
Για τρίτη φορά σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο συναντήθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που όπως η ίδια υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις της, αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι δύο πλευρές στις σχέσεις ΕΕ – Κίνας. Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν από τα γεωπολιτικά ζητήματα μέχρι την κλιματική αλλαγή και φυσικά τις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Κίνα: Γιατί ο Σι δεν θα τα βρει και τόσο εύκολα στην Ευρώπη αυτή τη φορά
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι έχουν κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια.
«Βασιζόμαστε στην Κίνα να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της στη Ρωσία για να τερματίσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν, η οποία εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Σι θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πυρηνικών απειλών από τη Ρωσία.
ΕΕ – Κίνα: Οι τρεις όροι της φον ντερ Λάιεν στον Σι για έναν δίκαιο ανταγωνισμό
Συζητήθηκε επίσης η δέσμευση της Κίνας να μην παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία. Όπως υπογραμμίστηκε από την πλευρά της ΕΕ, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να περιοριστεί η παράδοση αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία που βρίσκουν το δρόμο τους στο πεδίο της μάχης. Και δεδομένης της υπαρξιακής φύσης των απειλών που απορρέουν από αυτόν τον πόλεμο τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρώπη, αυτό επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία απασχολεί πολύ και τις δύο πλευρές καθώς στόχος πρέπει να είναι η συνέχιση των προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.
«Για άλλη μια φορά, καλούμε για κατάπαυση του πυρός και για απελευθέρωση όλων των ομήρων και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να παρέχουμε κάθε δυνατή ανθρωπιστική υποστήριξη ενώ εργαζόμαστε για μια λύση δύο κρατών», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσθεσε ότι «κάναμε επίσης σαφή την ανησυχία μας για την άμεση απειλή του Ιράν για τη σταθερότητα στην περιοχή και πιστεύουμε ότι η Κίνα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της ανεύθυνης αποστολής ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
Όσον αφορά στην οικονομική και εμπορική σχέση Κίνας – ΕΕ στόχος είναι ο ανταγωνισμός να είναι δίκαιος, και υπό αυτό τον όρο «στην Ευρώπη θα έχουμε ακμάζουσες, ανθεκτικές οικονομίες που θα υποστηρίζουν περισσότερες καλές θέσεις εργασίας», όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ωστόσο έγινε λόγος και για τις «σημαντικές ανισορροπίες» που υπάρχουν, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε στον Σι ότι «θα υπερασπιστούμε τις εταιρείες μας, θα υπερασπιστούμε τις οικονομίες μας, δεν θα διστάσουμε ποτέ να το κάνουμε εάν αυτό απαιτείται», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η φον ντερ Λάιεν εστίασε σε τρία θέματα.
Κινεζικά επιδοτούμενα προϊόντα
Το πρώτο θέμα ήταν σχετικά με τα κινεζικά επιδοτούμενα προϊόντα. Αυτά τα επιδοτούμενα προϊόντα – όπως τα ηλεκτρικά οχήματα ή, για παράδειγμα, ο χάλυβας – κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Και πρόσθεσε:
«Ταυτόχρονα, η Κίνα συνεχίζει να υποστηρίζει μαζικά τον μεταποιητικό της τομέα. Σε συνδυασμό με μια εγχώρια ζήτηση που δεν αυξάνεται, ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας. Ως εκ τούτου, έχω ενθαρρύνει την κινεζική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτές τις διαρθρωτικές πλεονάζουσες παραγωγικές ικανότητες. Ταυτόχρονα, θα συντονιστούμε στενά με τις χώρες της G7 και τις αναδυόμενες οικονομίες που επίσης επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις στρεβλώσεις της αγοράς της Κίνας».
Αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ότι για να είναι δίκαιο το εμπόριο, η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει επίσης να είναι αμοιβαία.
Είπε συγκεκριμένα: «Συζητήσαμε πώς να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά. Παραμένω σίγουρη ότι μπορεί να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος.
Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τα μέσα εμπορικής μας άμυνας εάν αυτό είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, πριν από μερικές εβδομάδες, ξεκινήσαμε την πρώτη μας έρευνα στο πλαίσιο του Διεθνούς Μέσου Προμηθειών. Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση εδώ στο εσωτερικό».
Βελτίωση ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού
Το τρίτο σημείο που έθιξε ο φον ντερ Λάιεν ήταν ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού της ΕΕ.
«Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε τις υπερβολικές εξαρτήσεις διαφοροποιώντας τις πηγές κρίσιμων πρώτων υλών», είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε διαπραγματευτεί πολλές συμφωνίες για να διευρύνουμε τον αριθμό των χωρών από τις οποίες προμηθεύουμε κρίσιμες πρώτες ύλες.
Αυτό στην πράξη είναι ουσιαστικά καταπραϋντικό. Η αγορά μας είναι και παραμένει ανοιχτή στον θεμιτό ανταγωνισμό και στις επενδύσεις, αλλά δεν είναι καλό για την Ευρώπη εάν βλάπτει την ασφάλειά μας και μας κάνει ευάλωτους. Και γι’ αυτό ενεργούμε».
Εν κατακλείδι, η σχέση ΕΕ-Κίνας είναι μια σύνθετη σχέση, όπως εκτίμησε η ευρωπαϊκή πλευρά, η οποία ωστόσο διαμήνυσε προς την κινεζική, ότι δεν θα διστάσει να λάβει σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται για την προστασία της οικονομίας και της ασφάλειάς της.


Latest News

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη η πολιτεία της Καλιφόρνια για τους δασμούς
Η Καλιφόρνια βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ

Πόσο πουλιέται η έπαυλη που έχτισε ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τζον Στάμος στο Λος Άντζελες
Καθισμένο σε ένα λόφο, το σπίτι που έχτισε ο Τζον Στάμος έχει θέα στο φαράγγι του Μαλιμπού

Από το «κάνε το όπως η Ευρώπη» στο «κάνε το όπως η Κίνα» - Πώς άλλαξε άρδην ο κόσμος των αυτοκινήτων
Η Κίνα έκανε τεράστια βήματα στα αυτοκίνητα ξεπρόβαλε από τα βαριά lockdown της πανδημίας μπροστά από τον ανταγωνισμό - Τι λένε οι FT

Ποιοι ταξιδιώτες αφήνουν τα μπάνια στη Μεσόγειο για... cool διακοπές στη Β. Ευρώπη
Κάποιοι αποφεύγουν τα καλοκαιρινά hotspots της Ευρώπης υπέρ «πιο cool», κυριολεκτικά, προορισμών

Πως η Virgin Atlantic επέστρεψε στην κερδοφορία
Ο CEO της Virgin Atlantic Σάι Βάις επέστρεψε την αεροπορική εταιρεία στη κερδοφορία, αλλά υπάρχουν προκλήσεις

Πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί Τραμπ στους Αμερικανούς - Το σενάριο με 10%
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η προεκλογική ιδέα του Τραμπ θα είχε κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

Blackstone: Κινήσεις επέκτασης σε χαρτοφυλάκια μικροεπενδυτών
Η Blackstone συνεργάζεται με τις Vanguard και Wellington για να προσφέρει χαρτοφυλάκια με δημόσια και ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία

Πώς οι δασμοί Τραμπ σε κινεζικά ανταλλακτικά διαταράσσουν τα σχέδια της Tesla
Οι δασμοί πλήττουν την προσπάθεια της Tesla να εισάγει τα απαραίτητα ανταλλακτικά για να κατασκευάσει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

Παρουσία Τραμπ οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τους δασμούς
«Η Ιαπωνία έρχεται σήμερα για να διαπραγματευτεί τους Δασμούς, το κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2025
Η έκθεση της Henley & Partners για το 2025 κατατάσσει τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Η κατάταξη βασίζεται στην τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για πολυτελή ακίνητα 100 – 200 τ.μ.