγουν ήδη, τις περισσότερες μέρες, παραπάνω ρεύμα από όσο χρειαζόμαστε και χωράει το σύστημα, με αποτέλεσμα την υποχρεωτική και εν πολλοίς αυθαίρετη διακοπή παροχέτευσης της ενέργειας που παράγεται στο σύστημα.
Κατά τη διάρκεια δηλαδή της ημέρας, «πετάμε» ρεύμα, το οποίο προφανώς δεν αμείβεται επιβαρύνοντας τις επενδύσεις, καθώς αυτό το ρεύμα δεν το χρειάζεται κανείς να το καταναλώσει και δεν χωράει κάπου για να αποθηκευτεί.
Η νέα πραγματικότητα δείχνει ότι μπορεί η ενεργειακή κρίση να θεωρούμε ότι έχει ξεπεραστεί λόγω της μείωσης των τιμών, αλλά αυτός ο νέος κόσμος που δημιουργείται με τις τόσο εντυπωσιακές επενδύσεις δεν έχει βρει ακόμα την περπατησιά του. Παραμένει αρρύθμιστος. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, προκειμένου να θεωρήσουμε ότι κινούμαστε σε ένα ασφαλές μονοπάτι, θωρακισμένοι από νέους κινδύνους που ενδεχομένως να εμφανιστούν στο μέλλον. Εχουμε μπλέξει σε έναν νέο φαύλο κύκλο, τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο το ταχύτερο δυνατόν.
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας