Με τα χρήματα από την τονωτική «ένεση» των 20 εκατ. ευρώ να έχουν εισρεύσει στα ταμεία της εταιρείας, το μεγάλο στοίχημα για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση διάσωσης της Avramar είναι τώρα η ταχύτητα εξεύρεσης νέου επενδυτή.

Τη σχετική διαδικασία πώλησης για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών «τρέχει» η Deloitte και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες αναμένεται να κορυφωθεί στο τέλος Μαΐου. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως πρόθεση όλων όσων εμπλέκονται είναι να βρεθεί σύντομα λύση, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Λευκός καπνός» για την Avramar – Έπεσαν οι υπογραφές για δάνειο 20 εκατ. ευρώ

«Μπορεί να μην έχει σκάσει κάποια επιταγή ή κάποιος προμηθευτής να έχει απαιτήσει τα χρήματά του, ωστόσο δεν μπορεί να συνεχισθεί επί μακρόν αυτή η κατάσταση», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Τα χρήματα που δόθηκαν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, λένε, την έχουν βοηθήσει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της, ωστόσο έχουν ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να την κρατήσουν επί μακρόν.

Υπολογίζεται ότι η εταιρεία έχει ένα «άνοιγμα» πάνω από 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κάτω από 2 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιταγές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ήδη δύο ενδιαφερόμενοι από ΗΠΑ και Ευρώπη ενώ εκτιμάται ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στο «κούρεμα» των δανείων που βαρύνουν την εταιρεία, τα οποία υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία θεωρείται ότι έχει σημαντικές προοπτικές και παρά τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζει μπορεί να επιστρέψει δυναμικά. Πρόκειται άλλωστε, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειες με εδραιωμένη παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και ένα σημαντικό δίκτυο διανομής.

Ο «Μαρινόπουλος» της ιχθυοκαλλιέργειας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί την όλη διαδικασία ολόκληρος ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας. Και αυτό γιατί εάν καταρρεύσει η Avramar απειλεί να συμπαρασύρει λόγω του μεγέθους τους και άλλες εταιρείες του χώρου.

Μάλιστα, υπάρχουν φωνές που θεωρούν αρνητική εξέλιξη το ενδεχόμενο η εταιρεία να σπάσει σε κομμάτια και να πωληθεί, λέγοντας πως αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Την παρομοιάζουν μάλιστα με την περίπτωση του σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», η κατάρρευση του οποίου απειλούσε ολόκληρο το λιανεμπόριο.

Η επιστροφή στον κατακερματισμό θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα εξαλείψει κάθε πλεονέκτημα που αποκτήθηκε με τη συγκέντρωσή του. Και τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή.

Η Avramar προήλθε από την συγχώνευση των τριών ηγετικών δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, του Νηρέα, της Σελόντα και Ανδρομέδα, με τα fund Amerra και Μubadala να αναλαμβάνουν τον έλεγχο.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν να γιγαντώνονται την περίοδο της πανδημίας που επέφεραν κάμψη των πωλήσεων αλλά και του σκληρού ανταγωνισμού από την Τουρκία. Το 2023, η εταιρεία αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών.

Ωστόσο, οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το 2023 και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων της Avramar.

Ο όμιλος της Avramar απασχολεί περίπου 1.600 εργαζόμενους ενώ διαθέτει τρία εργοστάσια ιχθυοτροφιών στην Ελλάδα, προμηθεύοντας αποκλειστικά τις εκμεταλλεύσεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable