
Η …γραμμή τερματισμού για την υλοποίηση των έργων που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς που είχε «τρέξει» ο ΔΕΔΔΗΕ το φθινόπωρο του 2022 για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα (ισχύος έως 400 kW) σε Κρήτη και Πελοπόννησο αρχίζει σιγά σιγά να αχνοφαίνεται.
Ο «Γολγοθάς» για τους εκατοντάδες επενδυτές φαίνεται ότι τελειώνει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε διαβιβαστικό έγγραφο του Διαχειριστή προς τη Βουλή.
Ο πρόεδρος και CEO του ΔΕΔΔΗΕ
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος, «υποβλήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός ενστάσεων, ενώ παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα και ορισμένες περιπτώσεις που χρήζουν νομικής διαχείρισης». Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, σε τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (σ.σ. των επενδυτών που τούς είχε «πετάξει» έξω το σύστημα και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία).
Θα ακολουθήσει έκδοση του οριστικού καταλόγου εκκρεμών προς εξέταση αιτημάτων από τον οποίο θα προκύπτει η σειρά προτεραιότητας για χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο. Στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα προβεί στη σχετική τεχνική εξέταση και στη χορήγηση των όρων σύνδεσης, με βάση τον κατάλογο.
Το πρόβλημα
Οι δύο επεισοδιακοί διαγωνισμοί για τα 400άρια φωτοβολταϊκά αφορούσαν τη χορήγηση όρων σύνδεσης (για συγκεκριμένη δημοπρατούμενη ισχύ, ήτοι 86 MW για τα δίκτυα της Πελοποννήσου και 140 MW για την Κρήτη) και είχαν ως μοναδικό κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές είχαν καταγγείλει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ότι, λόγω διαφόρων τεχνικών και άλλων προβλημάτων δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν εγκαίρως την υποβολή των στοιχείων και των δικαιολογητικών των αιτήσεων τους ώστε να λάβουν αύξοντα αριθμό καταχώρησης.
H ΡΑΑΕΥ
Ακολούθησε έλεγχος της ΡΑΑΕΥ και έκδοση σχετικού πορίσματος, ενώ έπειτα από απόφαση της Αρχής τον Σεπτέμβριο του 2023 και επιστολή της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, επανεκκίνησε η διαδικασία εξέτασης της πληρότητας των φακέλων από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία στο μεταξύ είχε «παγώσει» για περίπου έναν χρόνο.
Όμως ο μεγάλος αριθμός των ενστάσεων, αλλά και των δικαστικών προσφυγών (για τις πρώτες προσφυγές που αφορούν στον διαγωνισμό της Πελοποννήσου έχει δοθεί δικάσιμος στις 18 και 21 Ιουνίου) οδήγησε σε καθυστέρηση των διαδικασιών. Είναι αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη Βουλή η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 είχαν υποβληθεί 374 ενστάσεις μόνο για τον διαγωνισμό της Πελοποννήσου.
Νέα ρύθμιση
Πάντως, για να αποφευχθούν νέα προβλήματα, με ρύθμιση που περιελήφθη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, δόθηκε έξτρα προθεσμία έως το τέλος του έτους στους συγκεκριμένους σταθμούς των 400 kW που θα εγκατασταθούν σε Κρήτη και Πελοπόννησο για σύναψη σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) προκειμένου να προλάβουν να λάβουν λειτουργική ενίσχυση, αφού πάρουν τους όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η πρόβλεψη ήταν απαραίτητη καθώς οι νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ επιβάλλουν στο εξής και στα μικρά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για τη λήψη «ταρίφας».


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων