
Η πρωτιά είναι και στις δύο χώρες καπαρωμένη. Το τρίτο, βάσει των δημοσκοπήσεων, κόμμα που διεκδικεί και στην Ελλάδα και στη Γαλλία τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχει στον τίτλο του τον προσδιορισμό «Σοσιαλιστικό». Τα ποσοστά των τριών πρώτων κομμάτων είναι επίσης ανάλογα. Η μεγάλη και ειδοποιός ελληνογαλλική διαφορά έχει να κάνει με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις που διέπουν και εν γένει την κοσμοθεωρία, τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τα στελέχη των παρατάξεων.
Εν προκειμένω το μείζον πρόβλημα (ευτυχώς όχι για την Ελλάδα, μόνο για τη Γαλλία, αλλά λόγω επιρροής της χώρας και για ολόκληρη την Ευρώπη) είναι ο αμφιλεγόμενος σεβασμός του αδιαμφισβήτητα πρώτου δημοσκοπικά κόμματος στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας – για ισότητα και για αδελφοσύνη δεν το συζητάμε, στην ιεράρχηση των αξιών των στελεχών και των οπαδών του κόμματος οι έννοιες αυτές δεν πρωταγωνιστούν.
Μια «τέλεια καταιγίδα» για τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν
Ανάλογα ποσοστά
Την ώρα που στην Έλλάδα το δημοσκοπικό σκηνικό ενόψει Ευρωεκλογών έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την προδιαγραφόμενη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό άνω του 30%, τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό γύρω στο 15% και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με ποσοστό γύρω στο 12%, στη Γαλλία με ανάλογο της ΝΔ ποσοστό (αν και κάτω από το 30%, στο 29% συγκεκριμένα) προηγείται η Εθνική Συσπείρωση (RN). Πρόκειται για τον διάδοχο κομματικό σχηματισμό του εθνικιστικού και μισαλλόδοξου Εθνικού Μετώπου (FN), του κόμματος που ίδρυσε το 1972 ο ακροδεξιός πρώην αλεξιπτωτιστής στην Αλγερία Ζαν-Μαρί Λεπέν και κληροδότησε στην κόρη του Μαρίν το 2011.
Επικεφαλής της λίστας της RN για τις Ευρωεκλογές είναι ο πρόεδρος του κόμματος (παρέλαβε την σκυτάλη το 2022 από τη Μαρίν Λεπέν), Ζορντάν Μπαρντελά. Πρόκειται για έναν πολιτικό που δεν έχει κλείσει ούτε τα 29 έτη του βίου του (γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1995), αλλά ολοκληρώνει ήδη την πρώτη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού είχε εκλεγεί το 2019 σε ηλικία 24 ετών, με το κόμμα της Λεπέν φυσικά.
18% η παράταξη Μακρόν
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που διοργάνωσε στη Γαλλία η OpinionWay-Vae Solis για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» (τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη), δεύτερο στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων με ποσοστό 18% εμφανίζεται η Ανανέωση, η ευρωπαϊκή εκδοχή της Αναγέννησης, του κόμματος δηλαδή που στηρίζει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Το κυβερνών, κεντρώο κόμμα δηλαδή στη Γαλλία έρχεται δεύτερο στη δημοσκόπηση της OpinionWay-Vae Solis (όπως και των άλλων εταιρειών εξάλλου) με ποσοστά λίγο υψηλότερα από αυτά που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και υπολείπεται πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες της ακροδεξιάς παράταξης RN.
Στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων και στην Ελλάδα και στη Γαλλία έρχονται τα σοσιαλιστικά κόμματα των δύο χωρών, με ποσοστά επίσης ανάλογα (14% το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), 12% το ΠΑΣΟΚ). Η διαφορά τους στην παρούσα (δημοσκοπική πάντα) συγκυρία είναι το ότι η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μοιάζει να ανοίγει, ενώ αντίθετα η ψαλίδα μεταξύ PS και Ανανέωσης μοιάζει να κλείνει και να απειλείται να χάσει το κόμμα του Μακρόν τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές.
Ανανεωμένοι Σοσιαλιστές
Δεν είναι μόνο του, όμως, το PS στην ευρωπαϊκή λίστα. Συνεργάζεται με το κεντροαριστερό Δημόσιο Χώρο (Place Publique), που ίδρυσε το 2018 ο πρώην δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Ραφαέλ Γκλικσμάν. Η συνεργασία PS-Place Publique ξεκίνησε από τις ευρωεκλογές του 2019, με την παράταξη να κερδίζει τότε μόλις 6,2% με επικεφαλής τον Γκλικσμάν και να εκλέγει έξι ευρωβουλευτές.
Έκτοτε το αστέρι του Γκλικσμάν ανέβηκε μετεωρικά στο γαλλικό πολιτικό στερέωμα και ο ηλικίας 44 ετών πολιτικός απειλεί να αναδείξει τους συνασπισμένους Σοσιαλιστές σε δεύτερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Δεύτερη πολιτική δύναμη όχι σε εθνικές εκλογές βέβαια. Ωστόσο, όπως σημειώνει και η ρεπόρτερ της «Les Echos» Ιζαμπέλ Φισέκ, το ενδιαφέρον στην επικείμενη ευρωαναμέτρηση, σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, επικεντρώνεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση.
Λεπέν και Μπαρντελά
Η πρωτιά στη γαλλική κοινή γνώμη, είτε πρόκειται για δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές είτε για την εσωτερική πολιτική σκηνή, ανήκει στους ακροδεξιούς επιγόνους της Μαρίν Λεπέν που προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2027. Με αντίπαλο τη φορά αυτή όχι τον Μακρόν αλλά κάποιον άλλον υποψήφιο του «δημοκρατικού τόξου», αφού ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη θητεία.
Περίπτωση να αποσυρθεί η ηλικίας 56 ετών, σήμερα, Λεπέν υπέρ του «πουλέν» της δεν υπάρχει, διότι το 2027 ο Ζορντάν Μπαρντελά θα είναι μόλις 32 ετών και το γαλλικό Σύνταγμα ορίζει ως εκλόγιμη ηλικία για το υψηλότερο αξίωμα στη χώρα τα 35 έτη.


Latest News

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020