Μια τουριστική… ανάσα πριν αρχίσει και επίσημα η καλοκαιρινή σεζόν παίρνουν τις τελευταίες εβδομάδες τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία από τις αρχές του μήνα ξεκίνησαν να δέχονται τούρκους επισκέπτες – και – μέσω του προγράμματος της Visa Express. Μάλιστα, από την Τρίτη ξεκίνησε η… τουρκική απόβαση τουριστών και στα υπόλοιπα πέντε νησιά για τα οποία ισχύει η πιλοτική διαδικασία έκδοσης της συγκεκριμένης Visa διάρκειας επτά ημερών.
Πέρα από κάθε προσδοκία ξεκίνησε το πρόγραμμα χορήγησης της ειδικής Visa τοπικού χαρακτήρα σε Τούρκους οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με τη λίστα να έχει σε πρώτη φάση τα πέντε νησιά – Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως και Ρόδος –, οι αφίξεις σε αυτά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκτοξεύτηκαν.
Εφαρμογή της βίζας εξπρές για τούρκους πολίτες και για τα 10 νησιά του Αιγαίου
Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η επισκεψιμότητα τούρκων πολιτών στα πέντε ελληνικά νησιά, που ήδη εφαρμόζεται το μέτρο, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με τις συνολικές αφίξεις των γειτόνων στα συγκεκριμένα νησιά να φτάνουν τις 46.669, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023 είχαν καταγραφεί 13.444 αφίξεις. Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι το γεγονός ότι μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο αποβιβάστηκαν στα πέντε νησιά ακόμη 20.000 επισκέπτες, με τους περισσότερους από αυτούς, περίπου 6.000, να φτάνουν στη Λέσβο. Στο σύνολο των αφίξεων ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό καταλαμβάνουν οι αφίξεις με Visa Express. Μάλιστα, κατά το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 50 δρομολόγια ημερόπλοιων από την Τουρκία προς τη Λέσβο, μια συχνότητα περίπου τριών την ημέρα.
Στη Λέσβο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μόνο στη Λέσβο το πρώτο 20ήμερο εφαρμογής του μέτρου οι αφίξεις τούρκων πολιτών ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023. Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων του νησιού Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, από τις αρχές του μήνα έχει πάει ανέλπιστα καλά με τις τουρκικές αφίξεις, ιδίως κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Σεκέρ Μπαϊράμ. «Περίπου 1.300 Τούρκοι έφτασαν μέσω της Visa Express στο νησί μας. Το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δύσκολα θα ερχόντουσαν, καθώς θα είχαν να αντιμετωπίσουν πιο χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ τώρα μέσα σε μία ώρα βγαίνει η Visa στα κατά τόπους γραφεία ελέγχου διαβατηρίων των τελωνείων». Υπενθυμίζεται πως μέχρι και πριν από την έναρξη του μέτρου οι Τούρκοι οι οποίοι επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα έπρεπε να απευθυνθούν στο προξενείο της Σμύρνης ή της Αγκυρας προκειμένου να πάρουν Visa.
Η κίνηση των τοπικών αγορών, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ήταν ανοδική καθώς οι τούρκοι επισκέπτες δεν ακολουθούν τον all inclusive τουρισμό. «Είναι σαν τους έλληνες τουρίστες. Δεν ζητούν το all inclusive, αντίθετα θέλουν να βγουν, νοικιάζουν αυτοκίνητα, επισκέπτονται περιοχές, θέλουν να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα, τα παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα. Την εβδομάδα της μουσουλμανικής γιορτής μάς έλεγαν οι κάτοικοι ότι όπου και να πήγαινε κανείς άκουγε τουρκικά» υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, προσθέτοντας πως από την περσινή χρονιά, όταν και έγινε η επανεκκίνηση της ακτοπλοϊκής γραμμής από τα τουρκικά παράλια, άρχισαν να φαίνονται τα θετικά σημάδια των τουρκικών αφίξεων.
Στη Σάμο. Τούρκοι τουρίστες στη Σάμο και μάλιστα αυτή την περίοδο ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νησί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου του νησιού Βαγγέλη Τσεσμελή, «μέσα σε διάστημα εννέα ημερών 5.500 τουρίστες από τα γειτονικά παράλια επισκέφθηκαν το νησί, εκ των οποίων οι 200 με τη Visa Express, όταν τον Ιούλιο του 2023 οι τούρκοι τουρίστες ήταν 10.000. Οι περισσότεροι έμειναν από λίγες ώρες μέχρι δύο μέρες στο νησί» σημειώνει και εκτιμά πως τον φετινό Ιούλιο 15.000, ίσως και παραπάνω, θα έρθουν από απέναντι. «Ως τουρίστες οι Τούρκοι ξοδεύουν πολλά χρήματα, πηγαίνουν στα σουπερμάρκετ και ψωνίζουν, ενώ επισκέπτονται κατά κόρον τα καταστήματα με προϊόντα τεχνολογίας και κινητών καθώς είναι ακριβότερα, εξαιτίας των δασμών, στη χώρα τους».
Στη Ρόδο. Η χορήγηση της Visa Express θα συνεισφέρει σημαντικά, εξηγεί ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. «Οι Τούρκοι αγαπούν τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα που είναι διαχρονικά ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για τις διακοπές τους. Μέχρι στιγμής έχουν κάνει χρήση του μέτρου 550 τούρκοι υπήκοοι, από τους 6.000 επισκέπτες που είχαμε από την Τουρκία. Η παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να διεκπεραιώσουν μέχρι σήμερα οι τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στα νησιά μας, αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για χιλιάδες επισκέπτες. Ο αριθμός των τούρκων υπηκόων που θα επισκεφθούν τα νησιά μας το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί σημαντικά, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το ενδιαφέρον για τη χορήγηση της Visa Express είναι τεράστιο στη γειτονική χώρα και αποτελούσε πάγιο αίτημα και των δυο πλευρών».
Στην Κω. Είναι ενδεικτικό πως στην Κω, σύμφωνα με τα στοιχεία εισόδου τούρκων πολιτών, τις πρώτες 15 ημέρες έφτασαν στο νησί συνολικά 7.100 άτομα, όταν πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν 4.273.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport