Αμεση επίδραση έχει τελικά το επάγγελμα των γονέων στην απόφαση για το τι επάγγελμα θα ακολουθήσουν τα παιδιά τους. Είτε θετικά είτε αρνητικά, τα επαγγέλματα που ασκούν οι γονείς σε μεγάλο ποσοστό επηρεάζουν τις επιλογές των νέων ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν στερεοτυπικές καταστάσεις ιδιαίτερα σε επαγγέλματα με εξασφαλισμένο μέλλον ή καλύτερη αποδοχή από το κοινωνικό περιβάλλον και καλύτερες οικονομικές απολαβές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τη διαγενεακή επαγγελματική κινητικότητα ο επαγγελματικός προσανατολισμός των παιδιών επηρεάζεται εξίσου και από τους δύο γονείς, ενώ σημαντική είναι και η επίδραση στην εκπαιδευτική εξέλιξη των παιδιών σε σχέση με τους γονείς τους, κάτι που πολλές φορές αποτελεί εφόδιο και για την επιλογή του επαγγέλματός τους.
ΕΡΓΑΝΗ: Τα top10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα
Στοιχεία της έρευνας European Union -Statistics on Income and Living Conditions – EU-SILC του 2023 δείχνουν ότι το επάγγελμα του πατέρα έχει συχνά διαφορετική επιρροή σε σχέση με αυτό της μητέρας στις επιλογές των παιδιών, με αρκετές κατηγορίες επαγγελμάτων να αποτελούν και «κληρονομική διαδοχή» από τον πατέρα στο παιδί.
Έρευνα
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι δύο στους δέκα νέους και νέες που ο πατέρας τους απασχολείται στις Ενοπλες Δυνάμεις ακολούθησαν τον ίδιο επαγγελματικό δρόμο το 2023, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε σχέση με τη μητέρα που ασκούσε το ίδιο επάγγελμα ήταν μηδενικό.
Η ομάδα των λεγομένων επαγγελματιών, δηλαδή εκείνων που ασκούν επιστημονικά επαγγέλματα όπως μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων και της διοίκησης, των πληροφοριών και των επικοινωνιών, του νομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού κλάδου, κ.ά., απορροφά ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, είτε το επάγγελμα αυτό ακολουθεί η μητέρα είτε ο πατέρας, αφού σχεδόν το 60% των παιδιών κάνουν αυτή την επιλογή ίσως θεωρώντας τη φυσική συνέχεια ή γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες, είτε γιατί αποτελούν τη διάδοχη κατάσταση.
Επίσης και τα παιδιά όσων βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις (διευθυντικά στελέχη) επιλέγουν κυρίως επιστημονικά επαγγέλματα τα οποία μπορεί να τα οδηγήσουν λόγω των προσόντων που αποκτούν στο μέλλον σε ανάλογες θέσεις με αυτές των γονιών τους.
Στον αντίποδα βρίσκονται κυρίως τα επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς κ.λπ.), καθώς μόλις ο ένας στους τέσσερις νέους επιλέγει και ασκεί κάποιο από αυτά τα επαγγέλματα που μπορεί να ασκούν οι γονείς του, ανεξάρτητα από το αν είναι επικερδή ή όχι.
Μικρό είναι και το ποσοστό όσων επιλέγουν τα τεχνικά επαγγέλματα, με λιγότερους από δύο στους δέκα να τα ακολουθούν ανεξάρτητα αν ανάλογο επάγγελμα ασκεί η μητέρα ή ο πατέρας και παρά την αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, ενώ σχεδόν το 30% των παιδιών εργαζομένων στον τομέα των πωλήσεων και της παροχής υπηρεσιών ακολουθεί τον ίδιο επαγγελματικό δρόμο με τους γονείς του.
Απολαβές
Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν και κάτι ακόμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν κανείς συνδέσει την ασφάλεια και τις απολαβές που προσφέρει ένα επάγγελμα με την επιλογή του. Στην κατηγορία των χειρωνακτών, των ανειδίκευτων εργατών και των μικροεπαγγελματιών μόλις το ένα στα πέντε παιδιά ανδρών και γυναικών που ασκούν αυτά τα επαγγέλματα ακολουθεί αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο.
Πάντως ο βαθμός εκπαίδευσης των νέων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επαγγελματική κινητικότητα και τις επιλογές τους σε σχέση με αυτές των γονιών τους.
Μάλιστα το 2023 το 61,7% των νέων εμφάνιζε ανοδική εκπαιδευτική κινητικότητα, έχοντας ολοκληρώσει υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από αυτό της μητέρας, και το 57,2% είχε ολοκληρώσει υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από αυτό του πατέρα, στοιχείο που αποτυπώνεται και στην επαγγελματική κινητικότητα στην Ελλάδα.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη