Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να ψηφίσει την Παρασκευή ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα αναγνώριζε ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλος του ΟΗΕ και θα συνιστούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».

Θα λειτουργούσε ουσιαστικά ως μια παγκόσμια έρευνα για το πόση υποστήριξη έχουν οι Παλαιστίνιοι για την υποψηφιότητά τους, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα. Μια αίτηση για την ένταξη στον ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια από τη Γενική Συνέλευση.

Γάζα: Αβέβαιη η κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα το Ισραήλ

Διπλωμάτες λένε ότι η Γενική Συνέλευση των 193 μελών είναι πιθανό να υποστηρίξει την παλαιστινιακή πρόταση. Αλλά θα μπορούσαν ακόμη να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο, αφού ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες για το τρέχον ψήφισμα, το οποίο παρέχει επίσης πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια —εκτός από την πλήρη ένταξη— στους Παλαιστίνιους.

Ορισμένοι διπλωμάτες λένε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες καταστάσεις, αναφέροντας ως παραδείγματα το Κοσσυφοπέδιο και την Ταϊβάν.

Καταγγελία του πρέσβη του Ισραήλ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan κατήγγειλε εχθές Δευτέρα (6/5) το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης, λέγοντας ότι θα δώσει στους Παλαιστίνιους το de facto καθεστώς και τα δικαιώματα ενός κράτους και αντιβαίνει στον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ.

«Εάν εγκριθεί, περιμένω από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν εντελώς τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ και των θεσμών του, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία», δήλωσε ο Erdan, προσθέτοντας ότι η υιοθέτησή του από τη Γενική Συνέλευση δεν θα αλλάξει τίποτα επί του εδάφους, σύμφωνα με το Reuters.

Ανησυχίες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κανέναν οργανισμό του ΟΗΕ που παραχωρεί πλήρη συμμετοχή σε οποιαδήποτε ομάδα που δεν έχει τα «διεθνώς αναγνωρισμένα χαρακτηριστικά» της κρατικής υπόστασης.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη χρηματοδότηση το 2011 για τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ (UNESCO), αφού οι Παλαιστίνιοι έγιναν πλήρες μέλος.

«Παραμένει η άποψη των ΗΠΑ ότι ο δρόμος προς την κρατική υπόσταση για τον παλαιστινιακό λαό είναι μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Νέιτ Έβανς, εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

«Γνωρίζουμε το ψήφισμα και επαναλαμβάνουμε τις ανησυχίες μας για κάθε προσπάθεια επέκτασης ορισμένων παροχών σε οντότητες, όταν υπάρχουν άλυτα ερωτήματα σχετικά με το αν οι Παλαιστίνιοι πληρούν σήμερα τα κριτήρια του Χάρτη», πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012.

Η παλαιστινιακή ώθηση για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ έρχεται επτά μήνες μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν από καιρό υποστηρίξει το όραμα δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, όλα τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα