Τελευταία ευκαιρία να μη χάσουν και να κρατήσουν «ζωντανές» τις ρυθμίσεις οφειλών στην Εφορία έχουν περίπου 200.000 φορολογούμενοι εφόσον πληρώσουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις των «χαμένων» ρυθμίσεων μέχρι σήμερα.
Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ καλούν τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία, αν και στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στην αναβίωση των ρυθμίσεων καθώς μέχρι την περασμένη Παρασκευή από τους 215.000 μόλις 7.500 οφειλέτες είχαν σπεύσει και πλήρωσαν τα οφειλόμενα ποσά ξανακερδίζοντας τις ρυθμίσεις τους.
Για ποιους «κουρεύονται» οι προμήθειες στα POS – Η λίστα με τις επιχειρήσεις
Λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις» εάν έχουν τη δυνατότητα να αναβιώσουν ρυθμίσεις των 24/48 ή 36/72 ή 100 και 120 δόσεων οι οποίες κινούνται σε μια «γκρίζα ζώνη» καθώς ούτε ενεργές είναι αλλά ούτε έχουν κλείσει οριστικά.
Συμψηφισμός
Με τη νέα «ρύθμιση» η ΑΑΔΕ συμψηφίζει όσα χρήματα είχαν καταβάλει οι οφειλέτες αλλά δεν είχαν ληφθεί υπόψη όπως:
- Καταβολές έναντι δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή απόφασης διοικητικού οργάνου με χρήση ταυτότητας ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ).
- Αποδόσεις από παρακράτηση αποδεικτικού ενημερότητας με χρήση ταυτότητας οφειλής παρακράτησης (ΤΟΠ).
- Αποδόσεις από παρακράτηση βεβαίωσης οφειλής με χρήση ταυτότητας βεβαιωμένης οφειλής (ΤΒΟ).
- Επιστροφές φόρων.
- Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά (όπως από αποδόσεις με ταυτότητα οφειλής κατασχετηρίου (ΤΟΚ) για την είσπραξη οφειλών που έχουν ήδη εξοφληθεί, από καταβολές έναντι βεβαιωμένων οφειλών με χρήση ταυτότητας οφειλής (ΤΟ) σε οφειλές που έχουν ήδη εξοφληθεί κ.λπ.).
Όσοι πληρώσουν μέχρι σήμερα (χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας) και την όποια οφειλή από προσαύξηση που δημιουργήθηκε επανεντάσσονται πλήρως στη ρύθμιση που είχαν και συνεχίζουν να αποπληρώνουν τις δόσεις που απέμεναν μέχρι το τέλος τους.
Εξαιρέσεις
Η διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρων δεν συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν ήδη απολεσθεί με πράξη προϊσταμένου ΔΟΥ.
Δεν εντάσσεται δηλαδή ξανά στη ρύθμιση που είχε ο οποιοσδήποτε τυχόν σπεύσει να πληρώσει τα οφειλόμενα.
Για να γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι ή όχι, οι φορολογούμενοι μπορούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να ενημερωθούν για:
- Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
- Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
- Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.
Τόκοι
Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα βαρύνονται με τόκο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επιβάλλεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα – ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει. Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κ.λπ.).
Με την υποβολή της αίτησης, πιστώνονται:
- όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν ως «υπερείσπραξη» του Δημοσίου, μέχρι σήμερα 29 Απριλίου και
- τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου που έχουν συσσωρευθεί στο ΑΦΜ του δικαιούχου και που δεν μπορούσαν να συμψηφιστούν γιατί η ρύθμιση δεν φαινόταν ούτε ενεργή, αλλά ούτε και χαμένη στο σύστημα της ΑΑΔΕ.
Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:
- Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
- Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών, δηλαδή η ρύθμιση χάνεται αλλά η οφειλή μειώνεται.
Πηγή: Premium έκδοση «Τα Νέα»
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη