Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το βιοτικό επίπεδο στις χώρες που απαγκιστρώθηκαν από την τροχιά της για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε αναπτυξιακή πορεία και πρόκειται να ξεπεράσουν σε βιοτικό επίπεδο την τις χώρες του λεγόμενου «Μεσογειακού Κλαμπ».

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, επικαλούμενο τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Σλοβενία, προσαρμοσμένο ως προς την αγοραστική δύναμη, αναμένεται να ξεπεράσει αυτό της Ιταλίας έως το 2029. Η Λιθουανία θα ισοφαρίσει σε αυτή τη μέτρηση, ενώ η Πολωνία δεν θα είναι πολύ πίσω.

Ήλιος, θάλασσα και εξαγωγές: Το success story του Ευρωπαϊκού Νότου και η IPO του ΔΑΑ

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η βελτίωση αυτή υλοποιεί επί τις ουσίας τις «υποσχέσεις» για ευημερία που δόθηκαν στα έθνη που έγιναν μέλη της ΕΕ από το 2004, ώστε να πλησιάσουν περισσότερο την πλουσιότερη Δύση της νομισματικής ένωσης. Αυτή η διαδικασία δεν συνέβη τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, με τη σύγκλιση να υφίσταται επανειλημμένες οπισθοδρομήσεις από την ασταθή περίοδο της δεκαετίας του 1990 έως το παγκόσμιο κραχ του 2008 και την επακόλουθη κρίση χρέους.

Σύμφωνα με το Bloomberg η αξιοσημείωτη αυτή πρόοδος θα μπορούσε να αποδοθεί σε τάσεις που δεν είχαν προβλεφθεί από τους οικονομικούς αναλυτές: ενώ οι νεοεισερχόμενοι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη γνώρισαν άνοδο της παραγωγής χάρη στις ξένες επενδύσεις, την πρόσβαση στην αγορά και τα κεφάλαια της ΕΕ, η διαφορά στο βιοτικό επίπεδο επηρεάζεται επίσης από τους πιο αργούς ανάπτυξη στην Ιταλία.

Και η πιο εύπορη βάση αποκομίζει ήδη οφέλη: οι εκροές εργαζομένων που λαχταρούν παχύτερους μισθούς αλλού έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται. Οι κυβερνήσεις στην περιοχή ελπίζουν επίσης ότι οι αναλογικά μεγαλύτερες οικονομίες θα μεταφραστούν σε μεγαλύτερη πολιτική επιρροή καθώς ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες για θέματα όπως η αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή