
Μία αρχαιολόγος αντιπαρατίθεται με έναν αγρότη, ο οποίος συνδιαλέγεται με έναν ακτιβιστή για το κλίμα για να ανταπαντήσει ένας αστροναύτης την ώρα που μία ποδοσφαιρίστρια προσπαθεί να σκοράρει…Και όλα αυτά τα καταγράφει μία δημοσιογράφος.
Κάπως έτσι θα ήταν η σύνθεση των συμμετεχόντων στην πρώτη τηλεμαχία για την προεδρία της Κομισιόν (την οποία συνδιοργάνωσε το Politico και το Studio Europa) εάν οι οκτώ υποψήφιοι ακολουθούσαν τα παιδικά τους όνειρα.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) όμως δεν έγινε αρχαιολόγος, ούτε ο Νίκολας Σμιτ (Σοσιαλιστές) αγρότης. Ο Μπας Έικχατ των Πρασίνων από την άλλη ασχολείται με το περιβάλλον όπως είχε βάλει στόχο, ενώ και Μαρί Άγνες Ζίμερμαν (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) μεταξύ άλλων σπούδασε δημοσιογραφία.
Η πρόεδρος της Κομισιόν κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν, ο οποίος χαρακτήρισε «καταστροφή» της Επιτροπή την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι εάν ήταν το κόμμα του που θα αποφάσιζε «θα την απέλυε μετά τις εκλογές».
Με γερμανική πειθαρχία, ίσως λιγότερη ότι συνήθως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκρουε τα πυρά προσπαθώντας να βάλει πιο προσωπικό χαρακτήρα ειδικά στην αρχική της τοποθέτηση και μιλώντας για τα παιδιά της, κάτι που επανέλαβε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ αναφερόμενη στον ρόλο της ως μητέρα και ως γιαγιά.
Η κόντρα για το Ισραήλ
Αντιπαράθεση μεταξύ του εκπροσώπου της αριστεράς Βάλτερ Μπάιερ, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πράσινου Μπας Έικχατ υπήρξε για τη στάση της προέδρου της Κομισιόν απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Μπάιερ τη ρώτησε πότε θα επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα με εκείνη να επισημαίνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Ράφα, όπου αθώοι πολίτες και κυρίως παιδιά πεθαίνουν, αλλά και την ανάγκη για εκεχειρία.
Ο Έικχατ εστίασε στη Ράφα ρωτώντας της για το εάν η κόκκινη γραμμή της για κυρώσεις θα ήταν το να εισέβαλε ο Νετανιάχου στη Γάζα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως είπε, δεν βάζει κόκκινες γραμμές, «αλλά θα ήταν εντελώς απαράδεκτο εάν ο Νετανιάχου εισέβαλε στη Ράφα» υπογράμμισε.
Το μεταναστευτικό και η αλληλεγγύη στην ΕΕ
Στο μεταναστευτικό και όσον αφορά στο Σύμφωνο στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικεντρώθηκε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων λέγοντας ότι «όσο δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι δημιουργούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε για ακόμη μία φορά, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίζουν ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και κάτω από ποιες συνθήκες και όχι οι διακινητές, ενώ ο Νίκολας Σμιτ, είπε ότι «το μεταναστευτικό έχει γίνει τοξικό ζήτημα από την ακροδεξιά».
Η αντιπαράθεση για την Ουκρανία
Κόντρα Αριστεράς και ΕΛΚ ξέσπασε και για την Ουκρανία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εκρήγνυται όταν ο Βάλτερ Μπάιερ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολιτική λύση σημαίνει ότι εκείνοι που εμπλέκονται, η ουκρανική κυβέρνηση, η ρωσική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν για το πώς θα υπάρξει εκεχειρία και θα σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί κάποιος να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ιδέα ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχίζεται μέχρι να πεθάνει ο τελευταίος Ουκρανός στρατιώτης».
«Κουράστηκα να το ακούω αυτό» ήταν η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι «εάν θέλετε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει να πολεμάει».
Απορημένος κοίταζε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο υποψήφιος των Πρασίνων όταν σε ερώτησή του για το εάν θα συνεργαστεί με το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), το οποίο θεωρείται ευρωσκεπτικιστικό, εκείνη απάντησε «εξαρτάται πολύ από τη σύνθεση του κοινοβουλίου και ποιος είναι στο κόμμα» έχοντας το βλέμμα προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι την επόμενη ημέρα.
Η νεότερη της τηλεμαχίας Μέιλις Ροσμπέργκ, μόλις 24 ετών, είναι και η μικρότερη ηλικιακά spitzenkandidatin που έχει υπάρξει και εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.
Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας δυναμική ήταν η παρουσία του Μπας Έικχατ, ενώ άνευρος και όχι τόσο έντονα παρών ήταν ο Νίκολας Σμιτ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν τέλει να υπερισχύει.
Ο αγώνας ωστόσο, μόλις ξεκίνησε…
Πηγή: in.gr


Latest News

Το «μεγάλο σορτάρισμα» της Elliot Investor κατά της Shell
Η «ακτιβιστική» επενδυτική Elliot Investor σορτάρει κατά τη Shell στοιχηματίζοντας 1,1 δισ. δολάρια - Το ντέρμπι των πετρελαϊκών

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του δικηγόρου του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση
Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή προβλέπεται στην οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου 2001

Ηλεκτροσόκ
Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έναν χώρο mega data center 300 MW που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να φτάσει το 1 GW

Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Άστατος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, ενώ μικρή πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία
![Ρωσία: Επιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ukraine-3-600x337.jpg)
Eπιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη, που καταλογίζουν στη Ρωσία [γράφημα]
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τους αντιπροσώπους της ότι διοργάνωσαν δεκάδες επιθέσεις και άλλα επεισόδια σε όλη την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Κόκκινο πανί οι δηλώσεις του Νίκου Τσάφου - Πυρ της αντιπολίτευσης
Κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση ο Νίκος Τσάφος- Στο στόχαστρο δημόσιες αναφορές του περί ύπαρξης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου