Η «Νεκρή Θεωρία του Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από αυτή.
Το διαδίκτυο, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, φιλοξενεί πλήθος από bot, όπως για παράδειγμα τα αυτοματοποιημένα LLM που πλημμυρίζουν την ενότητα σχολίων του «X» (πρώην twitter) με απαντήσεις εκτός θέματος και διαφημίσεις πορνό ή ένα υπόπτως σέξι avatar με μηδενικούς follower που του αρέσουν οι ιστορίες σας στο Instagram.
Πώς η AI μπορεί να αλλάξει την ασφάλεια στην οδήγηση
Η Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου είναι μια θεωρία συνωμοσίας ότι το Διαδίκτυο ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη και ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που βλέπουμε σήμερα στο διαδίκτυο παράγεται από bot αντί για πραγματικούς ανθρώπους.
Η θεωρία προέρχεται από μια ανώνυμη ανάρτηση που έγινε είτε στο 4chan είτε στο Wizerdchan το 2019, και τελικά έφτασε στη κατηγορία /x/ του 4chan τον Σεπτέμβριο του 2020. Η ανάρτηση υποθέτει ότι τα πάντα στο διαδίκτυο παράγονται από δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης που διαχειρίζονται οι Υφιστάμενες Αρχές – και αμειβόμενοι influencer – με σκοπό τη δημιουργία πελατών για τον κύκλο κατανάλωσης, πράγμα που, εις ό,τι αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας, δεν είναι ό,τι πιο περίεργο έχει ακουστεί, όπως αναφέρει το Dazed.
Ο έλεγχος των μαζών
Όπως συμβαίνει συνήθως με τις περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, γύρω από κάθε ισχυρισμό ότι η (αμερικανική) κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο πιθανώς να μας προκαλέσει σήψη εγκεφάλου και να ελέγξει τις μάζες υπάρχει ένα κομμάτι αλήθειας. Τώρα, μια έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Imperva υποδηλώνει ότι γίνεται όλο και περισσότερο αληθινή. Σχεδόν το ήμισυ (49,6%) της συνολικής κίνησης στο Διαδίκτυο προήλθε από bot πέρυσι, σύμφωνα με το «Bad Bot Report». Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ενσωμάτωση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, τα οποία επιστρατεύουν bot για να «ξύνουν» το διαδίκτυο για δεδομένα εκπαίδευσης.
«Τα αυτοματοποιημένα ρομπότ θα ξεπεράσουν σύντομα το ποσοστό της διαδικτυακής κίνησης που προέρχεται από ανθρώπους, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί προσεγγίζουν τη δημιουργία και την προστασία των ιστοσελίδων και των εφαρμογών τους», δήλωσε ο Nanhi Singh, γενικός διευθυντής για την ασφάλεια εφαρμογών στην Imperva. «Καθώς εισάγονται περισσότερα εργαλεία με δυνατότητα AI, τα bot θα γίνονται πανταχού παρόντα».
Η απαγόρευση του TikTok
Ομολογουμένως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να πιστέψει τη Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου.
Εάν κάποιος ασχολείται με το θέμα της απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, η ιδέα ότι η (αμερικανική) κυβέρνηση ελέγχει τον εγκέφαλό μας δεν είναι κάτι που απαντάται για πρώτη φορά – στην πραγματικότητα, είναι κάτι που προσπαθούν να περάσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αν και ομολογουμένως αυτό συνήθως συνοδεύεται από συνωμοσίες ότι η Κίνα κάνει πλύση εγκεφάλου στην αμερικανική νεολαία, πράγμα που έχει γυρίσει μπούμερανγκ σε σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να ισχυριστεί ότι το TikTok είναι μια κομμουνιστική κινεζική ψυχολογική επιχείρηση (psy-op) με στόχο να ξεγελάσει τα παιδιά της Αμερικής ώστε να αντιταχθούν στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
O ρόλος των influencers
Σαφώς, το Διαδίκτυο δεν είναι κάποιο κυβερνητικό psy-op, ακόμα κι αν η δημιουργία του χρηματοδοτήθηκε από τη στρατιωτική βιομηχανία. Ούτε είναι πιθανό οι influencers να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον για να ελέγχουν το μυαλό μας και να μας κάνουν να αγοράζουμε περισσότερα πράγματα. Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός bot που κατακλύζουν τη ροή σίγουρα παίζει σε εικασίες σχετικά με το πόσα από αυτά που βλέπουμε στο διαδίκτυο είναι «πραγματικά».
Το 2022, μια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου Europol ανέφερε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι έως το 90% του διαδικτυακού περιεχομένου μπορεί να δημιουργηθεί συνθετικά μέχρι το 2026, κάτι που αναμφίβολα τροφοδοτεί την εικασία ότι στην πραγματικότητα ζούμε σαν bot μέσα σε μια προσομοίωση – νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας επιστήμονας ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχει αποδείξεις επ’ αυτού.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, το Instagram έχει αρχίσει να δοκιμάζει ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε στους πιο δημοφιλείς παράγοντες επιρροής του να δημιουργήσουν εκδόσεις του εαυτού τους ως chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν πραγματικά. Μερικές φορές η πραγματικότητα είναι στ’ αλήθεια πιο παράξενη από τη φαντασία.
Πηγή: In.gr
Latest News
Εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων στο Telegram με στόχο χρήστες fintech
Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να κλέβει ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, και να αποκτά τον έλεγχο των συσκευών των χρηστών για σκοπούς κατασκοπείας
Εκτόξευση δαπανών 21% σχετικά με την AI στην Ευρώπη το 2025 προβλέπει η Gartner
Η Gartner εκτιμά ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη θα αυξηθούν από 78 δισ. δολάρια το 2024 σε 94 δισ. δολάρια το 2025
Εντός του 2025 η πλατφόρμα SmartThings της Samsung επεκτείνεται στις Β2Β λύσεις
Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο των επιχειρησιακών της λύσεων παρουσίασε η Samsung Electronics Hellas
Η Apple θέλει να ακολουθήσει την Meta στην αγορά των έξυπνων γυαλιών
Μια εσωτερική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συλλογή σχολίων από υπαλλήλους της Apple σχετικά με τα έξυπνα γυαλιά
Το νέο made-in-China λογισμικό που κοντράρει Apple και Google
Η Κίνα θέλει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα και η Huawei φαίνεται να αναλαμβάνει το λογισμικό των smartphone
Η καλύτερη επίδοση γ' τριμήνου για την αγορά smartphone από το 2021 - Έρευνα της Canalys
Η Samsung πρωτοστατεί στην παγκόσμια αγορά smartphone το γ' τρίμηνο του 2024 με την Apple να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε μερίδια αγοράς
«Ράλι» 14% στις μετοχές της Tesla μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών
Η άνοδος της Tesla οφείλεται στο ότι ο Ίλον Μασκ, ως υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, θα επωφεληθεί από την διαφαινόμενη επανεκλογή του
«Φλερτάρει» με το Χρηματιστήριο η Cosmos Business Systems - Στοχεύει σε έργα 500 εκατ.
O κ. Δάφνης, πρόεδρος του ομίλου Cosmos Business Systems, τοποθέτησε την είσοδο στο ΧΑ χρονικά μετά το 2025 έχοντας στόχο την εξεύρεση κεφαλαίων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας
Με νέα καμπάνα απειλεί η Ευρώπη την Apple - Κλιμακώνεται η σύγκρουση
H Apple καλείται από την Κομισιόν να συμμορφωθεί με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί, ειδάλλως θα μπει σε νέες περιπέτειες
Πώς να προστατευθείτε από απειλές μέσω κινητών τηλεφώνων
Παιχνίδια, εφαρμογές, ιστοσελίδες... τα πάντα μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πώς να προστατέψετε την οικογένειά σας από απειλές μέσω κινητών τηλεφώνων