
Μέρες αγωνίας ζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ φοβάται ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανόν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένταλμα αναμένεται και για τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αλλά και για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χέρτζι Χαλέβι.
Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από πολλά ισραηλινά ΜΜΕ θέλουν τον Νετανιάχου να έχει επιδοθεί σε έναν «μαραθώνιο» τηλεφωνημάτων και πιέσεων σε διεθνείς ηγέτες, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος.
Ισραήλ: «Νετανιάχου παραιτήσου» – Χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους
«Υπό πίεση»
Στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, ο αναλυτής Ben Caspit γράφει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται «υπό ασυνήθιστη πίεση» για την προοπτική έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του ίδιου και άλλων Ισραηλινών από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση της διεθνούς θέσης του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου ηγείται μιας «ασταμάτητης πίεσης» για να αποτρέψει ένα ένταλμα σύλληψης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, γράφει ο Caspit.
Ο αναλυτής της Haaretz, Amos Harel, αναφέρει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Karim Khan, μπορεί να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης αυτή την εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες, όπως και το Ισραήλ, είναι μεταξύ των χωρών που απέσυραν την υπογραφή τους από το Καταστατικό της Ρώμης (η ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που προβλέπει ποινικές ευθύνες για τέλεση εγκλημάτων), συμμετέχουν ήδη στην προσπάθεια να εμποδίσουν τα εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με τον Harel.
Οι δηλώσεις για το Διεθνές Δικαστήριο
Η τελευταία δημόσια δήλωση του Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο ανέφερε ότι οι επικείμενες αποφάσεις του ΔΠΔ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».
«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα αποτελέσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους κάθε δημοκρατίας που μάχεται την εγκληματική τρομοκρατία και την επιθετικότητα», δήλωσε την Παρασκευή.
Πηγή: in.gr


Latest News

Ρωσία: Κατέρριψε 66 ουκρανικά drones τη νύχτα
Τα 41 από τα ουκρανικά drones καταστράφηκαν στους αιθέρες της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ

Ξεκινά η τριήμερη κακοκαιρία – Πού αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα σήμερα
Η ΕΜΥ εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση για την κακοκαιρία – Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή

Βαγγέλης Μαρινάκης: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες της ομογένειας που «είναι όλοι μαζί ενωμένοι»
Συγκινημένος από τις επαφές του με Έλληνες στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τελετάρχης της 86ης ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες της ομογένειας. «Δύο φορές Έλληνες, δυο φορές Ολυμπιακοί» είπε χαμογελώντας.

Παρέλαση 25η Μαρτίου Νέα Υόρκη: Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός τιμά την επέτειο
Η 86η ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
![Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ [video]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/mits0_neta-600x400.jpg)
Επαναβεβαίωση στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ [video]
Οι δυο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα

Τραμπίζει ο Στάρμερ; Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες
Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιούν ελέγχους για τους μετανάστες που απασχολούν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση – Προαναγγελία από τον Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ

Greek Retailers Bank on ‘Easter Basket’ to Boost Sales
The "Easter Basket" which will likely go into effect on Wednesday, April 9, and remain until Holy Saturday, April 19, will traditionally include lamb, goat, Easter bread, chocolate Easter eggs, and other chocolate-based products.

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με βόμβες ή δασμούς
Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν ότι είτε θα υπάρξουν βομβαρδισμοί είτε δευτερεύοντες δασμοί αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά

Νησιά Τόνγκα: Σεισμός 7 βαθμών, κίνδυνος για τσουνάμ
Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι ως αποτέλεσμα του σεισμού στα νησιά Τόνγκα είναι πιθανό να προκληθούν εντός 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο