Αντίρροπες ήταν οι δυνάμεις που εκδηλώθηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μετά και τα νέα δεδομένα που έθεσε η Federal Reserve για τα επόμενα βήματά της, εστίασαν περισσότερο στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 8.172 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 17.905 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,88% στις 7.914 μονάδες.
Στηρίγματα στην Qualcomm και την Carvana βρίσκει η Wall Street
Εν πολλοίς αναμενόμενη η χθεσινή απόφαση της Federal Reserve να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών, ωστόσο, όπως επισημαίνει και ανάλυση του “ΟΤ” τρία είναι τα σημεία που αξίζει να επισημανθούν. Το πρώτο είναι ότι επισημαίνει ελλιπή πρόοδο ως προς τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, το δεύτερο ότι θεωρεί απίθανη περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού και το τρίτο ότι αποφάσισε να χαλαρώσει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει τα ομόλογα στον ισολογισμό μαμούθ της Fed, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Πράγματι, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να αποκτήσουν τα στελέχη της Fed τη «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» που απαιτείται για να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων.
Σε επίπεδο τίτλων
Έτσι, οι αγορές εστίασαν στα εταιρικά αποτελέσματα, με τη Shell να κέρδισε 1,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις στα 7,7 δισ. δολάρια και το προσαρμοσμένο EBITDA στα 18,7 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024. Τα δύο στοιχεία μειώθηκαν κατά 20% και 13% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.
Στο +6,5% έκλεισε η ING Groep, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της έσοδα το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού 2024 ανήλθαν σε 1,57 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,8% σε σύγκριση με το τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 2,2% στα 2,29 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Από την άλλη, απώλειες 3% και για την Novo Nordisk, αν και ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου καθώς η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα ανέβηκε. Ο φαρμακευτικός κολοσσός της Δανίας ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 28% σε ετήσια βάση στα 25,4 δισ. κορώνες Δανίας (3,65 δισεκατομμύρια δολάρια), υψηλότερα της πρόβλεψης της δημοσκόπησης της LSEG για 23,7 δισ. κορώνες.
Τα μάκρο της ημέρας
Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Ευρωζώνης (PMI) διαμορφώθηκε στο 45,7 τον Απρίλιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την τελική έκθεση της S&P Global. Το ποσοστό παρέμεινε κάτω από το ουδέτερο όριο των 50 μονάδων, υποδηλώνοντας μια επίμονη πτώση στον μεταποιητικό τομέα.
Ο μεταποιητικός τομέας της ευρωζώνης συρρικνώθηκε περισσότερο στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, υποχωρώντας κατά 0,4 μονάδες δείκτη σε σύγκριση με την ανάγνωση του Μαρτίου. Η συνολική μείωση αποδόθηκε στις χαμηλές νέες παραγγελίες από την αρχή του έτους και στη μείωση της μεταποιητικής παραγωγής στη ζώνη του ευρώ. «Η πτώση των συνολικών πωλήσεων ήταν αξιοσημείωτη και η πιο απότομη από το έτος μέχρι σήμερα», αποκάλυψε η έκθεση.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Με κόπο τελικά κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις βοήθειες που έλαβε από την Εθνική και την Coca Cola να αποδεικνύονται πολύτιμες έναντι των πιέσεων που υπήρξαν σε επιλεγμένους τίτλους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 1.452,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.447,13 μονάδων (-0,09%) και 1.460,29 μονάδων (+0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 15,3 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 3.523,77 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.366,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 1.249,43 μονάδες.
Latest News
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές - Αρνητικός ο FTSE 100
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αγορά ομολόγων για να έχουν εικόνα για το κόστος δανεισμού
Υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου εστιάζει στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε βασικούς αγοραστές Ινδία και Κίνα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Ανακούφιση στη Wall Street από τον πληθωρισμό χονδρικής
Παραμένει το σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2025
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις
Σιβυλλική η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα – Εποικοδομητική, αλλά και ουδέτερη
H JP Morgan διατηρεί μεσοπρόθεσμα μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ελλάδα
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Στόχος της Αθήνας είναι αντληθεί από την αγορά ποσό 2,5-3 δισ. ευρώ - Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035