Η Ιταλία ανεξαρτητοποιήθηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με ένα προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δήλωσε στο Politico ο ιταλός υπουργός Ενέργειας Τζιλμπέρτο Πιτσέτο Φρατίν πριν τις συνομιλίες των υπουργών της G7 για το κλίμα στο Τορίνο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ιταλία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μια κατάσταση που μπορεί ακόμη και να μην έχει καθόλου ρωσικό αέριο».
Όπως επισημαίνει το Politico, η Ιταλία ήταν μια από τις χώρες που με την πιο βαθιά εξάρτηση από το ρωσικό αέριο την εποχή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022. Ωστόσο, αποδείχθηκε εξαιρετικά ευκίνητη στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, με αγωγό από την Αλγερία και αυξημένη ικανότητα εισαγωγής LNG.
Έτσι, έφτασε να εισάγει μόνο το 5% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία πέρσι, έναντι 43% το 2020.
«Έχουμε διαφοροποιηθεί με πολλαπλές πηγές και έχουμε τους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης, επομένως διαθέτουμε επαρκή ανεφοδιασμό για να χαλαρώσουμε. Συνεπώς, η Ιταλία δεν έχει λόγο να αντιταχθεί σε μια διαδικασία νέων κυρώσεων», είπε ο ιταλός υπουργός.
Το όψιμο ενδιαφέρον για την Αφρική
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών της G7 για το κλίμα βρίσκεται ο προσδιορισμός στρατηγικών τομέων για τη μείωση των εκπομπών και η διάθεση τεχνολογιών που μπορούν να παρέχουν βιώσιμη ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να επιτευχθούν μηδενικοί στόχοι.
Τα βασικά ζητήματα θα είναι η ρύπανση, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή, με έμφαση στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, καθώς θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Αλγερία, την Κένυα και την Αφρικανική Ένωση, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η εστίαση στην Αφρική δεν είναι τυχαία σε μια συνάντηση που φιλοξενείται από την Ιταλία, όπως γράφει το Politico. Η κυβέρνηση Μελόνι ξεκίνησε ένα επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική με στόχο να καταστήσει την Ιταλία κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Το σχέδιο επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες για την καταπολέμηση της φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής και άλλων βασικών αιτιών της μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη.
Αλλωστε, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την υλοποίηση της μετάβασης στις μηδενικές δεσμεύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως συμφωνήθηκε στην COP28.
Αυτή η συνάντηση της G7 θα πρέπει να αναζητήσει καινοτόμα μοντέλα για να επιταχύνει τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, δήλωσε ο Πιτσέτο Φρατίν. «Σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να βρούμε μηχανισμούς που θα ξεπεράσουν το ισχύον εθελοντικό σύστημα», είπε.
Ιταλική αντίδραση στην ΕΕ για το κλίμα
Ενώ η Ιταλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της G7, βρίσκεται σε ηγετική θέση στις συνομιλίες για το κλίμα αυτό το σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση Μελόνι σημειώνει ρεκόρ στην Ευρώπη όσον αφορά τα κλιματικά ζητήματα. Από τότε που ανέλαβε η Μελόνι στην εξουσία, η Ιταλία έχει επανειλημμένα καταψηφίσει ή απείχε από ψηφοφορίες για περιβαλλοντικά ζητήματα στην ΕΕ, όπως οι κανόνες συσκευασίας και η σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν την ιταλική κυβέρνησης ότι δεν ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια.
Ο Πιτσέτο Φρατίν αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση Μελόνι δεν δίνει προτεραιότητα στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παράγει σχεδόν τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «Δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε ενάντια σε όλα», είπε.
Ως απόδειξη ότι η ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο ίδιος είπε: «Είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε εντελώς τα εργοστάσια άνθρακα πολύ σύντομα, τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών». Και πρόσθεσε με νόημα: «Είμαστε έτοιμοι. Το ερώτημα είναι: Είναι όλοι οι άλλοι έτοιμοι;». Ο ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια θα κλείσουν το αργότερο το 2025.
Η Ιταλία δεν αμφισβητεί τους στόχους της [πράσινης] συμφωνίας, αλλά ζητά «ισορροπία και μετριοπάθεια», είπε, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος επίτευξης των στόχων πρέπει να γίνει συμβατός με τις εθνικές ανησυχίες των χωρών. Εάν σε ορισμένες διαδικασίες, ορισμένες οδηγίες, εμείς έχουν αντιταχθεί, είναι επειδή δεν είναι εφικτό ή ρεαλιστικό», είπε. «Πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στο τι είναι δυνατό και στα υπόλοιπα».
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»