Κάθε είδος άμεσης δραστηριοποίησης των στρατιωτών της χώρας του στην Ουκρανία απέκλεισε ο ο Ιταλός υπουργός άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
«Η θέση μας δεν αλλάζει: είπαμε πάντα ότι η Ουκρανία πρέπει να βοηθηθεί με κάθε τρόπο, και το πράττουμε. Αλλά αποκλείσαμε, ανέκαθεν, την απευθείας δραστηριοποίηση των στρατιωτών μας, στην ένοπλη αυτή σύρραξη», δήλωσε ο Κροζέτο. Ο Ιταλός υπουργός, παράλληλα, ζήτησε να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης και «να ξεκινήσει η διαδικασία ύφανσης τoυ ιστού της διπλωματίας».
Ιταλία: Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς ρωσικό αέριο – Τι υποστηρίζει ο ιταλός υπουργός Ενέργειας
Υπενθύμισε, επίσης, ότι «η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει κάθε είδος άμεσης δραστηριοποίησης» και ότι παρουσία στρατιωτών της χώρας σε εμπόλεμες περιοχές «προβλέπεται μόνον στα πλαίσια αποφάσεων διεθνών οργανισμών». Σύμφωνα με τον στενό αυτό συνεργάτη της Τζόρτζια Μελόνι «η Ουκρανία δεν αποτελεί μια τέτοια περίπτωση, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθει, η όλη αυτή σύρραξη, σε μια νέα “δίνη”, με αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τους Ουκρανούς».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ιταλός υπουργός απάντησε στην Corriere della Sera: «δεν κρίνω τον πρόεδρο μιας φίλης χώρας όπως είναι η Γαλλία, αλλά δεν κατανοώ την χρησιμότητα και τον στόχο των δηλώσεων αυτών».
Ο Γκουίντο Κροζέτο, τέλος, υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο Κίεβο, διότι «το ενδεχόμενο να καταλάβουν οι Ρώσοι μια κυρίαρχη χώρα, το να θεωρηθεί αυτονόητο ότι μπορεί να εισβάλει κάποιος σε μια χώρα μόνον και μόνον επειδή είναι ισχυρότερος, θα αποτελούσε όλεθρο για όλους».
Αυτό που θέλει ο Μακρόν
Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αποκαλύψει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όταν τον περασμένο Μάρτιο μετά την τριπλή συμφιλιωτική χειραψία στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, επανέφερε «στα σιωπηλά» το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Γάλου προέδρου είχαν γίνει τότε στο αεροπλάνο της επιστροφής, μετά την αναχώρηση Μακρόν από το Βερολίνο, δημοσιεύτηκαν στη μεγάλη λαϊκή εφημερίδα Le Parisien, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις: «Σε δεδομένη στιγμή μπορεί να θεωρηθούν απαραίτητες οι χερσαίες επιχειρήσεις από τη Δύση στην Ουκρανία, κάτι που ο ίδιος προσωπικά απεύχομαι. Ίσως κάποια στιγμή, αν και δεν το θέλω και δεν θα πάρω την πρωτοβουλία, θα χρειαστεί να γίνουν επιχειρήσεις στο έδαφος, όποιες και αν είναι αυτές, για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων».
Latest News
Αμπελόκηποι: Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα – Ποιος ήταν ο στόχος
Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους απέτρεψε την βομβιστική επίθεση που σχεδίαζε η ομάδα των ατόμων στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας
Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ - – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Όπως προβλέπει η ΕΜΥ, σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου τη Δευτέρα θα σημειωθούν ισχυροί άνεμοι.
Ντέρμπι για Χάρις και Τραμπ – Η τελική δημοσκόπηση των New York Times
Οι εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να κριθούν με πολύ μικρή διαφορά – Πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα – Ποιες είναι οι swing states, τα προγνωστικά
Γιατί η Γερμανία ελπίζει σε νίκη της Κάμαλα Χάρις
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει αντίκτυπο στη Γερμανία - Τόσο το Βερολίνο, όσο και η πλειοψηφία των πολιτών προτιμούν την Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο
Τι προτιμά η Τουρκία; Χάρις ή Τραμπ;
«Τραμπ ή Χάρις» αναρωτιέται η φιλοκυβερνητική Σαμπάχ στην Τουρκία τονίζοντας ότι οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις είναι τόσο σύνθετες που χρειάζονται αριστοτεχνική διαχείριση
Βαλένθια: «Δολοφόνοι» – Πλημμυροπαθείς έριξαν λάσπη στον βασιλιά Φίλιππο και την Λετίθια
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες στην Βαλένθια
Πώς μπορούν 100.000 Αμερικανοί να κρίνουν το αποτέλεσμα
Μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης σε μια υπερδύναμη 346 εκατομμυρίων κατοίκων
Ψάχνουν εκατοντάδες αγνοουμένους στην Ισπανία - Λίγες οι αχτίδες αισιοδοξίας
Στην Ισπανία, πολλές περιοχές της Βαλένθια είναι ακόμα βυθισμένες κάτω από τις λάσπες - Πού βρέθηκε ζωντανή αγνοούμενη
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία - Γιατί μιλά για «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Η Τουρκία υποστηρίζει μέσω NAVTEX ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα - Ποια ήταν η αφορμή
Η Αττική βραβεύτηκε ως η πιο φιλόξενη ελληνική Περιφέρεια
Νίκος Χαρδαλιάς: «Επανασυστήνουμε τη Μητροπολιτική Αττική, μέσα από ένα ολιστικό rebranding, στις πιο δυναμικές αγορές όλου του κόσμου»