Αυξημένος κατά 0,7% ήταν ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Μάρτιο στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, ενώ κατά 2,0% ήταν αυξημένος στην ΕΕ, αύξηση τριπλάσια σε σχέση με αυτή την ευρωζώνης.

Συγκρίνοντας τον Μάρτιο 2024 με τον προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο, η αύξηση διαμορφώθηκε στο +0,8% στην ευρωζώνη και στο +1,2% στην ΕΕ.

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,8% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο – Πτώση 9,8% στον όγκο πωλήσεων

Τον Μάρτιο του 2024, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024, ο  όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ετήσια σύγκριση ανά κλάδο και κράτος – μέλος

Σε επίπεδο κλάδων, η ετήσια αύξηση στον όγκο πωλήσεων του λιανικού εμπορίου διαμορφώθηκε στο +1,1 στα τρόφιμα, ποτά, καπνό και στο +0,8% στα μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων). Αντίθετα μείωση της τάξης του 0,6% καταγράφηκε στα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Στην ΕΕ, καταγράφηκαν τα ακόλουθα μεγέθη:

– αύξηση 1,0% σε τρόφιμα, ποτά, καπνό κατά 1,0%,

– αύξηση 3,0% σε μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων)

– μείωση 0,5% στα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Πολωνία (+14,8%), το Λουξεμβούργο (+10,3%) και την Κροατία (+8,9%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (-4,6%), την Εσθονία (-2,3%) και την Αυστρία (-2,0%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας
Διεθνή |

Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία

Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.