
Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και αύριο Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων πόσο ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.
Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσους μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.
Θεσσαλία: Παράταση υποβολής αιτήσεων αντικατάστασης ζώων και ανακατασκευής στάβλων
Με γνώμονα την διαφάνεια την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους.
Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών, σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται.
Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.
Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.
Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ.
Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.
Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής.
Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησανκαι δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για 2.480 υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014.
Διαφορές μεταξύ 2022 και 2023 σε συνδεδεμένες
Συγκεκριμένα για τις ακόλουθες κατηγορίες συνδεδεμένων, διαπιστώθηκε:
Για τη συνδεδεμένη των μήλων, για το έτος 2022 το ύψος της στήριξης ήταν 3.854.643 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 9.494,65 και ποσό ανά εκτάριο 405,98 ευρώ. Και για το 2023 τα αντίστοιχα νούμερα είναι, ύψος στήριξης 542.800 ευρώ και επιλέξιμη έκταση 2.284,15 και ποσό ανά εκτάριο 237,63 ευρώ.
Σημειώνεται ότι πλέον σύμφωνα με τη ΣΣ ΚΑΠ, επιδοτούνται μόνο μήλα που είναι ΠΟΠ και ΠΓΕ σε συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες και υπάρχει απαίτηση παράδοσης.
Για την κορινθιακή σταφίδα, για το 2022: ύψος στήριξης 4.818.304 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 7.526,2 ποσό ανά εκτάριο 561 ευρώ. Ύψος συνδεδεμένης για το 2023, ήταν 3.518.628, επιλέξιμη έκταση 9.527,76 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο 369,3
Για τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικάψυχανθή: Ύψος στήριξης για το 2022: 24.871.396, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 204.648, ποσό ανά εκτάριο 121,53 ευρώ. Για το 2023: Ύψος στήριξης 16.179.600, επιλέξιμη έκταση 197.978,96 εκτάρια, ποσό ανά εκτάριο 181,72 ευρώ
Για τη βιομηχανική τομάτα, για το 2022: Ύψος στήριξης, 2.890.983 ευρώ, επιλέξιμη έκταση 3.505,6 και ποσό 805 ευρώ ανά εκτάριο. Για το 2023: Ύψος συνδεδεμένης 2.233.856 ευρώ, επιλέξιμη έκταση 5.005,59 ποσό ανά εκτάριο 446,27 ευρώ
Για το πορτοκάλι προς χυμοποίηση, για το 2022: Ύψος συνδεδεμένης στήριξης 5.357.695 επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 8.358,94, ποσό 588 ευρώ ανά εκτάριο. Το 2023: Ύψος στήριξης 3.573.460 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 16.357,87, ποσό ανά εκτάριο 218,45 ευρώ.
Επισημαίνεται ακόμη ότι:
Για τον σκληρό σίτο το 2022 το ποσό ανά εκτάριο ήταν 58,3 ευρώ και για το 2023 ήταν 88,86 ευρώ.
Για τα όσπρια το ποσό ανά εκτάριο το 2022 ήταν 181,26 και το 2023 441,24
Για τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, το ποσό ανά εκτάριο ήταν 75,6 και το 2023 ήταν 202,5 ευρώ
Τα υπόλοιπα ποσά των συνδεδεμένων δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές.
Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται και δεν θα διστάσουμε να αναδείξουμε, κυρίως όμως να διορθώσουμε, πιθανές παραβλέψεις και αστοχίες. Γνώμονας για εμάς είναι πάντα το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών και η κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων με διαφανή, αδιάβλητο και δίκαιο τρόπο.
Λειτουργία ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:
«Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Για πρώτη φορά εφέτος υλοποιούνται τα οικολογικά σχήματα. Μια διαδικασία καινούργια και συνάμα δύσκολη. Στην ουσία αντικαθιστούν το «πρασίνισμα» και πέρα από διοικητικές δηλώσεις απαιτούν και πρόσθετες ενέργειες, από την πλευρά των παραγωγών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόσθετο διοικητικό βάρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς.
Παρ’ όλα αυτά είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε.
Θυμίζω ότι η δήλωση ΟΣΔΕ ενεργοποιήθηκε, όπως είχαμε δεσμευθεί, σχεδόν πέντε μήνες νωρίτερα από πέρσι, την 1η Απριλίου, ενώ συνεχίζεται και ο έλεγχος στα 16.500 δεσμευμένα ΑΦΜ και σε παλιά ξεχασμένα ΑΦΜ από το 2014.
Η μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση και σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Στόχος μας η εξυπηρέτηση των παραγωγών μας μέσα από ένα δίκαιο, διαφανές και σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών».


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ