Το κέντρο Πομπιντού εξ αρχής υπήρξε εξ αρχής αμφιλεγόμενο κυρίως για την αισθητική του σε μια πόλη φημισμένη για τα αρχιτεκτονικά της μνημεία. Τώρα έκθεση ελέγχου που διενεργήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας αποκάλυψε ότι το οικονομικό μοντέλο του Κέντρου Πομπιντού δεν είναι βιώσιμο. Το μουσείο αντιμετωπίζει οικονομική πίεση από ένα συνεχιζόμενο έργο ανακαίνισης του βασικού του ιδρύματος στο Παρίσι και τη δημιουργία ενός νέου παραρτήματος στο Massy της Γαλλίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Art News.
«Αυτή τη στιγμή, ας πούμε, το Κέντρο Πομπιντού δεν έχει τα μέσα να χρηματοδοτήσει από μόνο του τα αναπτυξιακά και επενδυτικά του έργα», δήλωσε στη Le Monde ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί, με ένα «μήνυμα εξαιρετικής επαγρύπνησης» προς το μουσείο καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, το οποίο είναι αρμόδιο για αυτό.
Ολυμπιακοί 2024: Το Παρίσι είναι «σίγουρο» για την Ολυμπιακή κολύμβηση στον Σηκουάνα
Η έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 25/4, αναφέρεται στα οικονομικά του Centre Pompidou μεταξύ 2013 και 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μουσείο ανέλαβε την πλήρη ανακαίνιση της ναυαρχίδας του από τους Renzo Piano και Richard Rogers, κάτι που απαιτεί το μουσείο να κλείσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αρχής γενομένης 2025. Η πρόσθετη κατασκευή ενός νέου αποθηκευτικού και εκθεσιακού χώρου στα προάστια του Παρισιού, που αναμένεται να ανοίξει το 2026, έχει απλώς αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση.
Το ίδρυμα πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα μόνο του
Το έργο ανακαίνισης κοστίζει 358 εκατομμύρια ευρώ και, λόγω καθυστερήσεων, χρειάστηκε μια εσωτερική αναδιάρθρωση που εκτιμάται ότι θα προσθέσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Το ίδρυμα πρέπει να συγκεντρώσει το ίδιο τα χρήματα μέχρι τις αρχές του 2025 το αργότερο. Μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρώσει 39 εκατομμύρια ευρώ.
Ο χώρος στο Massy αναμένεται να κοστίσει 254 εκατομμύρια ευρώ, με επιπλέον 142 εκατομμύρια ευρώ σε έξοδα λόγω της υποτίμησης των δαπανών και του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους δικαστές.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα μεγάλα μουσεία του Παρισιού, τα έσοδα από τα εισιτήρια είναι στάσιμα, με 2,62 εκατομμύρια επισκέψεις το 2023. Η προσέλευση δεν έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένει ότι το μουσείο θα λειτουργήσει με ζημία 15 εκατομμυρίων ευρώ ενώ θα υποβάλλεται σε εργασίες ανακαίνισης.
Επεκτάσεις σε άλλες χώρες
Την τελευταία δεκαετία, το Centre Pompidou έχει διαφοροποιήσει τους πόρους του μέσω της προώθησης της επωνυμίας του και των εκτεταμένων συλλογών 120.000 έργων, που το καθιστούν το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει τοποθεσίες όπως η Μάλαγα στην Ισπανία και η Σαγκάη στην Κίνα, καθώς και εκείνες που θα έρθουν σύντομα, το Τζέρσεϊ Σίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σεούλ στη Νότια Κορέα.
Το Centre Pompidou βασίζεται σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία που συμφωνήθηκε πέρυσι για να βοηθήσει στη δημιουργία εσόδων.
Η έκθεση ελέγχου ενθάρρυνε το μουσείο να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην ενημέρωση της διαχείρισής του και στην καλύτερη μείωση του προϋπολογισμού του. Το Συνέδριο συνιστά επίσης να ασκείται καλύτερος έλεγχος των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας. Ωστόσο, η δυνατότητα εξωτερικής ανάθεσης εργασίας είχε ήδη ως αποτέλεσμα μια απεργία πολλών μηνών.
Επιπλέον, εισηγήθηκε το ίδρυμα και το Υπουργείο Πολιτισμού να διατηρήσουν παραγωγικό διάλογο, ώστε να μην αποδυναμωθεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Το Κέντρο Πομπιντού διαθέτει μια στρατηγική επιτροπή, η οποία συνέρχεται με το υπουργείο Πολιτισμού και το τμήμα προϋπολογισμού δύο φορές το χρόνο για να κάνει τον απολογισμό διαφόρων έργων.
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.