Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί πλείστων παραγόντων, που έχουν ήδη συζητηθεί είτε στη στήλη είτε και στις εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης.
Οι οποίοι, ούτως ή άλλως, έχουν θετική εικόνα για εμάς, κάτι που αποδεικνύεται από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Και με το spread μας να κινείται μόνιμα σε ζώνη πολυετών -προ του 2009- επιπέδων και κάτω από τις 100 μ.β., φαίνεται ότι η θεωρία συγκλίνει με την πράξη, καθώς η δευτερογενής αγορά ομολόγων δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά επενδυτικά προϊόντα.
Κι έτσι, μένει να αξιολογούμε συνεχώς το κλίμα στη διεθνή επενδυτική σκηνή, ώστε να προσέξουμε αν τυχόν έρθει κάποιο εξωτερικό σοκ.
Εστιάζοντας στα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στα μακροοικονομικά της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Με έμφαση στον επίμονο πληθωρισμό της, ο οποίος αφενός εμποδίζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να παρέμβει στα επιτόκιά της (σε υψηλά 20ετίας στο εύρος 5,25%-5,50%), αφετέρου φαίνεται να αναζωπυρώνεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την εγχώρια αγορά εργασίας.
Εν τάχει, παρουσιάστηκε αύξηση κόστους στις αμοιβές (+1,2% από +0,9% αναμεν.) αλλά και στις θέσεις εργασίας, καθώς τα NFPs Μαρτίου έδειξαν +303Κ θέσεις (αντί 212K αναμεν. και 270K προηγ.), ενώ και του Απριλίου αναμένονται και πάλι ενισχυμένα.
Κι έτσι, ο Powell αποχαιρετά και επίσημα το σχέδιο μείωσης επιτοκίων εντός του 2024 κατά (έως και) 4 παρεμβάσεις, αφήνοντας το πλεονέκτημα στην ΕΚΤ να προχωρήσει πρώτη, αν τολμήσει,σε αντίστοιχες ενέργειες.
Πάντως, η μεταξύ τους ισοτιμία δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο, καθώς γυροφέρνει εδώ και μήνες στα ίδια επίπεδα, αν και είδαμε μια μίνι προεξόφληση στη βόλτα της ισοτιμίας κάτω από 1,07 δολάρια ανά ευρώ.
Εν πάση περιπτώσει, η συζήτηση για τα εξαγόμενα από τη συνεδρίαση της Τετάρτης της FOMC είναι μεγάλη. Κι αυτό, διότι μια καλύτερη ανάγνωση θα αναδείξει τα αντισταθμιστικά μέτρα που πήραν οι αξιωματούχοι της Fed στην αδυναμία να παρέμβουν στα επιτόκια.
Μέτρα που ακούνε στο όνομα slower pace of Quantitative Tightening. Ελληνιστί, μείωση του ρυθμού ποσοτικής σύσφιξης, κάτι που θα μπορούσε να μεταφρασθεί ως ..γιαλαντζί ποσοτική χαλάρωση και υποδιπλασιασμό των ομολόγων που ωριμάζουν χωρίς επαναγορά.
Κι έτσι, δόθηκε ανάσα στις μετοχικές αγορές να μην ξεπουλήσουν τα πάντα, μέχρι να βελτιωθούν οι μακροοικονομικοί δείκτες που θα επέτρεπαν μείωση επιτοκίων.
Υπενθυμίζουμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Μ. Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη του Πάσχα (μεταφ. της Πρωτομαγιάς). Οι λοιπές αγορές παγκοσμίως δεν έχουν τέτοιες αργίες, επομένως αυξάνεται κατακόρυφα η νευρικότητα που αναμένεται στο άνοιγμα της Τετάρτης, εφόσον και οι ξένοι αποκτήσουν μεταβλητότητα.
Άξια μνείας, τα ΜΕΖΖ (που κινούνται πολύ επιθετικά ανοδικά), η ΚΟΥΑΛ (που απέκτησε σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον με την επικείμενη ΑΜΚ) και το …ξεχασμένο ΝΤΟΤΣΟΦΤ (που όλη την εβδομάδα κλείδωνε στο limit up με 200 τεμάχια και την περασμένη Παρασκευή κλείδωσε με 10..).