Σε δύσκολα μονοπάτια βάδισε ο παγκόσμιος αμπελοοινικός τομέας το 2023, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ιστορικά χαμηλούς όγκους παραγωγής και αυξανόμενες τιμές, με τις μεγάλες αγορές κρασιού να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες μειώσεις. Συγχρόνως, οι παρατεταμένες επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο που ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν, το 2022, αποτέλεσε σημαντικός παράγοντας για την πορεία του κρασιού.
Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και οι εκτεταμένες μυκητολογικές ασθένειες επηρέασαν σοβαρά πολλούς αμπελώνες παγκοσμίως, με αποκορύφωμα την ιστορικά χαμηλή παγκόσμια παραγωγή κρασιού των 237 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Αυτό, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Οίνου και Αμπέλου (OIV), σηματοδότησε πτώση κατά 10% από το 2022, αντιπροσωπεύοντας τη χαμηλότερη παραγωγή από το 1961.
Κρασί: Ταξιδεύει στον κόσμο και «μεθά» τις αγορές – Απειλή οι φθηνές εισαγωγές [πίνακες]
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, καθώς η παραγωγή κρασιού τη σεζόν 2023/2024 μειώθηκε κατά 35,14%, δημιουργώντας, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, ακόμα και θέματα επάρκειας.
Ταυτόχρονα, το διεθνές εμπόριο κρασιού το 2023 επηρεάστηκε σημαντικά από την άνοδο των τιμών. Αν και ο συνολικός όγκος του εξαγόμενου οίνου μειώθηκε στα 99 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αυτό αντισταθμίστηκε από την υψηλή αξία των εξαγωγών, η οποία έφτασε τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μέση τιμή ανά λίτρο εξαγόμενου οίνου έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ, στα 3,62 ευρώ ανά λίτρο.
Ιστορική πτώση της ελληνικής παραγωγής κρασιού
Στα 1.379.433 hl καταγράφηκε, ο όγκος της παραγωγής οίνου στη χώρα μας την αμπελοοινική περίοδο 2023/2024, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΑΑΤ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όγκος που είναι χαμηλότερος όλων των εποχών.
Η οριστική και βασισμένη στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και των μεταποιητών παραγωγή οίνου, εμφανίζεται μειωμένη κατά 35,14% το 2023/2024 σε σύγκριση με την παραγωγή 2022/2023 (2.126.844 hl), ενώ η πρόβλεψη οινοπαραγωγής που κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 (1.598.344 hl), εμφάνιζε και αυτή ιδιαίτερα σημαντική πτώση, της τάξης του 24,8%, γεγονός που συνάδει με τις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ. Μειωμένη επίσης κατά 40,2% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.
Η κατακόρυφη πτώση της οινοπαραγωγής, οφείλεται κυρίως στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επέδρασαν την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι (συνεχείς βροχοπτώσεις, διαδοχικοί καύσωνες Ιουλίου) και στις ασθένειες (περονόσπορος) και τις ζημιές που προηγήθηκαν εξαιτίας τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οινοπαραγωγής της τελευταίας δεκαετίας, η ελληνική οινοπαραγωγή, απέχει πλέον μακράν από το μέσο όρο της προηγούμενης από την δεκαετία αυτή, εικοσαετία (1993-2013), που σε μέσο όρο ανερχόταν στα 3.588.000 hl, αφού επιπλέον εκτός των ακραίων κλιματικών φαινομένων, επιδρά έντονα στο ύψος της, η μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας.
Η μείωση οφείλεται κυρίως στην μείωση της παραγωγής σε μεγάλες αμπελουργικές περιοχές με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης σε απόλυτα και σχετικά μεγέθη, να αφορά οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη.
Ο παγκόσμιος αμπελώνας
Το 2023, η έκταση του παγκόσμιου αμπελώνα ανέρχεται σε 7,2 εκατομμύρια εκτάρια, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 0,5%. σε σύγκριση με το 2022.
Η μείωση αυτή, σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο έτος συρρίκνωσης των επιφανειών αμπελώνων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, το αμπελουργικό τοπίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε συνολική μείωση κατά 0,8% το 2023, συνολικού ύψους 3,3 εκτάρια. Οι μέτριες επεκτάσεις, που αναφέρθηκαν στην Ιταλία, Γερμανία και την Ελλάδα δεν αντιστάθμισαν το επίπεδο του αμπελώνα που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σε επίπεδο χώρας, η Ισπανία, ο μεγαλύτερος αμπελώνας στην κόσμο, αντιπροσωπεύει 945 εκτάρια το 2023 και έχει μειωθεί κατά 1,0% σε σύγκριση με το 2022. Ομοίως, η Γαλλία, με το δεύτερη μεγαλύτερη έκταση με αμπέλια, είδε μείωση κατά 0,4%, διαμορφούμενη σε 792 kha.
Η Ιταλία συνέχισε τη θετική της τάση από το 2016, φθάνοντας τα 720 kha. Η Ρουμανία (187 kha) και η Πορτογαλία (182 kha), η τέταρτη και η πέμπτη μεγαλύτερη αμπελώνες της ΕΕ, αναφέρουν μείωση των εκτάσεων το 2023 κατά -0,5% και -5,8%, αντίστοιχα.
Αντίθετα, η Γερμανία (104 kha) και η Ελλάδα (94 kha) καταγράφουν μικρές αυξήσεις της τάξης του 0,3% και 0,9%, αντίστοιχα.
Μετά από μια μακρά περίοδο σημαντικής επέκτασης από το 2000 έως το 2015, η ανάπτυξη του αμπελώνα στην Κίνα, τρίτη σε παγκοσμίως σε μέγεθος, έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται σε 756 kha το 2023 (-0,3%/2022).
Μειωμένη κατά 9,6% η παγκόσμια παραγωγή κρασιού
Μία από τις σημαντικότερες μειώσεις στην παραγωγή κρασιού, μετρά στην πρόσφατη ιστορία του ο αμπελοοινικός κλάδος, καθώς τόσο χαμηλές ποσότητες έχουν να καταγραφούν από το 1961 (214 mhl).
Ειδικότερα, το 2023, η παγκόσμια παραγωγή οίνου, εξαιρουμένων των χυμών και των γλεύκους, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 237 εκατ. χλγρ. μείωση κατά σχεδόν 25 mhl (9,6%) σε σύγκριση με το 2022.
Η απότομη μείωση της παραγωγής αποδίδεται σε μια σειρά δυσμενών κλιματικών φαινομένων, όπως ο πρώιμος παγετός, οι βαριές βροχοπτώσεις και ξηρασία, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών. Οι παράγοντες αυτοί επηρέασαν σοβαρά τη συγκομιδή σε όλες τις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές και στα δύο ημισφαίρια.
Σε επίπεδο χωρών εντός της ΕΕ, η εικόνα ποικίλλει, αντανακλώντας τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν σε όλες τις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2023 περίοδο.
Μεταξύ των μεγάλων χωρών της ΕΕ, η Γερμανία (8,6 mhl, -3,8%/2022), η Ουγγαρία (2,4 mhl, -2,1%/2022), η Αυστρία (2,4 mhl, -6,5%/2022) και η Ελλάδα (1,4 mhl, -34,4%/2022) κατέγραψαν μικρότερη παραγωγή από το μέσο όρο. Αντίθετα, η Πορτογαλία (7,5 εκατ. χλγρ., +9,8%/2022) και η Ρουμανία (4,6 εκατ. χλγρ, +21,2%/2022) κατέγραψαν σχετικά μεγάλη παραγωγή, ξεπερνώντας εκείνη της προηγούμενης χρονιάς.
Μειωμένη και η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού – Πού οφείλεται
Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το 2023 εκτιμάται σε 221 εκατομμύρια εκατόλιτρα, γεγονός που υποδηλώνει μείωση κατά 2,6% σε σύγκριση με τα ήδη χαμηλά ποσοστά του 2022. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και διανομής, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, οδήγησε σε υψηλότερες τιμές κρασιού για τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν μειωμένη αγοραστική δύναμη. Παρά τις προκλήσεις αυτές, μερικές μεγάλες αγορές επέδειξαν ανθεκτικότητα.
Εάν η εκτίμηση για την παγκόσμια κατανάλωση επιβεβαιωθεί, θα σημάνει τη χαμηλότερη όγκο που έχει καταγραφεί από το 1996. Συνάμα, η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου ακολούθησε μια σχετικά σταθερή πορεία από το 2018. Στην τάση αυτή συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες.
Ειδικότερα, η μείωση της κατανάλωσης της Κίνας, κατά μέσο όρο απώλεια 2 εκατ. χλγρ. ετησίως από το 2018, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πτώση των παγκόσμιων αριθμών κατανάλωσης. Στη συνέχεια η εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 το 2020 και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν, επηρέασαν αρνητικά σημαντικές αγορές οίνου παγκοσμίως. Στο 2021, η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του τομέα της φιλοξενίας (HoReCa) και την αναβίωση των κοινωνικών συγκεντρώσεων και εορτασμών, οδήγησαν σε ανάκαμψη της κατανάλωσης σε πολλούς χώρες.
Ωστόσο, το 2022, οι γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως η σύγκρουση στην Ουκρανία, και οι επακόλουθες ενεργειακές κρίσεις, μαζί με διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, είχαν ως αποτέλεσμα σε αυξημένο κόστος παραγωγής και διανομής. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών για το κρασί καταναλωτές, μειώνοντας τη συνολική ζήτηση.
Latest News
Τι λένε οι παραγωγοί φέτας για την τιμή της – Οι παράγοντες που την καθορίζουν
Για το διαχρονικό πρόβλημα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις με αποκορύφωμα τη νοθεία στη φέτα κάνει λόγο ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Μόσχος
Oι Γερμανοί αγρότες ξανά στο Βερολίνο
Με αιτήματα για ενεργειακή ασφάλεια, επενδύσεις, λιγότερους φόρους αλλά και ειρήνη κατευθύνονται στο Βερολίνο οι Γερμανοί αγρότες
Πού θα κλειδώσουν τιμές και παραγωγή στο ελαιόλαδο - Αλλάζει το σκηνικό διεθνώς [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για παραγωγή και τιμές στο ελαιόλαδο τη νέα ελαιοκομική χρονιά - Νέα έκθεση για τη σεζόν 2024/25 από τον FAO
Σταμενίτης: Σωστός σχεδιασμός το κλειδί απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής
Στην αγροτική παραγωγή και την ανθεκτικότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης
Θα εξαντληθεί κάθε όριο για να καταβληθούν οι συνδεδεμένες βάμβακος και καλαμποκιού
Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η μειωμένη παραγωγή λόγω Daniel, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Εξομοίωση ομάδων παραγωγών με την αγροτική εκμετάλλευση - Τι αλλάζει
Τα μέλη στις ομάδες παραγωγών έχουν δικαίωμα εγγραφής και ως μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
Συμφωνία για στήριξη της αμπελουργίας και των δενδρωδών καλλιεργειών του Τυρνάβου
Η αμπελουργία και το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Περιφέρειας με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Σε πτώση η παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών – Τι αναμένεται για την Ελλάδα
Διακυμάνσεις στις τιμές ανά χώρα για τα εσπεριδοειδή εν μέσω σημαντικών προκλήσεων - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη φετινή σεζόν 2024/25
Πληρωμές ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2,62 εκατ. ευρώ
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί από παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια
Τσιάρας: Έρχεται η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, είπε ο Κώστας Τσιάρας