Με έδρα την Πτολεμαΐδα «είδε» το μέλλον, επένδυσε από νωρίς στην πράσινη ενέργεια, πέτυχε και «τράβηξε» στο άρμα της διεθνείς κολοσσούς. Η Wattcrop, μία startup με πρωταγωνιστική θέση στην πράσινη ενέργεια, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας ανοίγοντας τα φτερά της και στο εξωτερικό, προσελκύοντας μάλιστα παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς.
Νatech: Η εταιρεία που φιλοδοξεί να γίνει σύμμαχος των τραπεζών
Μέσα σε σχεδόν πέντε χρόνια, η εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη ένα χαρτοφυλάκιο έργων άνω του 1,2GW παραγωγής ενέργειας και 900ΜW αποθήκευσης και αποτελεί ένα εδραιωμένο «παίκτη» της εγχώριας αγοράς. Η προβλεπόμενη αξία του συνόλου του χαρτοφυλακίου μετά την κατασκευή του, σε σημερινούς όρους, ξεπερνά δυνητικά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιστέγασμα του success story της Wattcrop ήταν η εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό όμιλο Macquarie, ο οποίος αποφάσισε να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής. Η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει την παρουσία και τις δυνατότητες της Wattcrop, παρέχοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση και την παγκόσμια εμπειρία για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της.
Εμπιστοσύνη και εμπειρία
«Το 2019 είχαμε δύο θετικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Πρώτον τη θετική μετατροπή του επενδυτικού κλίματος και της ψυχολογίας στην χώρα και δεύτερον την επανεκκίνηση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έτσι καλλιεργήθηκε και η ιδέα για επενδυτική επιστροφή στην Ελλάδα. Μετά από σχεδιασμό και μελέτη η ιδέα έγινε πραγματικότητα και η ίδρυση της Wattcrop γεγονός. Όραμα των ιδρυτών η δημιουργία της πιο ηθικής και πρωτοπόρας εταιρείας ανάπτυξης βιώσιμων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με αυστηρά κριτήρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ESG) και μακροπρόθεσμα απτά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Υπάτιος Μωυσιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Wattcrop.
«Η Wattcrop στο ξεκίνημα της στηρίχθηκε σε δύο βασικούς πυλώνες, στην εμπιστοσύνη και στην εμπειρία. Εμπιστοσύνη από τους ιδρυτές της εταιρείας για την προοπτική δημιουργίας υπεραξίας και την έμπρακτη υποστήριξη με σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια καθώς και πίστη στην διοίκηση και στην ομάδα που αρχικά συγκροτήθηκε. Παράλληλα, το γεγονός ότι η ιδρυτική ομάδα είχε σημαντική πολυετή εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επιτυχημένες εν λειτουργία επιχειρήσεις σε χώρες της Ευρώπης έδωσαν στο ξεκίνημα της εταιρείας σημαντική ώθηση προσδίδοντας πόρους, μεταφέροντας τεχνογνωσία και εφαρμόζοντας καλές πρακτικές», επισημαίνει.
«Η Wattcrop σχεδόν πέντε χρόνια μετά έχει καταξιωθεί ως μια πρωτοποριακή εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας που έχει καθιερώσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά ενέργειας με βραβεύσεις και διακρίσεις σε πολλαπλά επίπεδα», υποστηρίζει.
Στο στόχαστρο του κολοσσού της Macquarie
«Όσον αφορά την υπεραξία που έχει ήδη δημιουργήσει η εταιρεία για τους ιδρυτές της αρκεί να αναφερθεί ότι περί τα τέλη του 2020, το όραμα, η κουλτούρα, η εξωστρέφεια μέσω ενεργειών μάρκετινγκ και η σκληρή δουλειά της ομάδας απέδωσαν και η Wattcrop προσελκύστηκε από την Macquarie Green Investment Group, παγκόσμιο χρηματοοικονομικό όμιλο με 737 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια υπό διαχείριση (2021).
Ακολούθησε μια περίοδος εξονυχιστικών ελέγχων (due diligence) του τρόπου λειτουργίας, των «πράσινων» πρακτικών, του επιχειρηματικού πλάνου και των δυνατοτήτων της εταιρείας, η οποία οδήγησε επιτυχώς τον Ιούνιο του 2021 στη δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ Wattcrop και CERO GENERATION (100% θυγατρική της Macquarie Group)», αναφέρει.
«Η εξαγορά αυτή έδωσε το απαραίτητο ειδικό βάρος και τους απαραίτητους επιπλέον πόρους για την περαιτέρω ανάπτυξη έργων. Επιπλέον έδωσε τη δυνατότητα επέκτασης της ομάδας και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που είχε ήδη χτιστεί, πέντε σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση της η Wattcrop έχει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο έργων στην παραγωγή και αποθήκευση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας και σχέδια επέκτασης σε νέες τεχνολογίες και αγορές», τονίζει.
Γερό στομάχι απαιτούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια από ΑΠΕ αποτελούν μακροχρόνιες επενδύσεις και απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και γερό «στομάχι». Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε περιβάλλον αγοράς που επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες αλλά και ρυθμίζεται ξεκάθαρα από παράγοντες που δεν ελέγχονται από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην αγορά. Άρα επενδυτές όπως η Macquarie προσδίδουν την οικονομική ασφάλεια και το κύρος στην Wattcrop να συνεχίσει το έργο της», σημειώνει.
Υδροηλεκτρικά, συνθετικά καύσιμα, Κύπρος και Βαλκάνια
Ποια τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας;
«Στα άμεσα σχέδια μας είναι η επέκταση της ανάπτυξης έργων σε νέες για εμάς πράσινες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τα Υδροηλεκτρικά έργα, η παραγωγή συνθετικών καυσίμων και η χρήση νέων καινοτόμων τεχνολογιών για την αποθήκευση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Παράλληλα βλέπουμε ενεργά νέες αγορές με πρώτο στόχο την επέκταση στις Βαλκανικές χώρες και την Κύπρο αλλά και την περεταίρω ενίσχυση του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου με νέα έργα στην ελληνική επικράτεια.
Τέλος, επενδύουμε συστηματικά σε λύσεις τελευταίας τεχνολογίας (GIS, drones, τοπογραφικό εξοπλισμό, θερμικές κάμερες, κτλ) και εξειδικευμένο λογισμικό, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες αναπτύσσουμε web based & mobile εφαρμογές, επενδύοντας στην δημιουργία δικής μας εσωτερικής ομάδας εξειδικευμένων μηχανικών λογισμικού», υποστηρίζει.
«Εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας»
Προοδεύει η καινοτομία στην Ελλάδα; «Οι προοπτικές του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρες παρά το δαιδαλώδες φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα και την τεράστια γραφειοκρατία που ακόμη καλά κρατεί στην χώρα. Τα κύρια πλεονεκτήματα των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο προσφέρει εξειδίκευση σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος και η προσαρμοστικότητα που επιδεικνύουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις», τονίζει, σκιαγραφώντας και τα μειονεκτήματα.
«Σοβαρά μειονεκτήματα είναι η εν γένει έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας ακόμη και στις νεότερες γενιές αλλά και η έλλειψη ικανών σε ποιότητα και αριθμό οικοσυστημάτων υποστήριξης και ανάπτυξης των νεοφυών επιχειρήσεων τα λεγόμενα στα αγγλικά incubation and scale-up ecosystems. Παράλληλα ενώ έχουν γίνει βήματα στην ύπαρξη κεφαλαίων για τα αρχικά στάδια λειτουργίας (seed level) των εταιρειών υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε angels και early stage investors. Από την καθημερινή μας επαφή και την εμπειρία μας οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν κυρίως στην ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών που να απευθύνονται πέραν των ορίων του Ελλαδικού χώρου. Βλέπουμε σοβαρές ελλείψεις στην αποτίμηση και στο καθορισμό τόσο της αγοράς στόχου όσο και στην ανάπτυξη του ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος (minimum viable product) ειδικά σε εταιρείες που βρίσκονται σε ideation stage», αναφέρει.
«Επιπροσθέτως κινήσεις θα πρέπει να γίνουν και σε κυβερνητικό / διοικητικό επίπεδο για την απλοποίηση διαδικασιών και την αυτοματοποίηση της επικοινωνίας κράτους / επιχείρησης μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Τέλος τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να ενισχύσουν και να στηρίξουν την δημιουργία οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων δίνοντας τόσο εκπαίδευση όσο και χώρο για έρευνα και ανάπτυξη», καταλήγει.
Latest News
Νέο δικαστικό «όχι» στον Μασκ για τα 56 δισ. που θα λάμβανε από την Tesla
Μια δικαστής του Ντέλαγουερ αποφάσισε ότι ο Ιλον Μασκ εξακολουθεί να μην δικαιούται να λάβει το παχυλό πακέτο αποζημίωσης
Μαύρος (ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ): Στο επόμενο διάστημα παραδίδουμε τα πρώτα μας έργα ΑΠΕ σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης
Ο CEO της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ παρομοίασε με τον ελέφαντα στο δωμάτιο, το πρόβλημα της χωρητικότητας των ηλεκτρικών δικτύων
H Τeslα πάτησε... γκάζι στην αξία της με τον πιο γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως [πίνακας]
Η κεφαλαιοποίηση της Tesla αυξήθηκε κατά 38,1%, στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια - Ποιες εταιρείες αποτελούν την πρώτη 20άδα
Σκληρό παζάρι στη Βρετανία για φθηνά δάνεια και μικρότερα πρόστιμα στις βιομηχανίες για τα EV
Οι προκλήσεις της αγοράς στη Βρετανία καθιστούν το οικονομικό καθεστώς γύρω από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα «ανεφάρμοστο»
Το λόμπι των πετροχημικών «μπλοκάρει» τη διεθνή συμφωνία για τα πλαστικά
Ενώ η διεθνής σύνοδος του ΟΗΕ για τα πλαστικά οδεύει στο τέλος της, οι ισχυρές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες μπλοκάρουν τη λήψη απόφασης
Δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»
Επαναδιατέθηκαν 4 εκατ. ευρώ για νέες αιτήσεις φυσικών προσώπων για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 3
Παράταση στην παράταση… για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο στον τουρισμό
Ο τουρισμός και οι επενδύσεις παραμένουν για όγδοη χρονιά χωρίς χωροταξικό αφού δόθηκε εξάμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του
Bain: Απαραίτητη η κινητοποίηση των κυβερνήσεων για την άρση εμποδίων στη net zero μετάβαση
Όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση της Bain & Company, το 91% των στελεχών θεωρεί τη μετάβαση σε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα σημαντική επενδυτική ευκαιρία
Ανοίγει ο δρόμος για φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες και εμπορικά κτίρια
Προτείνεται συναίνεση μειωμένης πλειοψηφίας για φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες – Τι άλλες ρυθμίσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Πώς αντιμετωπίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση;
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας. Ωστόσο η αντιμετώπισή της για πολλές κυβερνήσεις δεν αποτελεί προτεραιότητα