Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρατηρούν την αντίφαση, σε σχέση με τα εθνικά στερεότυπα. Η Γερμανία συζητά το τετραήμερο εργασίας. Η Ελλάδα καθιερώνει το εξαήμερο, έστω και σε εθελοντική βάση. Οι Γερμανοί εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να εργάζονται περισσότερες από πέντε μέρες την εβδομάδα. Εάν η έκτη εργάσιμη μέρα είναι Σάββατο θα εισπράττουν επιπλέον 40% παραπάνω χρήματα του τρέχοντος ημερομισθίου. Εάν είναι Κυριακή ή αργία θα λαμβάνουν 115% παραπάνω. Στους Γερμανούς κάνει εντύπωση ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για εμάς εδώ στην Ελλάδα, δεν μας κάνει καμία εντύπωση η συγκεκριμένη εξαίρεση.
Λένε και κάτι άλλο οι Γερμανοί, ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερο από όλους στην Ευρώπη με 42,8 ώρες την εβδομάδα, όταν στη Γερμανία δεν ξεπερνά ο μέσος όρος απασχόλησης τις 40,4 ώρες την εβδομάδα. Οχι και άσχημα για τον παλιότερα «πιο τεμπέλικο λαό της Ευρώπης».
Η μία ανάγνωση του συγκεκριμένου θέματος είναι ότι η ανάγκη για εξαήμερη εργασία οφείλεται στα προφανή κενά που υπάρχουν στην ελληνική αγορά εργασίας, ανάγκη ωστόσο που υπάρχει και στη Γερμανία, όπου επίσης αναζητούνται εργαζόμενοι και εκεί συζητούν το ακριβώς αντίθετο, τη μείωση των ημερών εργασίας. Η δεύτερη είναι ότι οι Ελληνες χρειάζονται και δεύτερη δουλειά για να ζήσουν, γεγονός που αναγνωρίζει τη μεγάλη εισοδηματική απόσταση που υπάρχει ακόμα μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει μια τρίτη ανάγνωση. Οτι εμείς εδώ στην Ελλάδα, λόγω της πρόσφατης καταστροφής που υποστήκαμε, απόρροια της χρεοκοπίας της χώρας, εκπαιδευτήκαμε να προσπαθούμε. Οχι μόνο όσοι μείναμε και εργαζόμαστε στην Ελλάδα, αλλά και αυτοί που έφυγαν και με το ένα πόδι είναι ξανά πίσω. Πολλοί στο εσωτερικό χύνουν δάκρυα, για την απώλεια χιλιάδων εργαζομένων προς το εξωτερικό την περίοδο της κρίσης.
Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που έφυγαν σε μια κακή περίοδο για τη χώρα, έφτιαξαν την ζωή τους, πέτυχαν επαγγελματικά και τώρα αποτελούν «κατατεθειμένο κεφάλαιο» της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, που πλέον είναι τα πάντα στην οικονομία, στην προμετωπίδα κάθε πολιτικής των χωρών που προχωρούν, διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι τα ελληνικής καταγωγής ανώτερα και ανώτατα στελέχη εταιρειών και οι επιστήμονες ξεπερνούν το 10%. Ενας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως που ηγούνται και επηρεάζουν αυτή τη μεγάλη τεχνολογική αλλαγή είναι Ελληνας.
Δεν διαφωνεί κανείς ότι έχουμε πολλά προβλήματα, άλλωστε παραμένουμε ο σχεδόν φτωχότερος από πλευράς κατά κεφαλήν ΑΕΠ λαός της Ευρώπης. Πολλές φορές μάλιστα υποτιμούμε ακόμα περισσότερο τους εαυτούς μας. Παρασυρόμαστε από την γκρίνια και τη μεμψιμοιρία των καθημερινών προβλημάτων. Αναγκαζόμαστε να ζούμε με μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα, που κάνουν ζητήματα όπως αυτό της ακρίβειας να σκάνε πιο έντονα από ό,τι σε άλλες χώρες. Αλλά από την άλλη κάποια πράγματα αλλάζουν. Είναι σαφές πλέον σε περισσότερους, ότι αν οι εργαζόμενοι στις πλούσιες χώρες προσπαθούν μια φορά, εμείς πρέπει να προσπαθούμε πολλές παραπάνω. Και αυτό αρχίζει να γίνεται κτήμα του μέσου Ελληνα, παρακαταθήκη που του έμεινε από τα χρόνια της μεγάλης ανασφάλειας της προηγούμενης δεκαετίας. Και αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή. Το πιο σημαντικό ίσως κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική οικονομία.
Latest News
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή