
Ανοδικά κινούνται τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, αφού η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του αργού τον Ιούνιο για τις περισσότερες περιοχές. Επιπλέον η προοπτική για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα περιορίζεται, ανανεώνοντας τους φόβους ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διευρυνθεί ακόμη στην περιοχή-κλειδί που παράγει πετρέλαιο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 77 σεντς, ή 0,9%, στα 83,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στο West Texas Intermediate ήταν στα 78,98 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 87 σεντς ή 1,1%.
Χρυσός: Πρεμιέρα εβδομάδας με κέρδη
Την περασμένη εβδομάδα, και τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά τους σε τρεις μήνες, με το Brent να υποχωρεί περισσότερο από 7% και το WTI κατά 6,8%, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα αδύναμα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την πιθανή χρονική στιγμή μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve.
Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου μειώθηκε επίσης καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν σε εξέλιξη.
Ωστόσο, οι προοπτικές για μια συμφωνία εξασθένησαν καθώς η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων και το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια από καιρό απειλούμενη επίθεση στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη Ράφα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «περιορισμένης εμβέλειας».
«Οι ειδήσεις ότι το Ισραήλ θέλει να προχωρήσει και να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στη Ράφα κινδυνεύει να εκτροχιάσει μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αναζωπυρώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή που φαινόταν να εκτονώνονται», δήλωσε ο αναλυτής της IG markets, Tony Sycamore.
Στήριξε επίσης το πετρέλαιο η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για το αργό που πωλήθηκε στην Ασία, τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, η δραστηριότητα των υπηρεσιών παρέμεινε σε επεκτατικό έδαφος για 16ο συνεχόμενο μήνα, ενώ η ανάπτυξη των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε και το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε σταθερά, ενισχύοντας τις ελπίδες για διαρκή οικονομική ανάκαμψη.


Latest News

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο