Η …γραμμή τερματισμού για την υλοποίηση των έργων που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς που είχε «τρέξει» ο ΔΕΔΔΗΕ το φθινόπωρο του 2022 για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα (ισχύος έως 400 kW) σε Κρήτη και Πελοπόννησο αρχίζει σιγά σιγά να αχνοφαίνεται.

Ο «Γολγοθάς» για τους εκατοντάδες επενδυτές φαίνεται ότι τελειώνει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε διαβιβαστικό έγγραφο του Διαχειριστή προς τη Βουλή.

Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάχθηκε το έργο «Εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις – Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»

Ο πρόεδρος και CEO του ΔΕΔΔΗΕ

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος, «υποβλήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός ενστάσεων, ενώ παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα και ορισμένες περιπτώσεις που χρήζουν νομικής διαχείρισης». Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, σε τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (σ.σ. των επενδυτών που τούς είχε «πετάξει» έξω το σύστημα και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία).

Θα ακολουθήσει έκδοση του οριστικού καταλόγου εκκρεμών προς εξέταση αιτημάτων από τον οποίο θα προκύπτει η σειρά προτεραιότητας για χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο. Στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα προβεί στη σχετική τεχνική εξέταση και στη χορήγηση των όρων σύνδεσης, με βάση τον κατάλογο.

Το πρόβλημα

Οι δύο επεισοδιακοί διαγωνισμοί για τα 400άρια φωτοβολταϊκά αφορούσαν τη χορήγηση όρων σύνδεσης (για συγκεκριμένη δημοπρατούμενη ισχύ, ήτοι 86 MW για τα δίκτυα της Πελοποννήσου και 140 MW για την Κρήτη) και είχαν ως μοναδικό κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές είχαν καταγγείλει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ότι, λόγω διαφόρων τεχνικών και άλλων προβλημάτων δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν εγκαίρως την υποβολή των στοιχείων και των δικαιολογητικών των αιτήσεων τους ώστε να λάβουν αύξοντα αριθμό καταχώρησης.

H ΡΑΑΕΥ

Ακολούθησε έλεγχος της ΡΑΑΕΥ και έκδοση σχετικού πορίσματος, ενώ έπειτα από απόφαση της Αρχής τον Σεπτέμβριο του 2023 και επιστολή της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, επανεκκίνησε η διαδικασία εξέτασης της πληρότητας των φακέλων από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία στο μεταξύ είχε «παγώσει» για περίπου έναν χρόνο.

Όμως ο μεγάλος αριθμός των ενστάσεων, αλλά και των δικαστικών προσφυγών (για τις πρώτες προσφυγές που αφορούν στον διαγωνισμό της Πελοποννήσου έχει δοθεί δικάσιμος στις 18 και 21 Ιουνίου) οδήγησε σε καθυστέρηση των διαδικασιών. Είναι αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη Βουλή η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 είχαν υποβληθεί 374 ενστάσεις μόνο για τον διαγωνισμό της Πελοποννήσου.

Νέα ρύθμιση

Πάντως, για να αποφευχθούν νέα προβλήματα, με ρύθμιση που περιελήφθη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, δόθηκε έξτρα προθεσμία έως το τέλος του έτους στους συγκεκριμένους σταθμούς των 400 kW που θα εγκατασταθούν σε Κρήτη και Πελοπόννησο για σύναψη σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) προκειμένου να προλάβουν να λάβουν λειτουργική ενίσχυση, αφού πάρουν τους όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η πρόβλεψη ήταν απαραίτητη καθώς οι νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ επιβάλλουν στο εξής και στα μικρά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για τη λήψη «ταρίφας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»