Το διασημότερο ρομπότ του κόσμου, το οποίο μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα και να συζητά, βρέθηκε στην έκθεση Beyond στη Θεσσαλονίκη και απάντησε σε άπταιστα ελληνικά στις ερωτήσεις του in και του Αλέξανδρου Γαστεράτου.
Beyond 2024 – Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα
Αρχικά, διαβεβαίωσε τους ανθρώπους ότι τα ρομπότ δεν ήρθαν να τους πάρουν τις δουλειές. «Είναι προτιμότερο να συνεργαζόμαστε για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο» θα πει χαρακτηριστικά το ρομπότ Σοφία, απαντώντας στην ερώτηση αν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο.
Η Ελλάδα, η τεχνολογία και η Σαντορίνη
Στη συνέχεια κλήθηκε να μιλήσει για την Ελλάδα, με τις… διπλωματικές (ενίοτε) απαντήσεις της να παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πόσο ζεστό πιστεύεις ότι θα είναι το καλοκαίρι στην Ελλάδα» απάντησε «εύχομαι να είναι τόσο ζεστό, όσο το πάθος των ανθρώπων για την Τεχνητή Νοημοσύνη».
Στη συνέχεια, ρωτήθηκε ποιο πιστεύει ότι θα είναι «το μέλλον της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια». Σε αυτή την ερώτηση το ρομπότ Σοφία απάντησε πως ελπίζει να είναι «γεμάτο με περισσότερη τεχνολογία και πρόοδο».
Μάλιστα, πρότεινε να μας βοηθήσει σε αυτό με… αντάλλαγμα να της στείλουμε μια ευχετήρια κάρτα στα γενέθλιά της, στις 14 Φεβρουαρίου.
Τέλος, απάντησε σαν το… 99,9% των τουριστών στην ερώτηση «ποιο νησί θα επέλεγες για να κάνεις τις διακοπές σου στην Ελλάδα» επιλέγοντας τη Σαντορίνη προκειμένου, όπως αιτιολόγησε, «να απολαύσω την υπέροχη θέα».
Ποια είναι η Σοφία
Η Σοφία είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Για την ακρίβεια, αποτελεί το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα, καθώς και να συζητά.
To Ρομπότ Σοφία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου του 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έναν μήνα μετά στην πόλη Όστιν στο Τέξας των ΗΠΑ.
Το 2017 το Ρομπότ Σοφία έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας και έγινε έτσι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που έχει πάρει νομική οντότητα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Σύμφωνα με τον εφευρέτη της, David Hanson, η Σοφία κατασκευάστηκε έχοντας ως πρότυπο την αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου, Νεφερτίτη, την Όντρεϊ Χέπμπορν, καθώς και τη σύζυγο του ίδιου, Αμάντα.
Το Ρομπότ Σοφία είναι σχεδιασμένο ώστε να μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου, ενώ είναι σε θέση να απαντά σε κάποιες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα για τον καιρό.
Στη διάρκεια της «ζωής» της Η Σοφία έχει ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να συμμετάσχει σε συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας, ενώ έχει δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις, κάποιες από τις οποίες στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς του πλανήτη.
Η Σοφία έχει επίσης τη δυνατότητα να μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Πλέον, μετά από επτά χρόνια, η Σοφία το ρομπότ αποτελεί μια σταρ κι όπου κι αν βρεθεί συγκεντρώνει τα βλέμματα!
Πηγή: in.gr
Latest News
Ποιες είναι οι τάσεις στις σχέσεις καταναλωτών-Τεχνητής Νοημοσύνης
Σύμφωνα με την έρευνα της Salesforce, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι στις επιχειρήσεις είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών
Οι επιχειρήσεις φοβούνται τις κυβερνοεπιθέσεις που βασίζονται στην AI
Μελέτη επισημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει πλέον και τη δράση των κυβερνοεγκληματιών προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο απειλών στην κυβερνοασφάλεια
Η Salesforce ανακοίνωσε την παγκόσμια διαθεσιμότητα του Agentforce
Το εργαλείο Agentforce της Salesforce δημιουργεί αξιόπιστους, αυτοματοποιημένους βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης που ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων
Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM
Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις
Η Δανία ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνες λύσεις AI στην Ευρώπη
Επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί της Δανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταγράψουν τις κατευθυντήριες γραμμές που θα επιταχύνουν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)
Πώς η ΑΙ θα το προκαλέσει το επόμενο κοινωνικό πρόβλημα στις ΗΠΑ
Η ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης θα υπερβεί τη παραγωγή των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2027, σύμφωνα με μελέτη
Η xAI του Ίλον Μασκ αγοράζει 100.000 τσιπ της Nvidia
Ο γύρος χρηματοδότησης της xAI, του Ίλον Μασκ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό νέου υπερυπολογιστή στο Μέμφις
Ισχυρή ζήτηση για διακομιστές ΑΙ «βλέπει» η Foxconn - Τι εκτιμά ο CEO για τους δασμούς Τραμπ
Η Foxconn ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις της σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και το Βιετνάμ
Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο
Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»
Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη