
«To CDU επέστρεψε», ήταν το κεντρικό μήνυμα του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς κατά την έναρξη νωρίτερα σήμερα του συνεδρίου του, στο Βερολίνο. Ο κ. Μερτς περιέγραψε το κόμμα του ως ανανεωμένη δύναμη η οποία θα στείλει «ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης», ενώ τόνισε ότι τέσσερα χρόνια συνασπισμού SPD, Πρασίνων, FDP «είναι πολλά» και διαβεβαίωσε ότι το CDU είναι ήδη «έτοιμο να κυβερνήσει».
ΕΕ: Σκληραίνει την στάση της έναντι της Κίνας υπό την απειλή της αποβιομηχάνισης
«Με αυτό το πρόγραμμα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ξανά την κυβερνητική ευθύνη για τη Γερμανία- άμεσα ή το αργότερο το φθινόπωρο του επόμενου έτους (…) Η Γερμανία μπορεί να τα πάει καλύτερα, αλλά η Γερμανία πρέπει επιτέλους και να κυβερνηθεί ξανά καλά», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του CDU και ενόψει της ψηφοφορίας αργότερα σήμερα για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου.
Στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου θα εκλεγούν επίσης νέο προεδρείο και ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή και θα τεθεί προς έγκριση το βασικό πρόγραμμα του κόμματος, το πρώτο του CDU από το 2007. Στο προσχέδιο του προγράμματος η ιδεολογία του κόμματος περιγράφεται ως «κοσμοπολίτικος πατριωτισμός», ενώ υποστηρίζεται η γερμανική «κυρίαρχη κουλτούρα», η οποία περιλαμβάνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, γνώση της γλώσσας και της ιστορίας και αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Μόνο όσοι είναι προσηλωμένοι σε αυτή την κουλτούρα μπορούν να γίνονται Γερμανοί, τονίζεται στο κείμενο.
Ο κ. Μερτς δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. «Αν παραμείνουμε ενωμένοι και υποβάλουμε καλούς υποψηφίους, τότε θα κερδίσουμε τις εκλογές σε κάθε πολιτικό επίπεδο και ενάντια σε όλα τα άλλα κόμματα», υποστήριξε, ενώ, αναφερόμενος στην συνεργασία με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, υπογράμμισε ότι «το μοντέλο δύο ανεξάρτητων κομμάτων σε μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα που δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, είναι ένα μοντέλο που ζηλεύουν πολλοί πολιτικοί φίλοι στην Ευρώπη και ακόμη και πολλοί ανταγωνιστές εδώ στη χώρα μας».
Διασφάλιση της ειρήνης και της ελευθερίας
Στην ομιλία του ο αρχηγός του CDU τόνισε ότι το πιο σημαντικό καθήκον για τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ελευθερίας. Προκειμένου να επιτευχθεί, συνέχισε, απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στις εθνικές αμυντικές ικανότητες, αλλά και σε αυτές του ΝΑΤΟ. «Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω της ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μερτς και επανέλαβε την άποψή του περί παραμέλησης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες, αναλαμβάνοντας μάλιστα μερίδιο της ευθύνης εκ μέρους του κόμματός του. «Δεν ήμασταν τελείως αμέτοχοι σε αυτό», είπε. Εξαπέλυσε επίσης επίθεση προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τη διαφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την στρατηγική υποστήριξης της Ουκρανίας και προανήγγειλε αποκατάσταση των γερμανογαλλικών σχέσεων, οι οποίες, είπε, είναι χειρότερες από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.
Με το βλέμμα στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), o Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι η ακροδεξιά στη Γερμανία υποτιμήθηκε για χρόνια και επανέλαβε την απόρριψη συνεργασίας με τα άκρα. «Αυτά τα κόμματα απορρίπτουν, κοροϊδεύουν και θέλουν να καταστρέψουν πολλές από τις αξίες μας, αλλά και την Ευρώπη μας, με τη δύναμη της αποσύνθεσης από μέσα», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στο ισλάμ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το γεγονός ότι σε πολλές γερμανικές πόλεις υπήρξαν πρόσφατα δημόσιες εκκλήσεις για ίδρυση χαλιφάτου και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υποτιμηθεί το πολιτικό ισλάμ και η δράση των εκπροσώπων του στη Γερμανία. Η μετανάστευση, σημείωσε, μπορεί να εμπλουτίσει την κοινωνία και είναι απαραίτητη για την αγορά εργασίας, αλλά «θα πρέπει επιτέλους να προσαρμοστεί και πάλι στην ικανότητα ενσωμάτωσης μεταναστών στην γερμανική κοινωνία».
«Σήμερα ζούμε σε ελευθερία, ευημερία, και ειρήνη και το καθήκον μας ως πατέρες και μητέρες, ως δημοκράτες, Ευρωπαίοι και Γερμανοί, είναι να διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση και να την παραδώσουμε» στις επόμενες γενιές, κατέληξε ο αρχηγός του CDU.


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων